Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο ασθενών: Υγειονομική περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή

Καμία διάκριση μεταξύ των ασθενών, συνεργασία με την ιατρική κοινότητα, δικαίωμα στην τελική απόφαση για τη θεραπεία και έγκυρη ενημέρωση είναι το μήνυμα του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου ασθενών που οργανώθηκε από την World Patient Alliance.

Οι ασθενείς που αναζητούν φροντίδα δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις με βάση την ηλικία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την εθνικότητα, το εισόδημα, την κατάσταση υγείας, την εκπαίδευση, τη γεωγραφική θέση, το νομικό καθεστώς ή άλλους παρόμοιους παράγοντες, τόνισαν επίσης όλοι οι ομιλητές στο συνέδριο. Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη , 15-16 Οκτωβρίου, συμμετείχε και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα), που είναι μέλος της World Patients Alliance, με την Γενική Γραμματέα του ΔΣ κα Νάντια Μάλλιου, η οποία δήλωσε: .«Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ως ένωση ασθενών για να συνεργαστούμε για λύσεις ασθενών για το σήμερα, το αύριο και τις επόμενες γενιές» τόνισε η κα Νάντια Μάλλιου, Γενική Γραμματείας της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Το συνέδριο επικεντρώθηκε σε θέματα σχετικά με την παγκόσμια κοινότητα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών και των προκλήσεων των ασθενών, των ευκαιριών και των προκλήσεων στην καθολική κάλυψη υγείας, το παγκόσμιο κίνημα για την ασφάλεια των ασθενών, την παγκόσμια ετοιμότητα σε επείγουσες περιπτώσεις υγειονομικής περίθαλψης κ.α. Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου ήταν :

Πρόσβαση στην περίθαλψη

Κάθε ασθενής πρέπει να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που περιλαμβάνει έγκαιρες, αποτελεσματικές, προσιτές, βέλτιστες και καινοτόμες θεραπείες για την κατάστασή του.

Υγειονομική περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή:

Οι ασθενείς και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι ατομικές ειδικές ανάγκες υγείας του ασθενούς και τα επιθυμητά αποτελέσματα υγείας είναι το επίκεντρο όλων των αποφάσεων υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, συναισθηματικών, ψυχο-κοινωνικών και οικονομικών πτυχών.

Οικονομική δυσκολία:

Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν επιλογές υγειονομικής κάλυψης που τους παρέχουν υγειονομική περίθαλψη προστατεύοντάς τους ταυτόχρονα από οικονομικές δυσκολίες.

Ενδυναμωμένοι ασθενείς:

Οι ασθενείς θα πρέπει να υποστηρίζονται και να προτρέπονται να εκφράσουν τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις προτιμήσεις τους ενώ θα πρέπει να τους παρέχεται η ευκαιρία να έχουν φωνή στη λήψη αποφάσεων για τις θεραπείες τους.

Ασφάλεια και ποιότητα ασθενούς:

Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπείες που να είναι ασφαλείς, υψηλής ποιότητας και να παρακολουθούνται κατάλληλα

Εκπαίδευση και ενημέρωση ασθενών:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς εκπαιδεύονται με κατανοητούς και προσβάσιμους τρόπους σχετικά με την κατάστασή τους και τις θεραπευτικές επιλογές τους. Πρέπει να τους παρέχονται πληροφορίες απλές, σχετικές και περιεκτικές.

Συνεργασία και συμμετοχή

Οι ασθενείς θα πρέπει να συμμετέχουν και να συνεργάζονται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την παροχή και την πρόσβαση σε ασφαλή, ποιοτική και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη.

Εμπλοκή ασθενών:

Οι ασθενείς θα πρέπει να υποστηρίζονται και να τους παρέχεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων σχετικά με την υγειονομική τους περίθαλψη.

«Μετά από σχεδόν τρία χρόνια ζωής σε μια παγκόσμια πανδημία, η εστίαση στην ασφάλεια και τη φροντίδα των ασθενών δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική», επεσήμανε ο Andrew Spiegel, Esq., Πρόεδρος της World Patients Alliance.

Η κοινότητα των ασθενών έχει αποδειχθεί ηγετική δύναμη στην προώθηση λύσεων σε περιόδους άνευ προηγουμένου προκλήσεων και κρίσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Συναντηθήκαμε αυτοπροσώπως για να παρέχουμε στους ασθενείς μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μάθουν ο ένας από τον άλλον και στο τέλος του Σαββατοκύριακου, να επιστρέψουν στους αντίστοιχους συλλόγους τους καλύτερα εξοπλισμένοι και πιο επιτήδειοι υποστηρικτές για ασθενείς σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Hussain Jafri. , Εκτελεστικός Διευθυντής της World Patient Alliance.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ