Σχολικοί νοσηλευτές: Αντιδράσεις για τη ρύθμιση που επιτρέπει να βρίσκονται σε περισσότερα του ενός σχολεία – «Κίνδυνος για την υγεία των μαθητών»

νοσηλευτές

Photo: rf123

Ζητούν την απόσυρση της διάταξης, τονίζοντας ότι η φροντίδα των μαθητών δεν μπορεί να είναι περιστασιακή.

Την έντονη ανησυχία και αντίθεσή του εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ), καθώς σύμφωνα με άρθρο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, επιτρέπεται η τοποθέτηση ενός μόνο επαγγελματία υγείας (Επισκέπτη Υγείας ή Νοσηλευτή) σε περισσότερα του ενός σχολεία, εντός ακτίνας 500 μέτρων.

Η εν λόγω ρύθμιση υπονομεύει ευθέως τη φροντίδα υγείας των μαθητών και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αναφέρει ο Σύλλογος. Τονίζει ότι η υγεία των παιδιών δεν είναι ζήτημα κόστους. Είναι συνταγματική, νομική και ηθική υποχρέωση της Πολιτείας.

Ο ΠΣΕΥ καλεί την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσει την ασφάλεια, την ισότητα και την αξιοπρέπεια όλων των μαθητών.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται

Η πρόεδρος του ΠΣΕΥ, Δρ. Μαρία Σακουφάκη, δηλώνει:

«Η φροντίδα υγείας των μαθητών δεν μπορεί να είναι περιστασιακή και “κινητή”. Η παρουσία του ΠΕ25 στο σχολείο είναι κρίσιμη για την πρόληψη, την άμεση παρέμβαση και τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε υπάλληλοι μετακίνησης – είμαστε βασικό, αναντικατάστατο μέρος της σχολικής κοινότητας.»

Ως επαγγελματικός κλάδος (λέγεται ΠΕ35) και περιλαμβάνει τόσο νοσηλευτές όσο και επισκέπτες υγείας που διαδραματίζουν ρόλο πολυδιάστατο:

Η σχολική μονάδα είναι μια μικροκοινωνία. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Η απουσία σταθερού ΠΕ25 καταργεί τον κρίσιμο δεσμό εμπιστοσύνης, ασφάλειας και συνέχειας που απαιτεί η φροντίδα υγείας των μαθητών, σημειώνει ο Σύλλογος.

Ο ΠΣΕΥ προειδοποιεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων:

Ο ΠΣΕΥ ζητά:

Πηγή: oloygeia.gr

Exit mobile version