Περισσότερες από 110.000 επαναλοιμώξεις Covid 19 καταγράφηκαν μέσα στον Ιούλιο

Όποιος δεν κόλλησε μέχρι τώρα κορονοϊό αυτό το καλοκαίρι θα κολλήσει, με το 20% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να αφορά επαναλοιμώξεις και όλους μας να έχουμε στον κύκλο μας άτομα τα οποία κολλούν και ξανακολλούν κορονοϊό μετά από δυο -τρεις μήνες.

Της Αλεξίας Σβώλου

Η αιτία γι’ αυτό είναι κυρίως η υψηλή διάδοση και η επικράτηση του στελέχους Ο5, το οποίο χαρακτηρίζεται και από την μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή, γι’ αυτό λοιπόν διαδίδεται μεταξύ εμβολιασμένων και ατόμων που έχουν νοσήσει και μάλιστα περισσότερο από μία φορά, όπως εξηγεί η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας-λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου. Η ειδικός προσθέτει ότι μόνο μέσα στον Ιούλιο καταγράφηκαν περισσότερες από 110.000 επαναλοιμώξεις, καθώς πλέον η υποπαραλλαγή Ο5 έχει επικρατήσει στη χώρα μας σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Με το στέλεχος Ο5 να είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και να έχει αυτή την ιδιαίτερα έντονη ανοσιακή διαφυγή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα ξανακολλήσει, με την ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας-λοιμωξιολογίας  να θυμίζει ότι αν και οι περισσότεροι νέοι ξεπερνούν σχετικά εύκολα την λοίμωξη  Covid 19 κάνοντας για δύο μέρες υψηλό πυρετό, δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι ακίνδυνη για όλους, καθώς οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενα νοσήματα και ανοσολογική γήρανση βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές, νοσηλεία, διασωλήνωση και θάνατο.

Όσοι λοιπόν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εφαρμόσουν τις εξής συμβουλές: τα άτομα τα οποία δεν έχουν ακόμα κάνει την τρίτη δόση θα πρέπει να την κάνουν γιατί είναι μία πάρα πολύ σημαντική δόση, επίσης όσοι είναι άνω των 60 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση η οποία τους προσφέρει μία επιπλέον προστασία με αύξηση του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων για περίπου τρεις μήνες. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, θα πρέπει να κρατούν τις αποστάσεις, να χρησιμοποιούν μάσκα στους συγχρωτισμούς και θα πρέπει να αποφεύγουν τους μεγάλους συγχρωτισμούς στα πανηγύρια, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις συναυλίες, ό,τι γίνεται αυτή την εποχή στα νησιά και συγκεντρώνει πολύ κόσμο σε συγκεκριμένο χώρο-ακόμα και ανοιχτό χώρο.

Τώρα, τα σενάρια για την άφιξη των εμβολίων είναι δύο, το ένα προβλέπει ότι θα έρθουν  τον Οκτώβριο και το άλλο αργότερα έως τον Δεκέμβριο. Όλοι οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευπαθή άτομα δεν πρέπει να περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια καθώς η λοίμωξη Covid για αυτούς μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη- και γι’ αυτό άλλωστε θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και η δήλωση του κρούσματος και η ενημέρωση του γιατρού του ασθενή ώστε να λάβουν εγκαίρως όσοι χρειάζονται αντιική θεραπεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα φτάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες σε δυο δόσεις: Οι πρώτες παρτίδες θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται κάποια στιγμή τον Οκτώβριο και οι δεύτερες  παρτίδες κατά τον Δεκέμβριο. Όπως εκτιμά ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατζιώτης, προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν όλοι οι ευπαθείς, καθώς οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων δεν θα φτάνουν για όλους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ