Πλεύρης: Θα εξεταστεί η επέκταση της χρήσης μάσκας εάν χρειαστεί

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της χρήσης μάσκας από το φθινόπωρο ο υπουργός Υγείας. “Πρώτα απ’ όλα, ουσιαστικά βλέποντας το πώς κινήθηκε το καλοκαίρι. Είδαμε ότι είχαμε ένα κύμα και ένα έντονο μάλιστα κύμα, αλλά ωστόσο αυτό το κύμα δεν έδωσε τις βαριές νοσηλείες που δίνανε τα προηγούμενα κύματα, δηλαδή ενώ υπήρχανε εκτιμήσεις από ειδικούς ότι μπορεί να πηγαίναμε σε 300 και 400 διασωληνωμένους, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπέρασαν τους 130” δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

“Ήταν δηλαδή απόλυτα διαχειρίσιμο ως προς την πίεση του εθνικού συστήματος υγείας, με μεγάλη πίεση όμως στις απλές κλίνες. Είμαστε στην αποκλιμάκωση αυτού του κύματος και για τον Σεπτέμβριο αυτό το οποίο προσανατολιζόμαστε σε πρώτη φάση είναι πως θα αναπτυχθούν κλίνες χωρίς να περιοριστούν χειρουργεία αυτή τη φορά στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν φαίνεται ότι θα πιεστούμε και ελπίζουμε να μείνει έτσι στο κομμάτι των μονάδων εντατικής θεραπείας” πρόσθεσε.

“Άρα, έχουμε το πλάνο της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για απλές κλίνες, την ανάπτυξη κλινών. Παράλληλα είμαστε σε μία άλλη φάση, διότι έχουμε τα εμβόλια, έχουμε τα αντιϊικά φάρμακα, εξυπηρετούνται γύρω στους 500 συνανθρώπους μας καθημερινά, ευάλωτος κόσμος και έχουμε πια γνώση και πρωτόκολλα και άλλες μεταλλάξεις και επομένως θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα, ακόμα και το φθινόπωρο και το χειμώνα και σε περίπτωση τέλος πάντων που αυτός είναι και ο βασικός μας σχεδιασμός και στόχος, χρειαστεί να υπάρξει οποιοσδήποτε προγραμματισμός μέτρων, αυτό θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό, δηλαδή δεν πρόκειται να ζήσουμε καταστάσεις όπως είχαμε ζήσει όχι πια lockdown, ούτε καταστάσεις περιορισμού δραστηριοτήτων, περιορισμού κίνησης σε χώρο” συνέχισε ο υπουργός.

“Από εκεί και πέρα εάν χρειαστούν σε συγκεκριμένους χώρους όπως έχουμε και τώρα, τη χρήση της μάσκας να την επεκτείνουμε τους χειμερινούς μήνες, είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε, αλλά πάμε σε τελείως ήπιες δραστηριότητες. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας” τόνισε.

Σχολεία

“Στα σχολεία είμαστε πλέον στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, είχαμε πει κι αυτός ήταν ο σχεδιασμός μας ότι θα γίνουν οι συζητήσεις τώρα και με το Υπουργείο Παιδείας σε συνδυασμό με τους ειδικούς να δούμε πως θα έχουμε και το άνοιγμα των σχολείων. Πέρυσι είχαμε ένα πρωτόκολλο που λειτούργησε υποδειγματικά, απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερες νοσήσεις παιδιών αφού κλείσανε τα σχολεία παρά το διάστημα που λειτουργούσαν. Η λογική μας όμως και στα σχολεία θα είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς” περιέγραψε.

“Άρα τις επόμενες μέρες μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουμε συζητήσει και με το Παιδείας και με τους ειδικούς, για να δούμε πως θα πάμε στο άνοιγμα των σχολείων, καθώς έχουμε ακόμα για το άνοιγμα των σχολείων τρεις εβδομάδες, οπότε θέλουμε να δούμε ακριβώς πώς θα είναι και τα επιδημιολογικά στοιχεία”  συμπλήρωσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ