Ιός Μάρμπουργκ: “Χτύπησε” στη Γκάνα το «ξαδελφάκι» του Έμπολα – Δύο θάνατοι

Τέλος δεν έχουν οι υγειονομικές απειλές που μας περιβάλλουν -συνεχίζονται ή και αναδύονται – καθώς πλέον το ραντάρ μας είναι υπερβολικά ευαισθητοποιημένο λόγω της πανδημίας και πιάνει τα πρώτα σινιάλα κινδύνου αμέσως.

Της Αλεξίας Σβώλου

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού για ένα ξέσπασμα του ιού Έμπολα στο Κονγκό, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναφέρει την πρώτη εμφάνιση ενός νέου ιού –ξαδελφάκι του Έμπολα με εξίσου υψηλή θνησιμότητα. Μιλάμε για ιούς που η θνησιμότητα τους είναι συγκρίσιμη με τον ιό της ευλογιάς γιατί σκοτώνουν τρεις ή τέσσερις στους 10 μολυσμένους ανθρώπους.

Στην προκειμένη περίπτωση αυτή η οικογένεια ιών που έχει πιο γνωστό τον Έμπολα, με το μεγάλο ξέσπασμα που είχε προκαλέσει πριν από μερικά χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική, ανήκουν στην κατηγορία των ιών οι  οποίοι προκαλούν αιμορραγικό πυρετό και τους γνωρίζουμε και από ταινίες στον κινηματογράφο, όπως είναι η ταινία «το ξέσπασμα» με τη Ρενέ Ρούσο και τον Ντάστιν Χόφμαν. Σήμερα λοιπόν, ούτε μία βδομάδα από τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού στη Δημοκρατία του Κονγκό με την υποχώρηση των κρουσμάτων Έμπολα, η Γκάνα ανακοίνωσε τα δυο πρώτα στον κόσμο ύποπτα κρούσματα ενός νέου ιογενούς αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Μάρμπουργκ (Marburg virus).

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, ο ιός αυτός ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Έμπολα και έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ενώ προκαλεί τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή διάρροια, εμετούς, ναυτία και πυρετό. Οι δύο ασθενείς έχουν αποβιώσει και η πρώτη ανάλυση των δειγμάτων που έγινε στο Noguchi Memorial Institute for Medical Research φανερώνει ότι τα δείγματα είναι θετικά στον ιό.

Για επιβεβαίωση τα δείγματα έχουν σταλθεί στο Institut Pasteur της Σενεγάλης που συνεργάζεται με τον ΠΟΥ. Και τα δυο δείγματα είχαν ληφθεί από ένα νοσοκομείο της περιφέρειας Ashanti όπου νοσηλεύονταν οι δυο ασθενείς, οι οποίοι πέθαναν και δεν είχαν επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ τους.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ