«Καμπανάκι» Παυλάκη για κορονοϊό: Νέο στέλεχος 20% πιο μεταδοτικό – Ποιους «χτυπά» περισσότερο

«Καμπανάκι» χτύπησε ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης για τον κορονοϊό.

Ανησυχία στις ΗΠΑ: «Σαρώνει» η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Ο ίδιος μίλησε για νέο στέλεχος – υποστέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον στη Βόρεια Αμερική.

Όπως είπε στην ΕΡΤ1, «τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον). Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι και αυτά καινούρια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ, πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα».

Ποιοι είναι πιο «ευάλωτοι» – Τα συμπτώματα

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλάκης, το υποστέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον έρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με τον ερευνητή, το συγκεκριμένο στέλεχος χτυπά περισσότερο αδύναμους, ηλικιωμένους και μωρά.  Τα συμπτώματά του είναι περίπου τα ίδια με αυτά που υπήρχαν στα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού.

«Απλώς ο κορονοϊός με τη δύναμη που του δίνει η τεράστια μετάδοση που τον αφήσαμε να έχει, συνεχώς ελίσσεται, αλλάζει το περίβλημα του και υπερνικά μερικώς το ανοσολογικό μας σύστημα. Ευτυχώς έχουμε πάρα πολλά μέσα τώρα, όπως εμβόλια και όλοι μας, επειδή είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε έχουμε περάσει κορονοϊό, είτε και τα δύο, έχουμε κυτταρική ανοσία, έχουμε και αρκετά αντισώματα, οπότε είναι αρκετά ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τα καινούρια στελέχη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλο κόστος από αυτά τα στελέχη. Χρειάζεται προσοχή, που ξέρουμε τι είναι. Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, καθαρό αερισμό των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και μάσκες υψηλής προστασίας», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ