Τα παιδιά στο μάτι του καλοκαιρινού κυκλώνα των ιογενών λοιμώξεων

Σ’ αυτό το θερμό και διαφορετικό καλοκαίρι της αβεβαιότητας, τα παιδιά δεν είναι αλώβητα  απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις που τα πλήττουν,  με 11 παιδιά στην πατρίδα μας να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα συναφή με τον ορισμό για την οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας όπως την ορίζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ) και τον πρώτο θάνατο να έχει καταγραφεί εντός των συνόρων και να αφορά νήπιο ηλικίας 13 μηνών.
Της Αλεξίας Σβώλου
Παγκοσμίως, περισσότερα από 920 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας έχουν καταγραφεί σε παιδιά σε περισσότερες από 33 χώρες, με 45 από αυτά να έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος και 18 να έχουν χάσει τη μάχη. Ο μικρός ασθενής που πέθανε στην Ελλάδα αντιστοιχεί στον 19ο θάνατο από οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα και το πανδημικό κύμα του κορονοϊού πλήττει τα παιδιά με τουλάχιστον 64 ανήλικους ασθενείς να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία παίδων της επικράτειας και μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες του Ιουλίου να έχουν καταγραφεί περισσότερα από 11.000 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους, την ώρα που σε ολόκληρο το Μάιο είχαν καταγραφεί 29.000 κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Κολλούν εύκολα τις μεταλλάξεις

Τα παιδιά αυτή την εποχή κολλούν εύκολα τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν, δηλαδή  τις υποπαραλλαγές  Ο4 και Ο5 ειδικά σε πάρτι, ταξίδια εκδηλώσεις συγχρωτισμού όπως  βαφτίσεις, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης και τα περισσότερα νοσούν πολύ ήπια οπότε συνήθως η θετικότητα εντοπίζεται εκ των υστέρων όταν πια η λοίμωξη είναι σε αποδρομή όχι από το ίδιο το παιδί αλλά από το γεγονός ότι έχει κολλήσει ένα μέλος οικογένειας πιο ευπαθές.
Με άλλα λόγια, οι γονείς αντιλαμβάνονται πως το παιδί τους μπορεί να ήταν θετικό στον κορονοϊό από το γεγονός ότι ένας παππούς, μια γιαγιά, ένας ηλικιωμένος πατέρας ή  θείος βρίσκονται θετικοί επειδή έχουν κολλήσει από τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.
Γι’ αυτό άλλωστε οι ειδική θυμίζουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν να επισκέπτονται τους παππούδες και τις γιαγιάδες όταν γυρίζουν από διακοπές και από εκδηλώσεις με υψηλό συγχρωτισμό, να κρατάνε αποστάσεις να φορούν μάσκα όταν επισκέπτονται τους ηλικιωμένους συγγενείς τους καθώς δεν είναι μόνο η υπερμεταδοτικότητα των υποπαραλλαγών Ο4 και Ο5 που τις  κάνει να διασπείρονται ταχύτατα μέσα στον παιδικό πληθυσμό αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά δεν είναι πλέον ένας ικανά εμβολιασμένος πληθυσμός.
Όσα εμβολιάστηκαν, ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών και ένας στους δύο εφήβους ηλικίας 15 έως 17 ετών, έχουν εμβολιαστεί εδώ και πολλούς μήνες, Ενώ σε ηλικίες κάτω των 10 ετών τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ μικρά και φυσικά σε ηλικίες κάτω των πέντε ετών είναι ανύπαρκτα αφού δεν έχει εγκριθεί ακόμα το εμβόλιο για τα παιδιά μηδέν έως πέντε ετών.

Η αυξημένη διασπορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης,  οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών οδηγούν αυτή τη στιγμή το πανδημικό κύμα με τα παιδάκια και τους εφήβους να συμμετέχουν σημαντικά στην αυξημένη διασπορά.
Ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας προειδοποιεί τους γονείς να είναι σε επαγρύπνηση γιατί είναι πιο εύκολο να διακρίνουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την Ο4 και την Ο5 στα παιδιά καθώς και ο πονοκέφαλος και η κόπωση δεν είναι αναμενόμενα συμπτώματα σε ανήλικους.
 Στον αντίποδα ένας σκληρά εργαζόμενος ενήλικας που μπορεί να υποφέρει κι από πονοκεφάλους από τον υπολογιστή από την κακή στάση του σώματος δύσκολα θα αντιληφθεί αυτά τα συμπτώματα και θα τα συνδέσει  με μία μετάλλαξη σαν τις  Ο4 και Ο5 ενώ πιο ξεχωριστό καμπανάκι κινδύνου είναι ο πυρετός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ