Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού μέσα στο αυτοκίνητο

Καθημερινά χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια με νερό και ακόμα περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, για να διατηρήσουμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας και να αντέξουμε τις υψηλές θερμοκρασίες. Συχνά όμως, μπορεί να τα ξεχάσουμε μέσα στο αυτοκίνητο, γεγονός το οποίο εγκυμονεί κινδύνους, που πολλοί δεν γνωρίζουν.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αφήνουμε πολλές ώρες τα πλαστικά μπουκάλια μέσα στο αυτοκίνητο

Κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων

Ο λάθος καθαρισμός και αποθήκευση των πλαστικών μπουκαλιών μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων στο εσωτερικό, στο στόμιο και στο καπάκι τους. Κατ΄επέκταση, η έκθεση του οργανισμού στα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στο πλαστικό μπουκάλι, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδες, ουρολοιμώξεις, αλλά και λοιμώξεις στα αυτιά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, ειδικά το καλοκαίρι, μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων στα πλαστικά μπουκάλια.

Κίνδυνος απελευθέρωσης χημικών ουσιών

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορούν να απελευθερώσουν χημικές ουσίες στο νερό, όπως η δισφαινόλη Α (BPA) και η δισφαινόλη S (BPS). Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος.

Επίσης, η έκθεση στις χημικές ουσίες BPA και BPS μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και προβλήματα γονιμότητας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, μπορούν να επιταχύνουν την απελευθέρωση αυτών των χημικών ουσιών από το πλαστικό.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πλαστικά μπουκάλια νερού, που είναι ξεχασμένα πολλές ώρες στο αυτοκίνητο, μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν το μπουκάλι είναι γεμάτο με ζεστό νερό ή αν εκτίθεται άμεσα σε ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να αποφύγετε τους κινδύνους που σχετίζονται με τα πλαστικά μπουκάλια νερού, μπορείτε να ακολουθήσετε τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Μην αφήνετε πλαστικά μπουκάλια νερού στο αυτοκίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Εάν αφήσετε πλαστικά μπουκάλια νερού στο αυτοκίνητο, γεμίστε τα με κρύο νερό
  • Αποφύγετε να αφήνετε τα πλαστικά μπουκάλια εκτεθειμένα στον ήλιο
  • Προτιμήστε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ