Κρήτη: Αντιδράσεις για τον κατ’ οίκον έλεγχο αναισθησιολόγων που νόσησαν από κορονοϊό – Τι απαντά ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη, να στείλει γιατρό εργασίας στο σπίτι αναισθησιολόγων που διαγνώστηκαν με κορονοϊό για να επιβεβαιώσει ότι νοσούν. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ),  που υιοθετεί την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στις 3/1/2023 σχετικά «με την απαξιωτική συμπεριφορά” του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Χαλκιαδάκη απέναντι σε τρεις γιατρούς του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου που νόσησαν από covid-19».

«Ο Διοικητής του ΠAΓΝΗ «προέβη στην αυθαίρετη και προσβλητική για το ιατρικό προσωπικό συμπεριφορά, δίνοντας εντολή ελέγχου στις οικίες των τριών αναισθησιολόγων από ιατρό εργασίας και επισκέπτρια υγείας, δήθεν για να «επιβεβαιώσουν» την ασθένειά τους, αμφισβητώντας ευθέως το λειτούργημα, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά τους».

Όπως τονίζει ο ΠΙΣ «κανείς δεν νοείται να προσβάλλει το ιατρικό σώμα, το οποίο στο σύνολο του και από την αρχή της πανδημίας, έχει υπηρετήσει τη δημόσια υγεία και την κοινωνία με αξιομνημόνευτη αυταπάρνηση, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια της σωματικής και ψυχικής τους αντοχής, ακόμη και θέτοντας την προσωπική τους ασφάλεια σε κίνδυνο».

«Το ΔΣ του ΠΙΣ θα ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό ζήτημα στην αμέσως προσεχή συνεδρίασή του και με το σκεπτικό ότι η συνέχιση της έντασης σε έναν κρίσιμο Τομέα μεγάλου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες, καλεί άμεσα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιληφθεί με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για τους αναισθησιολόγους

Ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, δίνει τη δική του εκδοχή για το περιστατικό αναφέροντας σε ανακοίνωσή του:

«Η προστασία της Υγείας των Ασθενών είναι το πρωταρχικό μέλημα της κοινωνίας και φυσικά των Ιατρών και κάθε πράξη ή παράλειψη που την αμφισβητεί, πρέπει να κατακρίνεται, καθώς σωρεία δημοσιευμάτων παραποιούν, ως συνήθως, την πραγματικότητα και παρά το γεγονός ότι δεν είναι επιθυμητό να γίνεται δημόσια αντιπαράθεση για εσωτερικά θέματα, οφείλουμε την αποκατάσταση της αλήθειας.
Στο Πα.Γ.Ν.Η λειτουργούν καθημερινά εννέα (9) Χειρουργικές Αίθουσες, τις οποίες καλύπτουν 14 ενεργοί ειδικευμένοι Αναισθησιολόγοι. Λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μετά από εισήγηση της Επιτροπής Χειρουργείου και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η Διοίκηση αποφάσισε να μειώσει κατά τέσσερις (4) τις Χειρουργικές Αίθουσες, δηλαδή σχεδόν τις μισές, για τρείς εβδομάδες από 27/12/2022 έως 16/01/2023.
Την Τρίτη 27/12/2022 και ώρα 10:00 π.μ., έλαβα τηλέφωνο από τον συντονιστή Αναισθησιολόγο της ημέρας εκείνης, ο οποίος με ενημέρωσε ότι, αναβλήθηκε η λειτουργία δύο (2) Χειρουργικών Αιθουσών λόγω ασθένειας COVID – 19, τριών (3) Αναισθησιολόγων. Σε άμεση επικοινωνία με την Διευθύντρια της Κλινικής, έδωσα εντολή να καλυφθούν οι δύο Χειρουργικές Αίθουσες από τους λοιπούς Ιατρούς της Αναισθησιολογικής Κλινικής που δεν νοσούσαν. Μέχρι την ώρα εκείνη, στην Ιατρική Υπηρεσία και στο Γραφείο Προσωπικού δεν υπήρχε καμία αίτηση για άδεια Ιατρών, αλλά και ούτε κανονική, ούτε αναρρωτική.
Η τηλεφωνική μου επικοινωνία επικυρώθηκε και με έγγραφη εντολή για την κανονική λειτουργία των δύο (2) Χειρουργικών Αιθουσών καθώς μου ζητήθηκε και εγγράφως.
Δυστυχώς η απάντηση της Διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής ήρθε στις 13:06 μ.μ. και ενημέρωσε ότι ευρισκόταν σε κανονική άδεια πέντε (5) Ιατροί και ότι οι ενέργειες ανάκλησης των αδειών εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης και όχι στην ίδια.
Σημειωτέον ο νόμος του Ε.Σ.Υ. προβλέπει ότι ο Διευθυντής της Κλινικής είναι υπεύθυνος για την σωστή λειτουργία της Κλινικής της ευθύνης του. Όφειλε λοιπόν η Διευθύντρια να καλύψει τις Χειρουργικές Αίθουσες με βάση το πρόγραμμα που είχε καταθέσει, χωρίς να υπάρχουν ακυρώσεις.
Η μεγάλη αλήθεια δυστυχώς είναι ότι, εξαιτίας των αυθαίρετων ακυρώσεων, αναβλήθηκαν έξι (6) προγραμματισμένοι ασθενείς εκ των οποίων οι τρείς (3) ήταν ήδη εξ αναβολής, επίσης, ένας (1) προγραμματισμένος ασθενής νοσηλευόμενος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών, λόγω σοβαρού καρδιακού προβλήματος που είχε προετοιμαστεί για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για κάταγμα ισχίου, και ακόμη ένας (1) ασθενής είχε λάβει προνάρκωση και είχε ήδη κατέβει στο Χειρουργείο και επέστρεψε πίσω στην Κλινική. Σημειωτέον, ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι κανενός επιθυμία να χειρουργηθεί, εκτός, αν έχει αδήριτη ανάγκη.
Μετά την άρνηση της Διευθύντριας και με δεδομένου προηγούμενη νόσηση προσωπικού της Κλινικής και με το φόβο επιμόλυνσης του λοιπού Ειδικευμένου Αναισθησιολογικού Προσωπικού, που θα έκλεινε εντελώς τα Χειρουργεία, αποφάσισα την μετακίνηση του Ιατρού Εργασίας και της Επισκέπτριας Υγείας στις οικίες των Ιατρών για ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ και τη λήψη τυχόν μέτρων για τον έλεγχο και προστασία του λοιπού Ιατρικού Προσωπικού.
Οι ενέργειες της Διοίκησης σκοπό έχουν την προστασία των νοσηλευμένων ασθενών και την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και ειδικά των ευαίσθητων τμημάτων του Χειρουργικού Τομέα.
Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που αναβάλλονται Χειρουργεία λόγω αδυναμίας διαχείρισης της Διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής».

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Ομόφωνη απόφαση για απόδοση ευθυνών

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τα μέλη της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, που πραγματοποίησαν έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, είχαν καταδικάσει το περιστατικό, ζητώντας την απόδοση ευθυνών στον διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

«Το ΔΣ του ΙΣΗ συνεδρίασε εκτάκτως στις 3.1.2023 με μοναδικό θέμα την με ημερομηνία 30.12.2022 υποβληθείσα στον Ι.Σ.Η. αναφορά εκ μέρους της ιατρού μέλους του κ. Αλεξάνδρας Παπαϊωάννου, Διευθύντριας Αναισθησιολογικής κλινικής Πα.Γ.Ν.Η. και Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αναισθησιολογίας.

Η εν λόγω αναφορά αφορούσε στον κατ΄ οίκον έλεγχο 3 αναισθησιολόγων ιατρών μελών μας, συμπεριλαμβανομένης της ιδίας, που κατά δήλωση της έλαβε χώρα στις 28.12.2022 κατόπιν εντολής του Διοικητή Πα.Γ.Ν.Η. κ. Χαλκιαδάκη από τον Ιατρό Εργασίας του νοσοκομείου και μία επισκέπτρια υγείας για την διενέργεια Rapid Test, προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν πράγματι νοσούσαν από COVID-19 και παρότι είχαν ακολουθήσει την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία περί νόσησης από τον COVID-19 και είχαν αναρτήσει βεβαίωση θετικού ελέγχου στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου.

Tα όσα μας κατήγγειλαν οι ιατροί μέλη μας, σχετικά με την κατ΄οίκον επίσκεψη από τον ιατρό εργασίας του νοσοκομείου κατ’ εντολή του Διοικητή και τη διενέργεια rapid test , πραγματοποιήθηκαν κατά παράβαση των όσων προβλέπονται στις διατάξεις της ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 72546 (Αρ.9 παρ. 4), του Αρ. 38 της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. (Α’ 68) , η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83) , τις οδηγίες του ΕΟΔΥ περί νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, καθώς και των Αρ. 17 Ν. 3850/2010 περί των συμβουλευτικών αρμοδιοτήτων του ιατρού εργασίας, και Αρ. 2 του Ν.4210/2013 περί αναρρωτικών αδειών.

Ο Ι.Σ.Η., ως Ν.Π.Δ.Δ., σκοπός του οποίου είναι η μέριμνα για τη διατήρηση του ιατρικού σώματος ικανού από επιστημονικής αλλά και ηθικής απόψεως να εξυπηρετεί με προθυμία και αυταπάρνηση τη δημόσια υγεία και τους ασθενείς, στα πλαίσια της περιφρούρησης της αξιοπρέπειας των ιατρών μελών μας, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ, την συγκεκριμένη πράξη που πλήττει την προσωπικότητα, τα έννομα συμφέροντα, αλλά και την ιατρική αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας.

Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι οι 3 συνάδελφοι αναισθησιολόγοι, υπηρετούν τη δημόσια υγεία επί σειρά ετών στο Πα.Γ.Ν.Η. με αξιοσημείωτη και αξιόλογη προσφορά, διευθύνοντας και στελεχώνοντας μια από τις μεγαλύτερες αναισθησιολογικές κλινικές της χώρας μας.

Κανείς δε νοείται να προσβάλλει το ιατρικό σώμα, το οποίο στο σύνολο του και από την αρχή της πανδημίας, έχει υπηρετήσει τη δημόσια υγεία και την κοινωνία μας με αξιομνημόνευτη αυταπάρνηση, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια της σωματικής και ψυχικής του αντοχής, ακόμη και θέτοντας την προσωπική του ασφάλεια σε κίνδυνο.

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη οι διοικήσεις των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την αποδοτική και αγαστή συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό τους, πάντοτε με γνώμονα την στο μέτρο του δυνατού καλύτερη εξυπηρέτηση της δημόσιας υγείας. Ενδεχόμενες συγκρουσιακές και απαξιωτικές για το ιατρικό προσωπικό συμπεριφορές, ικανές να βλάψουν την ηθική και την αξιοπρέπεια του, μπορούν να οδηγήσουν μόνο στην υποβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο.

Στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου και των αρμοδιοτήτων που μας παρέχει ο νόμος, ζητούμε από τις εποπτεύουσες αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προς απόδοση ευθυνών και αποφυγήν παρομοίων μελλοντικών φαινομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, προηγήθηκε η επιστολή της Διευθύντριας Αναισθησιολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αναισθησιολογίας Αλεξάνδρας Παπαϊωάννου, που έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εκφοβιστικού, τοξικού, εξευτελιστικού και επιθετικού περιβάλλοντος για τους αναισθησιολόγους.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, μια εκ των τριών γιατρών που νόσησαν, αναφέρει:

Στις 28.12.2022, με εντολή του Διοικητή Γ Χαλκιαδάκη, μετακινήθηκαν ο ιατρός εργασίας και μία επισκέπτρια υγείας του ΠαΓΝΗ ώστε να πραγματοποιήσουν κατ’οίκον rapid test για ανίχνευση λοίμωξης από κορονοϊό σε 3 νοσούσες με covid 19 Αναισθησιολόγους, τη Διευθύντρια της Κλινικής και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, την Πρόεδρο της Επιτροπής Χειρουργείου και μια ακόμη Διευθύντρια ΕΣΥ, ενώ τα θετικά τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες ήταν αναρτημένα στην πλατφόρμα του Υπουργείου. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν για «Ιατρική Περίθαλψη» ενώ αναφέρθηκε ρητά και στις τρεις Ιατρούς ότι η εντολή από το διοικητή αφορούσε τη λήψη rapid test.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον γίνεται κατ’ οίκον έλεγχος σε εργαζόμενο που νοσεί και δεν έχει λάβει κατ’ επανάληψη βραχυχρόνιες αναρρωτικές. Η στάση της διοίκησης απλά επιβεβαιώνει την εμπάθειά της στην ειδικότητα των Αναισθησιολόγων. Άλλωστε προ έτους, πάλι λόγω ασθένειας αναισθησιολόγου είχε διενεργηθεί ΕΔΕ για τη διακοπή χειρουργικής αίθουσας. Το πόρισμα δεν μου έχει αποδοθεί παρά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί το τελευταίο έτος.

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στάλθηκε ο Ιατρός Εργασίας ο οποίος «δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για να επαληθεύει το δικαιολογημένο ή μη, λόγω νόσου, απουσίας εργαζομένου» 3850/2010 (Φ.Ε.Κ. 84/τ. Α’/3.6.2010), ενώ στις αρμοδιότητές του δεν αναφέρεται πουθενά η «κατ’ οίκον Ιατρική Περίθαλψη».

Αυτά έγιναν επειδή στις 27/12/2022, λόγω ασθένειας με covid 19 τριών αναισθησιολόγων λειτούργησαν 5 χειρουργικές αίθουσες και όχι 6. Και μάλιστα οι δύο από αυτές με περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (2 ασθενείς για διακαθετηριακή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, μία ασθενής για εμβολισμός ραγέντος ανευρύσματος εγκεφάλου) τα οποία απαιτούν τη συνδρομή περισσότερων του ενός αναισθησιολόγων για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ασθενών. Για την ιστορία, ο εμβολισμός του εγκεφαλικού ανευρύσματος αφορούσε ασθενή που προσήλθε στο ΤΕΠ του ΠαΓΝΗ με ρήξη και για μια ακόμη φορά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις επισφάλειες του συστήματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη χειρουργική αίθουσα για επείγοντα περιστατικά. Και δυστυχώς αυτή είναι η καθημερινότητά μας.

Δεν αναμέναμε επιβράβευση εκ μέρους της Διοίκησης. Άλλωστε είναι γνωστή η στάση του Διοικητή του ΠαΓΝΗ να μην αναγνωρίζει την προσφορά των αναισθησιολόγων αλλά να τους απαξιώνει και να τους υποτιμά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος άσκησε το επάγγελμα του ιατρού. Τα γεγονότα που συσσωρεύονται απλά επιβεβαιώνουν ότι λειτουργεί με στόχο τη δημιουργία εκφοβιστικού, τοξικού, εξευτελιστικού και επιθετικού περιβάλλοντος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ που ανέδειξε το θέμα, την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου για τη συμπαράστασή της, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρθηκαν για την υγεία μας και συμπαραστάθηκαν στον εξευτελισμό μας.»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ