Η γρίπη σε μία από τις πιο μεγάλες εξάρσεις – Τι να προσέξουμε ενόψει Πρωτοχρονιάς

«H γρίπη αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο μεγάλες εξάρσεις που έχουμε δει στην προ Covid εποχή γιατί τα δύο χρόνια που είχαμε Covid δεν υπήρχε κυκλοφορία της γρίπης λόγω των περιοριστικών μέτρων» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των  εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

ΕΟΔΥ: Η εβδομαδιαία έκθεση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις – «Θερίζει» η γρίπη, 137 θάνατοι από κορονοϊό

«Θα πρέπει να δούμε πόσο πιθανό είναι αυτό να δημιουργήσει μια πίεση στο σύστημα υγείας. Καταρχάς έχουμε ένα σύστημα υγείας πολύ πιο προετοιμασμένο από προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουμε αναμονές για ΜΕΘ ενώ άλλες χρονιές υπήρχαν αναμονές για τις ΜΕΘ, για τη γρίπη. Δεν διαφαίνεται λοιπόν μια πίεση για το σύστημα υγείας, η οποία αυτό που αφορά και στον γενικό κόσμο είναι να χρειαστεί να πάρουμε κάποια μέτρα. Άρα μέτρα δεν διαφαίνονται πουθενά. Έχουμε δει πώς κινήθηκε στην Αυστραλία, στο νότιο ημισφαίριο να θυμίσω ότι ο χειμώνας είναι το καλοκαίρι και είδαν ότι ήρθε η γρίπη δύο μήνες νωρίτερα. Είχαν μία από τις πιο έντονες γρίπες που έχουν ζήσει, αλλά ήταν πλήρως διαχειρίσιμη γιατί πλέον τα συστήματα υγείας έχουν ετοιμαστεί και εξοπλιστεί καλά» τόνισε.

Τι να προσέξουμε ενόψει Πρωτοχρονιάς

«Εγώ θα επικεντρωθώ πάλι στις ευάλωτες ομάδες. Όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να προστατευθούν και όχι μόνο για την Covid, όχι μόνο για τη γρίπη γιατί υπάρχουν και άλλοι ιοί που μπορούν να τους χτυπήσουν. Για την Covid τώρα έχουμε καταπληκτικές θεραπείες, για τους άλλους δεν έχουμε. Άρα λοιπόν θα πρέπει να προστατευτούμε για όλους τους άλλους αναπνευστικού ιούς, να προσέξουν όσοι είναι ευάλωτοι και ανοσοκατεσταλμένοι, να χρησιμοποιούν τη μάσκα και όσοι δεν έχουν πάει να κάνουν το εμβόλιο να πάνε να το κάνουν ακόμη και τώρα».

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Έως και 100 χιλιάδες κρούσματα γρίπης ημερησίως μετά τις γιορτές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ