Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 3.200 κρούσματα διεθνώς

Εδώ και δύο μήνες έχει καταγραφεί ένα μοναδικό στο είδος του ξέσπασμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ υπάρχουν πλέον περισσότερα από 3.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (εκ των οποίων τα 3 στην Ελλάδα) και ένας θάνατος, όλα τους καταγεγραμμένα σε 48 χώρες που περιλαμβάνουν την Νιγηρία και τις πέντε περιφέρειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

της Αλεξίας Σβώλου

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κυκλοφορούσε στην Αφρική για δεκαετίες, όπου η ιογενής λοίμωξη είναι ενδημική και ο ιός προκαλούσε μικρό αριθμό θανάτων ενώ κατά καιρούς εμφανίζονταν σποραδικά κρούσματα εκτός της αφρικανικής ηπείρου τα οποία συνήθως σχετίζονταν με ταξίδι από την Νιγηρία και δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν προκαλέσει επιδημική έξαρση εκτός των χωρών της Αφρικής.

Επιπλέον μέσα στο 2022 περισσότερα από 1500 ύποπτα κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και περίπου 70 θάνατοι αναφέρθηκαν στην κεντρική Αφρική, πρωτίστως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθώς επίσης και στην Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και στο Καμερούν.

Τα δύο στελέχη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί στα κρούσματα της Δυτικής Αφρικής και της κεντρικής Αφρικής είναι διαφορετικά μεταξύ τους, με το στέλεχος της κεντρικής Αφρικής να παρουσιάζει αυξημένη θνησιμότητα περίπου 10% ενώ το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής -το οποίο έχει προκαλέσει την τωρινή επιδημική έξαρση- παρουσιάζει μειωμένη θνησιμότητα περίπου 1%  έως 3%, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι αυτά τα ποσοστά θνησιμότητας αναφέρονται σε ανεπαρκείς συνθήκες δημόσιας υγείας, εκεί όπου οι ασθενείς λαμβάνουν ελάχιστη ή και καθόλου περίθαλψη.

Με άλλα λόγια το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής που ενοχοποιείται για την μεγάλη διασπορά της νόσου σε 48 χώρες μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε έναν στους 100 ασθενείς -αν οι άνθρωποι αυτοί αφεθούν στη τύχη τους και δεν λάβουν την  πρέπουσα θεραπεία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ