Η έλλειψη προσωπικού χτυπάει “κόκκινο” στα νοσοκομεία. Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας “Η Αγία Σοφία”, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων έχουν ανασταλεί όλες οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 παιδιά να παραμένουν σε λίστα αναμονής. Επίσης, οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Μικροβιολογικό Τμήμα του ίδιου Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα σε ημέρες εκτός εφημερίας να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν βασικές εξετάσεις.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι παθολόγοι του Νοσοκομείου “Γ,Γεννηματάς” για την λειτουργία των τριών Παθολογικών Κλινικών. “Δεν επαρκούμε πια ούτε για να καλύψουμε στο ελάχιστο το πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης”, τονίζουν.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η μεγάλη πληγή των χειρουργικών τομέων στα δημόσια νοσοκομεία είναι οι αναισθησιολόγοι. “Το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί σήμερα, λόγω έλλειψης γιατρών – κυρίως αναισθησιολόγων – και λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού”, τονίζει η Ομοσπονδία. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το “Αγία Σοφία” έπρεπε να διαθέτει 17 αναισθησιολόγους και έχει 8 και έναν σε νόμιμη άδεια.
Κινητοποιήσεις εργαζομένων
Σήμερα οι εργαζόμενοι στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία “Η Αγία Σοφία”, “Αγλαΐα Κυριακού” και Παίδων Πεντέλης θα συγκεντρωθούν στις 12:00 έξω από το υπουργείο Υγείας. Διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, κάνοντας λόγο για “συνεχιζόμενη υποβάθμιση”. Την κινητοποίηση καλύπτει η ΕΙΝΑΠ.
Οι λύσεις που προτείνει το υπουργείο
Το υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προχωρά στη μετακίνηση αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία μέχρι την ολοκλήρωση προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου. Ωστόσο όπως είπε ο υπουργός “αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δυσλειτουργία σε άλλα νοσοκομεία ενηλίκων”. Επίσης το υπουργείο θα προχωρήσει στην προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία στον επανασχεδιασμό του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, “κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων , ο υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση προκήρυξη με γρήγορες διαδικασίες 4 θέσεων αναισθησιολόγων, 2 θέσεων μικροβιολόγων και 1 θέσης καρδιολόγου”.
Πολιτική αντιπαράθεση
Το ζήτημα με την αναστολή χειρουργείων στο “Αγία Σοφία” έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση. Πρόσφατα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας,ο οποίος ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά, ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και είναι απόρροια μιας συστηματικής εγκατάλειψης του εθνικού συστήματος υγείας”.
Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το 2018. Το 2019 η λίστα χειρουργείων ήταν 2.853 χειρουργεία, σήμερα είναι 2.925 χειρουργεία. Αυξήθηκαν κατά 70 χειρουργεία μέσα στην πανδημία. οι αναισθησιολόγοι από 12 που ήταν το 2019 σήμερα είναι 10. Ο υπουργός μίλησε για συνολικό πρόβλημα στους αναισθησιολόγους που στα Νοσοκομεία Παίδων, αυτό επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο.
“Ο κόμπος έφτασε στο χτένι”
Τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλουν και οι γιατροί των παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την λειτουργία τους. Σε συνέντευξη τύπου οι γιατροί έκαναν λόγο για “τριτοκοσμικές συνθήκες”, αναφέροντας ότι η αναμονή για εξέταση στα επείγοντας μπορεί να φτάσει και τις 10 ώρες, ενώ για να τακτοποιηθεί ο ασθενής σε κλίνη μπορεί να φτάσει και το 24ωρο.
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει τη διοίκηση που νοσοκομείου “που όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την επίλυση του προβλήματος αλλά αντίθετα προσπαθεί να αναγκάσει τους γιατρούς και κυρίως τους ειδικευόμενους να πραγματοποιήσουν υπεράριθμες εφημερίες, ενώ ο νόμιμος αριθμός των εφημεριών για τους ειδικευόμενους είναι 7/μήνα”. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των γιατρών στο νοσοκομείο και απαιτεί:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.
- Άμεση πρόσληψη των ειδικευόμενων που βρίσκονται στη λίστα αναμονής ώστε να πληρωθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις ειδικευόμενων.
- Αύξηση των θέσεων ειδικευόμενων στις παθολογικές κλινικές ώστε να ανταποκρίνονται στον αυξημένο αριθμό εισαγωγών.
- Κανένας γιατρός να μην πραγματοποιεί υπεράριθμες εφημερίες.
- Καλεί τους γιατρούς “να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς για παράνομη υπερεφημέρευση” και τη διοίκηση του νοσοκομείου “να σταματήσει άμεσα τέτοιες απαράδεκτες τακτικές”.