«Πόλεμος» για τις εξαγωγές φαρμάκων

Έντονες και πολυεπίπεδες αντιδράσεις προκαλεί στον χώρο των φαρμακαποθηκαρίων η νέα απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων στην οποία προχώρησε ο ΕΟΦ από τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να εξασφαλιστεί η επάρκεια στην αγορά.

Η λίστα αφορά περισσότερα από διακόσια φαρμακευτικά σκευάσματα, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αντιβιοτικά, ενέσιμα για τον διαβήτη, φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον, αντιθρομβωτικά και σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2023 και αφορά 227 ιδιοσκευάσματα, μοιρασμένα σε δύο λίστες των 39 και 188 σκευασμάτων σε διάφορες μορφές και συσκευασίες. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, από την πρώτη στιγμή, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του ΕΟΦ και επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί στην ομαλοποίηση της αγοράς, αλλά αντίθετα προκαλεί περαιτέρω προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλά στη Realnews για τις ελλείψεις των φαρμάκων στη χώρα μας και εξηγεί ποιες κατηγορίες σκευασμάτων αντιμετωπίζουν το σημαντικότερο πρόβλημα.

«Οι ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Σήμερα, η χώρα μας είναι σε προνομιούχο θέση στην Ε.Ε. στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς αντιμετωπίζει μικρότερο αριθμό ελλείψεων και επιπλέον διαθέτει ισχυρότατη εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Πρακτικά, ελλείψεις έχουμε σε τρεις κατηγορίες σκευασμάτων: αντιβιοτικά, νέας γενιάς αντιδιαβητικά και σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η μοναδική αιτία τους είναι ο υποεφοδιασμός από τις παραγωγούς εταιρείες, είτε για λόγους αδυναμιών παραγωγής είτε για οικονομικούς λόγους», αναφέρει ο Θ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αφήνει αιχμές για διαδικασίες που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, ενώ στέλνει μήνυμα στους «δήθεν προστάτες», όπως τους αποκαλεί, της Δημόσιας Υγείας.

«Οσοι δαιμονοποιούν νόμιμες διαδικασίες, όπως οι παράλληλες εξαγωγές, απλώς θέλουν να στρέψουν αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης, για δικούς τους λόγους και συμφέροντα. Επιπλέον, συνιστούμε σε όλους τους συνδικαλιστές -δήθεν προστάτες της Δημόσιας Υγείας- να μη σπέρνουν τον πανικό στην κοινωνία, αλλά, αντιθέτως, να κοιτάξουν τα του οίκου τους, διότι σύντομα θα βρεθούν εκτεθειμένοι, καθώς η επικείμενη πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας θα καταδείξει με σαφήνεια ότι και σε αυτό το θέμα ισχύει η λαϊκή ρήση ”φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης”», καταλήγει ο Θ. Σκυλακάκης.

Για «στραγγαλισμό» της ελληνικής αγοράς και των φαρμακαποθηκών κάνει λόγο, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Μιχάλης Τσατσαρώνης.

«Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων υφίσταται κυρίως σε ορισμένα σκευάσματα, όπως τα αντιβιοτικά και συγκεκριμένες ινσουλίνες. Αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε απαγόρευση εξαγωγών και να εξαιρεθούν εκατοντάδες φάρμακα των οποίων δεν υφίσταται καμία έλλειψη, αλλά αντιθέτως υπάρχει υπερεπάρκεια ποσοτήτων. Η σχεδόν οριζόντια απαγόρευση εξαγωγών, που επιβλήθηκε στα τέλη Ιουλίου (ενώ έχουν προηγηθεί δύο άλλες απαγορεύσεις, τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 2022, που δεν έχουν αρθεί μέχρι σήμερα), στραγγαλίζει την ελληνική αγορά και πιο συγκεκριμένα τις ελληνικές φαρμακαποθήκες και έως έναν σημαντικό βαθμό την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητη η άμεση άρση απαγόρευσης εξαγωγών για εκατοντάδες φάρμακα που δεν βρίσκονται και δεν θα βρεθούν σε έλλειψη λόγω υπερεπάρκειας και ύπαρξης ελληνικών γενόσημων», δηλώνει στην «R» ο Μ. Τσατσαρώνης.

Όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, «η επίρριψη της αποκλειστικής ευθύνης των ελλείψεων στις εξαγωγές είναι αστήρικτη, αποτελεί όμως την εύκολη λύση για την πολιτική ηγεσία, που προβάλλει ότι δήθεν λαμβάνει μέτρα για το πρόβλημα, ενώ κατ’ αποτέλεσμα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, που κυρίως ευθύνονται για τις ελλείψεις. Όντως, οι πολυεθνικές μεθοδευμένα “εγκαλούν” τις φαρμακαποθήκες και τις παράλληλες εξαγωγές, θολώνοντας τα νερά για τη ζημιά που προκαλεί ο σκόπιμος πρωτογενής υποεφοδιασμός φαρμάκων στην ελληνική κοινωνία. Οι φαρμακοποιοί, σκοπίμως, αγνοούν το πρωτογενές “άδειασμα” της αγοράς και εμμονικά κατηγορούν τις παράλληλες εξαγωγές (τις οποίες πραγματοποιούν εν γνώσει τους πολλά μέλη τους) και τους χονδρεμπόρους. Όμως, η κρισιμότητα των καταστάσεων απαιτεί την επαναφορά από την εικονική πραγματικότητα στις αληθινές συνθήκες και στην πραγματική αιτία του προβλήματος».

Λύση

Σύμφωνα με τον Μ. Τσατσαρώνη, η προσφορότερη λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των ποσοτήτων εισαγωγής και διάθεσης των πολυεθνικών εταιρειών. «Το επόμενο στάδιο θα είναι ο επαρκής και οργανωμένος έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας από τον ΕΟΦ. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων κατήγγειλε 9 πολυεθνικές εταιρείες για μείωση ποσοτήτων εισαγωγής που έφτανε έως και 80%! Επί παραδείγματι, το 2019 μια εταιρεία εισήγαγε 100 τεμάχια από έναν κωδικό και το 2021 επέλεξε να εισάγει 20 τεμάχια από τον ίδιο κωδικό», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

«Εν κατακλείδι, ο Έλληνας πολίτης -και πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας γονέας- θα πρέπει να γνωρίζει ότι ταλαιπωρείται να βρει το αντιβιοτικό για το παιδί του επειδή η εκάστοτε πολυεθνική εταιρεία επιλέγει να διαθέσει όλες τις ποσότητες της παραγωγής της σε χώρες με υψηλότερες τιμές και με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος. Μόνο που το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι κερδοσκοπικό εργαλείο. Διαφορετικά, ας καταργηθούν οι πατέντες σε όλα τα φάρμακα και ας υπάρχουν αντίγραφά τους από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες», καταλήγει ο Μ. Τσατσαρώνης.

Διαβάστε στο δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ