Θ. Πλεύρης: Γίνονται προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος έλλειψης αναισθησιολόγων

Γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στο σκέλος των αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα υπάρχουν πολύ περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς να παραμείνουν στο ΕΣΥ.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την πανδημία τον χειμώνα και η αναβάθμιση των υποδομών σε όλα τα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας απασχόλησε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους Διοικητές των Νοσοκομείων και των δύο ΥΠΕ.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επισκεπτόμαστε σήμερα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε εδώ συγκεκριμένα έργα που συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη. Είναι το Ογκολογικό, είναι το Παιδιατρικό, είναι όλα τα ΤΕΠ των νοσοκομείων μεταξύ των οποίων της Θεσσαλονίκης που επιμελείται η Αναπληρώτρια και έχουν μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς επίσης και όλα τα κέντρα Υγείας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση στο σκέλος των αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και είναι βέβαιο ότι με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, θα υπάρχουν πολύ περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ερωτηθείς για τα νέα εμβόλια ο Υπουργός Υγείας απάντησε:

«Παραλάβαμε νέα εμβόλια που αφορούν την Ο1, παράλληλα τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν και για τις υπομεταλλάξεις, την 4 και την 5. Ήδη γίνεται η προετοιμασία. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που υπάρχει. Οι οδηγίες είναι σαφείς: Οι πολίτες που κινδυνεύουν είναι οι άνω των 60 ή ευάλωτοι, πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο που υπάρχει και σε κάθε περίπτωση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια διασφαλίζουμε ακόμα καλύτερη προστασία απέναντι στον κορονοϊό».

Ερωτηθείς για το ξεκίνημα της λειτουργίας των σχολείων ο Υπουργός απάντησε: «Όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και στα σχολεία προσπαθούμε να είμαστε όσο γινεται πιο κοντά στην κανονικότητα, πλέον έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε εμβόλια, έχουμε αντιικά φάρμακα, έχουμε μια καλύτερη γνώση στον κορονοϊό και αντίστοιχα μπορούμε με προσοχή να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε:

«Είμαι στη Θεσσαλονίκη από χθες για να εξετάσουμε τα θέματα που μας απασχολούν. Κατ’ αρχήν είχαμε μια συνάντηση με τους αναισθησιολόγους, όχι μόνο του Ιπποκράτειου όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη, αλλά και όλων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς και με εκπροσώπους των αναισθησιολόγων του ιδιωτικού τομέα. Έγινε διεξοδική συζήτηση και προτάθηκαν κάποιες λύσεις που ελπίζουμε ότι θα είναι αποδοτικές”.

Οπως είπε η κ. Γκάγκα συζητήθηκαν επίσης οι αναβαθμίσεις στις κτιριακές υποδομές των Νοσοκομείων που αφορούν τόσο την ενεργειακή αναβάθμιση μέσω του ΕΣΠΑ, όσο και την αναβάθμιση των ΤΕΠ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και μείωση των αναμονών.

Ο Υπουργός και η Αναπληρώτρια πραγματοποιούν συναντήσεις με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ