Σαρηγιάννης: Έτσι θα αποφύγουμε την επιβάρυνση του ΕΣΥ – Πότε αναμένεται η κορύφωση του 6ου κύματος

“Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν την πορεία της πανδημίας που η υπολογιστική πλατφόρμα CORE είχε προβλέψει από τις αρχές Ιουνίου τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στις επιμέρους περιφερειακές ενότητες της χώρας” αναφέρει στο enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

“Η κορύφωση του 6ου κύματος προβλέπεται πανελλαδικά στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι περιοχές της χώρας οι οποίες είχαν ηγηθεί της κλιμάκωσης της διασποράς του SARS-CoV-2 (παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5), βρίσκονται ήδη σε πρώιμα στάδια αποκλιμάκωσης (Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη).

Οι υπολογισμοί που αναφέρονται στους σκληρούς δείκτες καταδεικνύουν ότι αν λειτουργήσουμε με σύνεση και αποφύγουμε την υπερβολική χαλάρωση και τον συγχρωτισμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια σχετικά ήπια αύξηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Παραμένει σημαντικό να έχουμε καλή επιδημιολογική επιτήρηση της διασποράς με πολλά τεστ (και σελφ-τεστ), ιδιαίτερα στις περιοχές (όπως η Κέρκυρα, το Ηράκλειο, η Ζάκυνθος, το Ρέθυμνο) με έντονη αυξητική δυναμική, ώστε να αποφύγουμε την επιβάρυνση του ΕΣΥ και την αύξηση στους σκληρούς δείκτες (ανάγκες διασωλήνωσης σε ΜΕΘ και θάνατοι)” σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Τα συμπεράσματα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, σε σχέση με χθες, παρατηρήθηκε ίδιος αριθμός ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) και μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από COVID-19. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 16,8% (η ημερήσια τιμή σήμερα είναι 16,1%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) μειώθηκε στο 1,23 (R t πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Ο αριθμός των κρουσμάτων (όπως αποτυπώνεται στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) παραμένει υψηλός, και το πιο πρόσφατο κύμα, συντηρείται τόσο από την απώλεια ανοσίας λόγω της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού από τον τελευταίο εμβολιασμό, όσο και από νόσηση, καθώς και από τη χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με την κατάργηση των self-test, αλλά και την επιβεβαιωμένη πλέον παρουσία των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Με δεδομένο ότι η σημαντικότερη αύξηση παρατηρείται στις τουριστικές περιοχές, είναι εμφανές ότι η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τις τουριστικές ροές οδηγούν σε μια νέα κύμανση, το ύψος όμως και η διάρκεια αυτής, θα εξαρτηθούν από το βαθμό που οι ροές αυτές, σχετίζονται με το υπάρχον ή τα νέα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 τόσο σήμερα όσο και στους επόμενους 1-2 μήνες. Με βάση την τωρινή κατάσταση, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η σύσταση όπως μη άρση της υποχρεωτικής χρήσης μέτρων προσωπικής προστασίας όπως όπως η μάσκα σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ, ήταν ενδεδειγμένη.

O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής R t ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58 .

Σχήμα 58 . Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής R t

Στο σύνολο της χώρας η πορεία είναι ανοδική με μειωμένο ρυθμό ανόδου, και αντικατοπτρίζεται και στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος και σήμερα εμφανίζει άνοδο σε σχέση με χθες, και πλέον πλησίασε τις 21.000 (20.868). Για να επανέλθει η συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων (σε συνδυασμό με την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς των νέων παραλλαγών της Ο), θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και την επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά.

H αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της μετάλλαξης Ο.

Η επιδημιολογική εικόνα σήμερα σε σχέση με την εικόνα το προηγούμενο Σάββατο, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59 .

Σαρηγιάννης

Σχήμα 59 . Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας του σημερινού Σαββάτου (09/07/2022) σε σχέση με το προηγούμενο (02/07/2022)

Η συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60 . Όλες οι περιοχές παραμένουν πάνω από το όριο ανησυχίας.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 60 . Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61 , όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 61 . Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Με βάση το Σχήμα 61 , αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), σε όλες τις περιοχές (με εξαίρεση τη Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη και το Λασίθι) συνεχίζει η ανοδική πορεία (με μειωμένο ρυθμό), με εντονότερη αυτήν στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα και στη Θεσπρωτία. Όσον αφορά στις μεγάλες πόλεις, στην Αττική συνεχίζει η ανοδική πορεία με μειωμένο ρυθμό, ενώ για την ώρα δεν παρατηρείται ουσιαστική μείωση του ρυθμού ανόδου στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση και τα σημερινά αποτελέσματα, επιβεβαιώνεται η θεωρία της δυναμικής ισορροπίας που έχει ήδη διατυπωθεί από την ομάδα μας και αφορά την πορεία της πανδημίας τους τελευταίους 3 μήνες. Στην προκειμένη περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων, έδωσε το χώρο στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Ο-2 να αναπτυχθεί και να δώσει μια επιπλέον κύμανση, καθυστερώντας την ταχεία αποκλιμάκωση. Η διαμόρφωση ενός υψηλού κύματος αποφεύχθηκε από την επιπλέον φυσική ανοσία που διαμορφώθηκε (και που προστίθενται στη συνολική επίκτητη και ήδη υπάρχουσα φυσική ανοσία), ακριβώς λόγω της κύμανσης αυτής. Όπως όμως αναφέρθηκε, επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι επαναμολύνσεις (λίγο πάνω από το 15% των μετρούμενων μολύνσεων), ενώ αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει μειωμένη ανοσία σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση προ 4 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένη την περαιτέρω απώλεια ανοσίας από τον Σεπτέμβριο, που θα έχουν παρέλθει ακόμα περισσότεροι μήνες, μια επιπλέον αναμνηστική δόση θα καταστεί αναγκαία και νωρίτερα. Η παρούσα ανοδική πορεία της διασποράς, δείχνει ότι η μη τήρηση ή η έλλειψη μέτρων προστασίας σε συνδυασμό με τη παρουσία νέων μεταλλαγμένων στελεχών (όπως συμβαίνει τώρα με τις παραλλαγές Ο-4 και Ο-5) έχει πλέον οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός 6ου κύματος μέσα στο καλοκαίρι και το οποίο παρατηρούμε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ