Προσωπικός Γιατρός: Το 51,2% των δικαιούχων πολιτών έχουν εγγραφεί – 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Συνολικά έως τις 8 Νοεμβρίου 2022, στο θεσμό του προσωπικού γιατρού έχουν εγγραφεί 4.539.704 πολίτες και 3.333 γιατροί. Δηλαδή το ποσοστό των εγγεγραμμένων δικαιούχων πολιτών επί του συνόλου των δικαιούχων ανέρχεται στο 51,2% και οι μη εγγεγραμμένοι στο 48,8%.
Από το σύνολο των 3.333 γιατρών που συμμετέχουν στο σύστημα ως προσωπικοί γιατροί, οι 2.251 είναι προσωπικοί γιατροί στην ΠΦΥ και οι 1.083 ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

Στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα πολιτών

Ανα ηλικιακή ομάδα  το ποσοστό των εγγεγραμμένων πολιτών στο σύνολο των δικαιούχων είναι:  17-49 ετών, 38%, 50-69 ετών,  35,8% και άνω των 70 ετών 25,9%.

  • Το ποσοστό εγγεγραμμένων της ηλικιακής ομάδας άνω των 70 ετών ανέρχεται στο 69,2% και των μη εγγεγραμμένων στο 30,8%.
  • Το ποσοστό εγγεγραμμένων της ηλικιακής ομάδας 50-69 είναι 62,5% και μη εγγεγραμμένοι 37,5%.
  • Το ποσοστό εγγεγραμμένων της ηλικιακής ομάδας 17-49 ετών είναι, εγγεγραμμένοι 38%, μη εγγεγραμμένοι 62%.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία  είναι στην  πλατφόρμα prosopikos.gov.gr, που τέθηκε σε λειτουργία και περιέχει όλες τις πληροφορίες για το θεσμό  του προσωπικού γιατρού για πολίτες και γιατρούς.

Οι πολίτες μέσω του prosopikos.gov.gr, έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στον Προσωπικό Γιατρό και να ενημερώνονται για, τις δωρεάν παροχές που προσφέρει και τη διαδικασία για να προγραμματίσουν και να κλείσουν το ηλεκτρονικό ραντεβού τους.
Στην νέα ιστοσελίδα θα μπορούν να μπαίνουν και οι γιατροί για να κατευθύνονται στην ιστοσελίδα εγγραφής τους, και να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις που τους αφορούν.

Συχνές ερωτήσεις:

Τι είναι ο Προσωπικός Γιατρός;

Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού είναι μία δωρεάν παροχή προς όλους τους πολίτες. Οι πολίτες για πρώτη φορά αποκτούν προσωπικό σύμβουλο υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Με τον νόμο Ν.4931/2022 (ΦΕΚ Ά 94) ο Προσωπικός Γιατρός αποτελεί την πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας. Είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, την εξέταση, την ενημέρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την παραπομπή για εξετάσεις σε ειδικούς γιατρούς.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους είναι δικαιούχοι και οφείλουν να εγγραφούν σε Προσωπικό Γιατρό. Από τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού εξαιρούνται μόνο οι πολίτες που είναι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία εκτός του ΕΟΠΥΥ.

Πώς εγγράφομαι στον Προσωπικό Γιατρό;

  1. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας gov.gr
  2. Μέσω φαρμακείου
  3. Μέσω Δημόσιας Δομής Υγείας
  4. Μέσω του γιατρού που θα επιλεγεί ως Προσωπικός Γιατρός

Πώς κλείνω ραντεβού στον Προσωπικό Γιατρό;

  1. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,    e-Ραντεβού.
  2. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Προσωπικό Γιατρό σας ή με την Γραμματεία του.
  3. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στα 5ψήφια 14900, 14884, 14784 (με χρέωση του πολίτη).

Υπάρχει χρέωση για να επισκεφθώ τον Προσωπικό Γιατρό;

Η επίσκεψη στον Προσωπικό Γιατρό είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες που έχουν εγγραφεί σε Προσωπικό Γιατρό. Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται χωρίς χρέωση τον Προσωπικό Γιατρό, να λαμβάνουν συμβουλές, συνταγογραφήσεις φαρμάκων και παραπεμπτικά εξετάσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ