Προβλήματα με τον ύπνο; Μπορεί να φταίνε αυτές οι 7 τροφές ή ροφήματα

Είναι γνωστό ότι ο καφές μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια αναπάντεχα συστατικά τροφών και ροφημάτων που φέρνουν αϋπνία. Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν περισσότερες τροφές απ’ όσες φανταζόμαστε που  μπορούν να αναστατώσουν τον ύπνο μας. 

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε τα 7 φαγητά που αναφέρονται παρακάτω και τα οποία συνδέονται με προβλήματα στον ύπνο. 

Αυτά τα 7 φαγητά πρέπει να αποφεύγετε

  1. Πικάντικα 
  2. Πίτσα και οτιδήποτε με σάλτσα ντομάτας 
  3. Burgers 
  4. Παγωτό
  5. Γάλα 
  6. Βιταμινούχο νερό 
  7. Δυόσμος 

Πικάντικα 

Η  Δρ. Abhinav Singh, γιατρός με ειδίκευση στον ύπνο και διευθύντρια του Indiana Sleep Center, εξήγησε στη HuffPost, ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί ν’ αυξήσει την οξύτητα του στομάχου, προκαλώντας παλινδρόμηση στον ύπνο. Εξηγεί ότι, στη διάρκεια της νύχτας,  τα γαστρικά υγρά αυξάνονται, κάτι που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Την ίδια διαπίστωση επαληθεύει και ο Δρ. Ruchir P. Patel, γιατρός και διευθύνων σύμβουλος στο Insomnia and Sleep Institute στην Αριζόνα. «Η κατανάλωση πικάντικων τροφών πριν τον ύπνο προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, βάζοντας τον εγκέφαλο σε εγρήγορση».

Πίτσα και οτιδήποτε με σάλτσα ντομάτας  

Συχνά δεν σκεφτόμαστε ότι η όξινη σάλτσα ντομάτας  μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να τρώμε πίτσα ή μακαρόνια με σάλτσα για βραδινό.  Γενικότερα, πρέπει ν’ αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε νάτριο και κορεσμένα λίπη, έως και τρεις ώρες πριν τον ύπνο, καθώς είναι πιο δύσπεπτα. 

Burgers 

Όπως κάθε τροφή πλούσια σε λιπαρά, τα burgers είναι δύσπεπτα. Ειδικά ένα burger με κέτσαπ, είναι δυνατό να προκαλέσει αϋπνία λόγω παλινδρόμησης των υγρών του στομάχου. Αν θέλετε burger, πάρτε ένα vegan και αν πάλι το  θέλετε με κρέας, επιλέξτε άπαχο, που όχι μόνο δεν θα διαταράξουν, αλλά θα διευκολύνουν τον ύπνο. 

Παγωτό 

Αν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, αντισταθείτε στο παγωτό πριν κοιμηθείτε. Σύμφωνα με τον Δρ. Raj Dasgupta, επιστημονικό σύμβουλο του Sleep Advisor, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη όπως το παγωτό, μπορεί να μας κρατήσουν ξάγρυπνους. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλεί διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος, με αποτέλεσμα τη διαταραχή του ύπνου.  Ένας ακόμη λόγος που το παγωτό  πρέπει ν’ αποφεύγεται, και μάλιστα με κακάο, είναι η καφεΐνη που περιέχει το κακάο. Ο Singh προειδοποιεί ότι, τα λίπη, η ζάχαρη και η  καφεΐνη του παγωτού είναι ένας τριπλός συνδυασμός, καταστροφικός για τον ύπνο.

Γάλα 

Μπορεί να νομίζουμε ότι το γάλα πριν τον ύπνο μας χαλαρώνει, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση των στομαχικών υγρών, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Προτιμήστε φυτικό γάλα χωρίς λακτόζη, που δεν προκαλεί συμπτώματα αϋπνίας.

Βιταμινούχο νερό 

Οι περισσότεροι, θεωρούμε ότι μόνο πίνοντας καφέ καταναλώνουμε καφεΐνη, ωστόσο τα ροφήματα που την περιέχουν είναι πολλά περισσότερα. Ορισμένα βιταμινούχα νερά μπορεί να περιέχουν έως και 50 mg καφεΐνης. Το ίδιο ισχύει και για τα ενεργειακά ποτά. 

Δυόσμος

Ροφήματα με δυόσμο,  μοιάζουν αθώα, όμως, όπως πολλά ακόμη συστατικά, ο δυόσμος, προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. 

Τροφές που βοηθούν τον ύπνο

Για έναν ήρεμο ύπνο, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τροφών με σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως σαλάτες, μαύρο ρύζι, φακές, φασόλια, ψωμί ολικής, κινόα, άπαχο κρέας με πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι.  Οι τροφές αυτές προκαλούν υγιή πέψη, η οποία ευνοεί τον ύπνο. Σημασία έχει και η ώρα που τα καταναλώνουμε. Αν φάμε μισή ώρα πριν τον ύπνο, συνίσταται η μερίδα να μην υπερβαίνει τις 300 θερμίδες. «Μία χούφτα με ξηρούς καρπούς είναι ιδανικό σνακ, το οποίο περιέχει φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά».

Η διατροφή έχει καθοριστικό ρόλο στη συνολική μας υγεία, την ευεξία, ρυθμίζει τα επίπεδα της ενέργειας, ακόμη και την ποιότητα του ύπνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ