Κορονοϊός: Αναμένεται ένα θερινό κύμα – Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης για νέα μέτρα

“Σε όλη την Ευρώπη κινούνται όλοι ελεύθερα και χθες που ήμασταν στο Λουξεμβούργο (σ.σ οι Υπουργοί Υγείας) συζητούσαμε ότι υπάρχει ένα γενικό κύμα αυτή τη στιγμή. Εμείς ανοίξαμε τελευταίοι. Είχαμε ανοίξει από το Πάσχα και μετά στην πραγματικότητα, αν εξαιρέσουμε τη μάσκα, όλα τα άλλα ήταν ελεύθερα. Άρα, ήταν αναμενόμενο ότι θα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού” δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

“Είδαμε ότι υπάρχουν κύματα που έχουν γίνει και βλέπουμε, έχει γίνει ένα κύμα της Πορτογαλίας, έγινε ένα κύμα στη Νότια Αφρική, εκεί πέρα που εμφανίστηκαν οι μεταλλάξεις. Στη Νότια Αφρική ήταν ένα μικρό κύμα, το οποίο πέρασε, δεν έδωσε ούτε βαριές νοσήσεις, ούτε καν νοσήσεις. Είναι κάτι. Ήδη αυτή τη στιγμή όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μία αύξηση και είναι λογικό. Είναι λογικό σε δύο επίπεδα. Πρώτον έχουμε μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος ότι πια δεν είναι επιλογή. Ότι είναι τέτοια η μεταδοτικότητα που δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να ζει συνεχώς με περιοριστικά μέτρα” πρόσθεσε.

“Φαίνεται ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων ατόμων που έχουν νοσήσει. Και επιπλέον βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται σε έντονο βαθμό και στη χώρα μας οι υπομεταλλάξεις αυτές της Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό. Μας εξηγούσαν χθες, ότι κάποιος που έχει περάσει την Όμικρον τη βασική, δε σημαίνει ότι δε θα νοσήσει άμεσα κιόλας σχετικά” ανέφερε ο υπουργός.

Για το πλάνο λήψης νέων μέτρων

“Σε όλα τα μοντέλα τα οποία τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Τα κρούσματα ως κρούσματα είναι ένα κεφάλαιο. Το σημαντικό είναι κατά πόσο αυτά τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Δε συμβαίνει αυτό. Προφανώς θα υπάρξουν. Όταν έχεις παραπάνω κρούσματα θα υπάρξουν παραπάνω νοσηλείες, αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεση του συστήματος” αποκάλυψε.

“Προοπτικά ακόμα και τώρα φαίνεται -και έτσι φάνηκε κι στις άλλες χώρες-, ότι αυτό το κύμα είχε χαρακτηριστικά, ακριβώς επειδή υπάρχει μια συνολική φυσική ανοσία και εμβολιασμός στους πληθυσμούς, αλλά και οι μεταλλάξεις δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της βαρύτητας των προηγουμένων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα θερινό κύμα, το οποίο τουλάχιστον οι προγνώσεις οι οποίες μας κάνουν είναι ένα κύμα που δε θα μας επηρεάσει. Βέβαια καλό είναι, οι πιο ευάλωτες ομάδες να τηρούν οι ίδιοι κάποια μέτρα αυτοπροστασίας. Και προφανέστατα έχει ανοίξει και η τέταρτη δόση γι΄ αυτόν τον πληθυσμό οπότε αν κι εφόσον θέλει να πάει να το κάνει είναι προαιρετικό” υπογράμμισε.

“Το 37% ( σ.σ ανοδική τάση της Μυκόνου) από μόνο του δεν λέει κάτι. Γιατί αυτή τη στιγμή γίνονται πολύ πιο περιορισμένα τεστ από ότι γίνονταν, οπότε προφανώς πληθυσμός που κάνει τεστ σημαίνει ότι έχει κατά βάση και συμπτώματα. Γιατί δεν έχουμε πια τα τεστ που γίνονταν μαζικά για να πάνε στην εργασία τους. Το ποσοστό όμως δεν σημαίνει εικόνα νόσησης. Η εικόνα νόσησης πάντοτε είναι αναλογική, αλλά θέλω να σας πω ότι κατά βάση ο κόσμος ο οποίος τεστάρεται έχει κάποιο λόγο για να τεσταριστεί” συμπλήρωσε.

“Το θερινό κύμα πιστεύουμε ότι είναι ένα κύμα που θα έχει αυξομειώσεις. Δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει πίεση” συμπλήρωσε.

“Από το Σεπτέμβριο όμως και μετά ναι, και εχθές στο Λουξεμβούργο αυτό συζητούσαμε γιατί είναι η μεγάλη κουβέντα και των εμβολίων. Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Σίγουρα θα υπάρξει ένας σχεδιασμός γιατί θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων. Αναλόγως της πίεσης που θα έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πίεση και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά και μπορεί να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί τίποτα” τόνισε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ