SOS για την έλλειψη αναισθησιολόγων—Τα νοσοκομεία που «αιμορραγούν» και η διάταξη που έρχεται

«Αγκάθι» για το ΕΣΥ αποτελεί η έλλειψη αναισθησιολόγων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την περίοδο να εντοπίζεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής. 

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο σύμφωνα με τη ΕΡΤ, παραμένει χωρίς επαρκή αριθμό αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα να αναβάλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία και να ταλαιπωρούνται γονείς και παιδιά που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες το πρόβλημα έγινε πιο έντονο τον τελευταίο χρόνο καθώς οι οκτώ αναισθησιολόγοι που εργάζονται στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αττικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Στο νοσοκομείο αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, ενώ τα προγραμματισμένα χειρουργεία μετατίθενται σε μεταγενέστερο χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι οργανικές θέσεις για αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” ήταν 17, ενώ πλέον έχουν μειωθεί σε 9 με τους υπάρχοντες γιατρούς του νοσοκομείου να αδυνατούν να καλύψουν όλα τα περιστατικά.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, καθώς έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία των χειρουργείων.

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ παρακολουθεί με αγωνία τη διαρκή μείωση των γιατρών αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία που από 17 έχουν απομείνει
μόλις 8.  Η έλλειψη αυτή έχει οδηγήσει το νοσοκομείο στην τραγική μείωση των τακτικών χειρουργείων με συνεχείς αναβολές, μίας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας,
όπως αυτής των παιδιών, αυξάνοντας την αγωνία των γονέων», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ σε επιστολή της προς της Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ.

«Απαιτούμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αναισθησιολόγων, με σύντομες διαδικασίες, στο παίδων Αγία Σοφία, καθώς και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και ασφαλής λειτουργία των νοσοκομείων», τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Η απάντηση Πλεύρη

Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρας,  έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ Πλεύρης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αναβολές χειρουργείων στο Παίδων στην Αθήνα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων , σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο η κάλυψη σε αναισθησιολόγους είναι επαρκέστατη ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων σε μεγάλες πόλεις και ότι στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ έντονο στο «Ιπποκράτειο» με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σημειώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων συνολικά στην Ευρώπη, ανέφερε ότι στη χώρα μας το ΕΣΥ έχει πρόβλημα γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο ελκυστικός για τους αναισθησιολόγους .

Όσον αφορά τις λύσεις στο πρόβλημα αυτό δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα, θα ενεργοποιήσουμε τη διάταξη, την οποία έχουμε ψηφίσει, ότι όσες ιδιωτικές κλινικές συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα δίνουν αναισθησιολόγους. Έκανα και προσωπικά σύσκεψη με τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης κι έχω ζητήσει για το επόμενο εξάμηνο -και μαζί με τους ΥΠΕάρχες θα γίνει συζήτηση- να έχουμε την κάλυψη και από τους ιδιώτες για να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε αυτό το αυστηρό άρθρο που υπάρχει. Παράλληλα, μέσα από το νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας θα δώσουμε ειδικά κίνητρα σε ειδικότητες που απουσιάζουν και θα έχουμε και τη δυνατότητα να δώσουμε σε αυτές τις ειδικότητες και το δικαίωμα της μερικής απασχόλησης, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η παρουσία τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και θα έχουμε κι ένα μακροπρόθεσμο μοντέλο που συνδυάζεται και με το μισθολογικό κομμάτι, προκειμένου συνολικά να υπάρξει επιθυμία επιστροφής επιστημόνων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στις ειδικότητες που έχουν πρόβλημα. Επιπλέον, για το Ιπποκράτειο -γιατί καταλαβαίνω ότι είναι ένα κεντρικό θέμα- είμαστε σε συνεννόηση με το «Λαϊκό» στην Αθήνα να αυξήσει τον χρόνο εφημέρευσης ως προς τις μεταμοσχεύσεις, προκειμένου να κερδίσουμε ώρες για τους αναισθησιολόγους, αν υπάρχει ανταπόκριση από τους ιδιώτες».

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει ανταπόκριση στο πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Βέβαια το πρόβλημα είναι -κι αυτό θέλω να το πω ευθέως- ότι από τη στιγμή που έχουμε και το νομοθετικό εργαλείο, θα υποχρεωθούν να προσέλθουν οι ιδιώτες -οι ιδιωτικές κλινικές. Είναι κάτι πάρα πολύ απλό που από την πλευρά μου το θεωρώ και δίκαιο. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τις ιδιωτικές κλινικές – δεν είναι ότι λειτουργούν αυτόνομα. Άρα και οι εργαζόμενοι στις κλινικές αυτές λαμβάνουν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι λελογισμένο ,όταν υπάρχει πρόβλημα -όπως αποδεδειγμένα υπάρχει στο Ιπποκράτειο- να μπορούμε να έχουμε κάποιες εφημερίες από γιατρούς ειδικοτήτων. Δεν πιστεύω πως θα χρειαστεί να πάμε σε μεγαλύτερη ένταση. Φάνηκε από τη συνεννόηση που κάναμε ότι αντιλαμβάνονται το θέμα, θα μιλήσουμε και με τους αναισθησιολόγους και πιστεύω ότι θα βρουν μία χρυσή τομή που ούτε να πιεστούν αναισθησιολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε λελογισμένα υπηρεσίες. Άρα ανταπόκριση υπάρχει».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ