«Είμαι ενδοκρινολόγος και αυτός είναι ο Νο1 τύπος φρούτων που συνιστώ σε όσους έχουν διαβήτη» – Τι αποκαλύπτει ειδικός

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, όπως 38,4 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να νιώθετε μπερδεμένοι και να έχετε πολλές απορίες. Ξαφνικά πρέπει να ακολουθήσετε νέους κανόνες διατροφής για να διαχειριστείτε την υγεία σας.

Η Νο1 τροφή που προκαλεί διαβήτη, σύμφωνα με ενδοκρινολόγο

Ένα από τα πιο συγκεχυμένα θέματα είναι τα φρούτα. Από τη μία, οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Από την άλλη, τα φρούτα είναι πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ένας ενδοκρινολόγος μοιράζεται όσα θέλει να γνωρίζουν όλοι οι διαβητικοί για τα φρούτα, συμπεριλαμβανομένου του Νο1 φρούτου που συνιστά ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν διαγνωστεί με διαβήτη.

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με διαβήτη για την κατανάλωση φρούτων

Ο Dr. Andrew Timothy Kraftson, ενδοκρινολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεταβολισμού, Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναφέρει ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να αποκλείουν τα φρούτα από τη διατροφή τους. «Τα φρούτα αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και θρεπτικών συστατικών και δεν πρέπει να αποφεύγουν άτομα με διαβήτη», εξηγεί.

Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε αν έχετε Προδιαβήτη – Η συνήθεια που εκτοξεύει το σάκχαρο στο αίμα

Στην πραγματικότητα, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ακόμη ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων είναι ωφέλιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε φρούτα καθημερινά έχουν 48% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου φρούτα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη που έτρωγαν τακτικά φρούτα εμφάνισαν λιγότερες επιπλοκές υγείας σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν φρούτα.

Ενώ τα φρούτα αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός, ο Dr. Kraftson αναφέρει ότι είναι αλήθεια πως μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί. Για αυτόν τον λόγο, λέει ότι οι διαβητικοί θα πρέπει να ακολουθούν μερικές οδηγίες όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων:

  • Πρώτον, συστήνει να τρώτε ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό ή smoothie. «Η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου παρέχει στον οργανισμό τόσο υγιεινά σάκχαρα όσο και φυτικές ίνες. Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί το ολόκληρο φρούτο, δίνοντας του έτσι χρόνο να παράγει ινσουλίνη και να αποτρέψει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα», εξηγεί ο Dr. Kraftson.
  • Εκτός από την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, ο Dr. Kraftson αναφέρει ότι υπάρχει και μια άλλη βασική οδηγία σχετικά με τα φρούτα που πρέπει να ακολουθούν οι διαβητικοί, η οποία δίνει προτεραιότητα στα φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Το καλύτερο είδος φρούτων για άτομα με διαβήτη

Αν έχετε διαβήτη και λατρεύετε τα φρούτα, ο Dr. Kraftson συμβουλεύει ότι τα καλύτερα φρούτα για τακτική κατανάλωση είναι αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. «Τα φρούτα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν από τον οργανισμό, κατηγοριοποιούνται ως “φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη». Τα φρούτα που διασπώνται γρήγορα, κατηγοριοποιούνται ως “φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη”. «Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, συμπεριλαμβανομένων φρούτων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο γρήγορα», εξηγεί ο Dr. Kraftson, και προσθέτει ότι παράδειγμα φρούτου με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το μήλο, ενώ παράδειγμα φρούτου με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το καρπούζι.

Ο γλυκαιμικός δείκτης εκχωρεί έναν αριθμό μεταξύ 0 και 100 σε κάθε τρόφιμο, με βάση το πόσο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο λιγότερο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη 50 ή χαμηλότερο θεωρούνται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ακολουθεί μια λίστα με φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που μπορούν να καταναλώσουν άτομα με διαβήτη χωρίς να ανησυχούν υπερβολικά για τον αντίκτυπό τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα:

Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

  • Κεράσια
  • Λεμόνια
  • Γκρέιπφρουτ
  • Φράουλες
  • Μύρτιλλα
  • Ρόδια
  • Βερίκοκα
  • Αχλάδια
  • Φρέσκα σύκα
  • Μανταρίνια
  • Πορτοκάλια
  • Μανταρίνια
  • Σταφύλια
  • Ροδάκινα
  • Δαμάσκηνα
  • Μπανάνες
  • Cranberries
  • Δαμάσκηνα
  • Μήλα
  • Γκότζι μπέρι

Όπως βλέπετε, υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για να διαλέξετε. «Τα φρούτα παρέχουν φυτικές ίνες και σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι – και σίγουρα και άτομα με διαβήτη», λέει ο Dr. Kraftson. «Εάν κάποιος λαχταράει κάτι γλυκό, τα φρούτα μπορούν επίσης να αποτελέσουν μια πιο υγιεινή επιλογή σνακ αντί να επιλέξει επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε [πρόσθετη ζάχαρη]».

Συμπερασματικά, τα φρούτα είναι υγιεινά για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη. Δώστε προτεραιότητα στην κατανάλωση ολόκληρων φρούτων (αντί για smoothies και χυμούς) και επιλέξτε φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να απολαύσετε κάτι γλυκό ενώ παράλληλα θα ωφελήσετε το σώμα σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ