«Ονειρεύεσθαι και Πράττειν»: Tο 18ο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Πώς το «ονειρεύεσθαι» συνομιλεί με το «πράττειν»; Για αυτές τις δυο σημαντικές ψυχαναλυτικές έννοιες, την εξέλιξη τους, αλλά και για την αντίθεση και τη σχέση ανάμεσα τους μας  προσκαλεί να σκεφτούμε η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ).

«Με μια αδιάλειπτη παρουσία στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό πεδίο της ψυχαναλυτικής σκέψης από το 1977, η ΕΕΨΨ οργανώνει το XVIII Συμπόσιο της, επικεντρωμένο στις δυο αυτές έννοιες. Το Συμπόσιο αφιερώνεται στη μνήμη των πέντε ιδρυτικών μελών της, Αθηνάς Αλεξανδρή, Ανδρέα Γιαννακούλα, Ματθαίου Γιωσαφάτ, Ιωάννη Τσιάντη και Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου,  που έκαναν πράξη το όνειρο της δημιουργίας της πρώτης ελληνικής ψυχαναλυτικής εταιρείας.

Το όνειρο απετέλεσε από τις φροϋδικές απαρχές της ψυχανάλυσης το 1900, τον βασιλικό δρόμο για το ασυνείδητο. Είναι ένας δρόμος που απαιτεί τη δυνατότητα του υποκειμένου για ψυχική επεξεργασία, ώστε το ασυνείδητο να γίνει συνειδητό. Το «πράττειν» θα ορισθεί εξαρχής με έναν αντιθετικό τρόπο: «πράττειν» αντί «ενθυμείσθαι».

Όμως η εξέλιξη της ψυχαναλυτικής θεωρίας και πρακτικής θα προσπαθήσει, ακόμη και όταν οι ασθενείς έχουν «όνειρα που δεν μπορούν να τα ονειρευτούν», να πλησιάσει το «ονειρεύεσθαι» μέσω της ασυνείδητης και συνειδητής ψυχολογικής επεξεργασίας της εμπειρίας του αναλυτικού ζεύγους και της λειτουργίας του αναλυτικού τρίτου. Θα αποδώσει επίσης στο «πράττειν» μια επικοινωνιακή διάσταση, αποδεχόμενη τη δυνατότητα να προέρχεται και από τα δύο μέλη της αναλυτικής δυάδας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Aπό τις 5 έως τις 7 Μαΐου του 2023, θα έχουμε την δυνατότητα να βρεθούμε από κοντά για να συζητήσουμε και να προβληματισθούμε πάνω στο θέμα «Ονειρεύεσθαι και Πράττειν», πιο επίκαιρο από ποτέ στους σημερινούς καιρούς, στο πλαίσιο της XVIIIου Συμποσίου της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ). Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί διά ζώσης με την συνεργασία της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου, στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Πλανητάριο, Λ. Συγγρού 387).

Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα μοιραστούμε την ψυχαναλυτική σκέψη του έγκριτου Βραζιλιάνου ψυχαναλυτή και συγγραφέα R. Cassorla για τη διαδραμάτιση. Η επιφανής ψυχαναλύτρια Μ. Αϊζενστάιν-Αβέρωφ θα εμπλουτίσει την αναζήτηση μας για το όνειρο ως αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ αναλυτή και αναλυόμενου, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλικής Ψυχαναλυτικής Ένωσης Σ. Θανόπουλος θα μας ταξιδέψει στο πεδίο του ονείρου και της εν δυνάμει πράξεως.

Στο Συμπόσιο ο ψυχαναλυτής Ε. Ασλανίδης θα μιλήσει για το «ονειρεύεσθαι και συμπράττειν δια του ψυχαναλυτικού τρίτου». Την σκέψη τους θα ξεδιπλώσουν ακόμη ο Γ. Βασλαματζής για τα υποκείμενα της ανάλυσης και την ανάδυση μιας γόνιμης συνύπαρξης, ο Κ. Εμμανουηλίδης για την μετανεωτερικότητα του πράττειν και μη ονειρεύεσθαι, η Ε. Καλλιτεράκη για την ποίηση και τον τρόμο των ονείρων και ο Δ. Κυριαζής για τους μετασχηματισμούς του «Ο». Ο Γ. Μανιαδάκης θα διερευνήσει αν «πρώτα ήταν η πράξη», ο Β. Φαλάρας θα προσεγγίσει το όνειρο της εγρήγορσης και ο Π. Χατζητάσκος θα συνδέσει το όνειρο με την ψύχωση. Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα διεξαχθούν στρογγυλά τραπέζια από Δομές που εμπνέονται από την ψυχαναλυτική σκέψη όπως η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος» και η Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης». Στη σημασία  τέτοιων δομών θα αναφερθεί ο ψυχαναλυτής και ιστορικός της ψυχανάλυσης Ν. Γκουγκουλής, από την Ψυχαναλυτική Εταιρεία Παρισιού. Θα διεξαχθούν ακόμη ομαδικές εποπτείες κλινικού υλικού, ομάδες εργασίας και τραπέζια στα οποία θα συμμετέχουν νεότεροι/ες εκπαιδευόμενοι/ες συνάδελφοι. Η πρόεδρος της ΕΕΨΨ και του Συμποσίου, Χ. Καραμανωλάκη, θα μας εισάγει στην προβληματική του ονειρεύεσθαι και του πράττειν και θα συντονίσει τη συζήτηση που θα διεξαχθεί με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ της Μ. Οικονόμου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΕΨΨ, https://psychoanalysis-psychotherapy.gr και στη γραμματεία της ΕΕΨΨ στο τηλ. 2107712901. Την οργάνωση του Συμποσίου συντονίζει το Γραφείο Easy Travel (τηλ. 2103615201, 2103601502). Στην αφίσα ο πίνακας ζωγραφικής είναι τα «Κουτάκια» του Χρόνη Μπότσογλου.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το πρόγραμμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ