Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής: Καλλιέργεια νέας κουλτούρας για την κατάψυξη ωαρίων

Tην καλλιέργεια μια νέας κουλτούρας σχετικής με την κατάψυξη ωαρίων, δηλαδή αγονιμοποίητου γενετικού υλικού καταθέτει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγική Ιατρικής.

Παράλληλα υποστηρίζει την εναλλακτική πρόταση δημιουργίας Δημόσιας Τράπεζας εγκαταλελειμμένων εμβρύων προκειμένου να μεταφέρονται εκεί όλα τα έμβρυα αυτής της κατηγορίας από όλες τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) και να δίνονται για υιοθεσία σε άλλα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης αντίστοιχης συγκατάθεσης των βιολογικών γονέων.

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγική Ιατρικής στοχεύει στην εξάλειψη του φαινομένου της εγκατάλειψης και συσσώρευσης χιλιάδων εμβρύων στις τράπεζες κρυοσύντήρης από ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και είτε έχουν αποκτήσει τον αριθμό των απογόνων που επιθυμούν ή έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια για προσωπικούς λόγους με αποτέλεσμα τα πλεονάζοντα κρυοσυντηρημένα έμβρυά τους να παραμένουν σε φύλαξη. Έχει υπολογιστεί ότι το 12% των κρυοσυντηρημένων εμβρύων εγκαταλείπονται από τα ζευγάρια, ανέφερε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο Γ.Γ. της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος.

Πρόσθεσε ότι η κρυοσυντήρηση αποτελεί ορόσημο για την τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενισχύοντας την αναπαραγωγική αυτονομία, ενώ ο αριθμός γεννήσεων μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη χρήση κρυοσυντηρημένων εμβρύων αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Υπάρχουν προβληματισμοί και διλήμματα που αντιμετωπίζουμε ως γιατροί στην καθημερινή μας πράξη. Ένας κύριος προβληματισμός είναι τα πλεονάζοντα εγκαταλελειμμένα έμβρυα τα οποία συσσωρεύονται στις κλινικές μας. Η “τύχη” αυτών των εμβρύων παραμένει βάσει του ισχύοντος πλαισίου να δοθούν για δωρεά ή για ερευνητικούς σκοπούς ή τέλος η καταστροφή τους, μετά από ενυπόγραφη προϋπάρχουσα συναίνεσή τους. Θα μπορούσε όμως να προστεθεί άλλη μια επιλογή αυτή της διάθεσής τους σε δημόσια τράπεζα εγκαταλελειμμένων εμβρύων προκειμένου να οδηγηθούν για υιοθεσία σε άλλα άτεκνα ζευγάρια, πάντοτε με την σύμφωνη γνώμη των βιολογικών γονέων, και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουμε μία άλλη νοοτροπία εκείνης της κατάψυξης ωαρίων – δηλαδή αγονιμοποίητου γενετικού υλικού – ώστε στο μέλλον να μην βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια διλήμματα. Έτσι θα πάψει το φαινόμενο να μαζεύονται και να αποθηκεύονται με αβέβαιο μέλλον χιλιάδες έμβρυα», τόνισε ο κ. Πάντος.

Το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στην οποία συμμετείχε ο Ηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Γέροντας Εφραίμ. Κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι εκκλησία και επιστήμη μπορούν να συμπορεύονται. Αναφερόμενος στο θέμα, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ζήτημα για το οποίο οφείλουμε να δείχνουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Θετική χαρακτήρισε την πρόταση στο μέλλον να καταψύχεται μόνο αγονιμοποίητο γενετικό υλικό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ