Οξεία ηπατίτιδα: 920 πιθανά περιστατικά έχουν καταγραφεί σε 33 χώρες

Πληθαίνουν τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναφέρει ότι έως την 22η Ιουνίου είχαν καταγραφεί 920 ύποπτα κρούσματα στις 5 Περιφέρειες του Οργανισμού.

Της Αλεξίας Σβώλου

Από την προηγούμενη έκθεση του ΠΟΥ η οποία είχε δημοσιευτεί την 27η Μαίου, 270 επιπλέον περιστατικά προτέθηκαν στην μακριά λίστα, ενώ καταγράφηκαν για πρώτη φορά περιστατικά σε 4 νέες χώρες. 

Αυτή η νέα έξαρση ιογενούς λοίμωξης ξεκίνησε πριν από 2,5 μήνες, στις 5 Απριλίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τον ΠΟΥ για 10 περιστατικά σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών που δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας προτού εκδηλώσουν τη νόσο. 

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η οξεία ηπατίτιδα βαφτίστηκε «αγνώστου αιτιολογίας» γιατί αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μόλυνσης με τους ιούς της ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ ακόμη ένα ζήτημα που παραμένει ανεξήγητο είναι πώς τέτοιου είδους ηπατίτιδες παρουσίαζαν συνήθως τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά κι όχι τα υγιή.

Από τα 920 πιθανά κρούσματα, τα 45 παιδιά (ποσοστό 5%) χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος, ενώ έχουν αναφερθεί 18 θάνατοι στον ΠΟΥ, δηλαδή έχει αποβιώσει το 2% των μικρών ασθενών. 

Τα μισά από τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη  Ευρώπη, εκεί όπου συγκεκριμένα 20 χώρες έχουν αναφέρει στον ΠΟΥ 460 περιστατικά. Από αυτά,  τα 267 περιστατικά προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αντιστοιχούν στο 29% των συνολικών κρουσμάτων, παγκοσμίως. Άλλα 305 περιστατικά προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού και η Νοτιοανατολική Ασία.  

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ