Δεν πρέπει να ρωτάμε τα παιδιά «πώς ήταν η μέρα σου» λέει μητέρα σε viral βίντεο – 10 καλύτερες ερωτήσεις

Η Yamel Belen, μητέρα 5 παιδιών, καλωσόριζε τακτικά τα παιδιά της στο σπίτι με την ερώτηση: «Πώς ήταν η μέρα σας;» όπως κάνουν συχνά οι γονείς.

Η ευγενική αλλά χωρίς έμπνευση ερώτηση συχνά προκαλούσε αδιάφορες απαντήσεις από τα παιδιά της όπως: «Ήταν καλή», «Ωραία» ή «Ήταν εντάξει».

Οι αυτόματες απαντήσεις που έδιναν τα παιδιά δεν έδιναν την δυνατότητα στην Yamel Belen να κάνει μία πραγματική και σε βάθος συζήτηση. Η Yamel Belen ήθελε να έχει εικόνα για τη ζωή των παιδιών της έξω από το σπίτι και δεν άντεχε να νιώθει ότι την αποκλείουν από αυτήν.

Έτσι έγινε δημιουργική με την προσέγγισή της. «Πραγματικά μισούσα να λαμβάνω την απάντηση «Ήταν καλό» στις ερωτήσεις μου μετά το σχολείο. Ήθελα να μάθω τα πάντα για τη ζωή τους στο σχολείο και ένιωθα ότι έκανα κάτι λάθος [ως μητέρα]», είπε η Yamel Belen.

«Έτσι, άρχισα να κάνω ερωτήσεις που θα μου έδιναν καλύτερες απαντήσεις», πρόσθεσε η μητέρα από την Νέα Υόρκη.
Αντί για τις συνηθισμένες ερωτήσεις η Yamel Belen ρωτούσε: «Τι σε έκανε να χαμογελάσεις σήμερα;» και «Σε ποιον κάθισες δίπλα στο μεσημεριανό γεύμα;» και «ποιο κομμάτι της ημέρας σε έκανε πολύ χαρούμενο;»

Όπως ανέφερε η στρατηγική αυτή άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά της και συγκεκριμένα με τον 17χρονο γιο της και τις κόρες της, που είναι 9 και 7 ετών. Η Yamel Belen ανέβασε τις συμβουλές της σε βίντεο στο TikTok και συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές. Φαίνεται ότι αρκετοί γονείς αναζητούν τρόπους για να επικοινωνήσουν καλύτερα με τα παιδιά τους για τα προβλήματα και την καθημερινότητα τους.

Η Yamel Belen είπε ότι οι μικρές κόρες της είναι πλέον πρόθυμες να μοιράζονται μοναδικές λεπτομέρειες για τις εμπειρίες τους κάθε μέρα. «Το να απομακρυνόμαστε από ερωτήσεις όπως «πώς ήταν η μέρα σου;» μετά το σχολείο και να κάνουμε ερωτήσεις που τους κάνουν να μιλάνε, μας έχει φέρει εξαιρετικά κοντά. Το να έχουμε ανοιχτό διάλογο με τα μικρά τώρα θέτει τα θεμέλια για συζητήσεις σχετικά με πιο δύσκολα θέματα όταν γίνουν έφηβοι», είπε στην New York Post η Yamel Belen.

Η συμβουλή της μητέρας από την Νέα Υόρκη φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνους και τους γιατρούς. Η ψυχοθεραπεύτρια στο Μανχάταν, Lesley Koeppel είπε στην New York Post ότι η σύνδεση με τα παιδιά σχετικά με τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές των σχολικών τους ημερών μπορεί να βοηθήσει τον δεσμό γονέα-παιδιού.

«Πάντα συμβουλεύω τους γονείς να μην ρωτούν «Πώς ήταν η μέρα σας;» γιατί δεν δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά γι’ αυτά, τις προτιμήσεις, τις αντιπάθειές τους, τη λήψη αποφάσεων, τους φίλους, τους δασκάλους ή τα δυνατά τους σημεία», ανέφερε η ψυχολόγος.
Επίσης, σημείωσε ότι μία γενική ερώτηση σε ένα παιδί για την μέρα του στο σχολείο μπορεί να κάνει το παιδί να αισθάνεται ασήμαντο.

«Είναι πιο αποτελεσματικό να κάνεις ερωτήσεις που εστιάζουν στις καθημερινές διαδικασίες του παιδιού. Όταν αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας για τα πράγματα που έχουν βιώσει ρωτώντας κάτι όπως: «Ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της ημέρας σας;» τους δείχνει ότι νοιαζόμαστε πραγματικά και αυτό χτίζει την αυτοεκτίμησή τους», τόνισε η Lesley Koeppel.

Οι γονείς των παιδιών της «γενιάς Ζ» και μικρότερων παιδιών εργάζονται συνεχώς για να ενισχύσουν τους οικογενειακούς δεσμούς τους. Μητέρες έχουν δημιουργήσει κωδικούς ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου με βάση τα emojis και προσφέρουν στα παιδιά έναν ασφαλή τρόπο να στείλουν ένα ψηφιακό “SOS” όταν αισθάνονται ανασφαλή.

Η Hannah Clarneau, μια μαμά τεσσάρων παιδιών από το Τενεσί, κάνει μόνο ερωτήσεις που κάνουν τα νεαρά δίδυμά της να μιλούν, όπως έδειξε σε βίντεο στο TikTok. «Το πρώτο πράγμα που θέλω να ρωτήσω τα παιδιά μου είναι: «Σας άρεσε το μεσημεριανό γεύμα σήμερα. Αν δεν τους άρεσε, μάλλον δεν το έφαγαν. Αν δεν το έφαγαν, πιθανότατα θα είναι γκρινιάρικα», είπε η Hannah Clarneau.

Επίσης ήταν επιτυχημένες οι ερωτήσεις της στα παιδιά της για το διάλλειμα. «Μπορεί να σας πουν πώς παίζουν, τι τους αρέσει να κάνουν… Τι κάνουν με τους φίλους τους για παιχνίδι» είπε η Clarneau.

Η Lisett Bohannon, 37, μητέρα δύο παιδιών από το Όστιν του Τέξας, είπε στην εφημερίδα New York Post ότι έμαθε με έκπληξη τι έκανε η 8χρονη κόρη της, Billie στο σχολείο όταν έκανε την ερώτηση: «Τι έκανες στο διάλειμμα;».

«Διατηρεί μια ολόκληρη επιχείρηση στην παιδική χαρά», είπε η Bohannon, διευθύντρια μάρκετινγκ. Η μικρή κόρη της άρχισε πρόσφατα να φτιάχνει χειροποίητα βραχιόλια στους συμμαθητές της και τα αντάλλασσε με «εισιτήρια» που λειτουργούν ως νόμισμα για βραβεία στο κατάστημα του σχολείου της. «Δεν είχα ιδέα», είπε η περήφανη μαμά γελώντας.

Εναλλακτικές ερωτήσεις στην ερώτηση «Πώς ήταν η μέρα σας;»:

  1. Με ποιον καθίσατε δίπλα στο λεωφορείο; Για τι συζητήσατε;
  2. Είδατε κάποιες πράξεις καλοσύνης σήμερα;
  3. Ποιος έκανε κάτι ανόητο σήμερα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος;
  4. Σας άρεσε το μεσημεριανό σας σήμερα;
  5. Ποιοι δεν ήταν στο παιχνίδι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής;
  6. Με ποιον έπαιζες στην παιδική χαρά;
  7. Ποιος σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα στην τάξη;
  8. Ποιος δεν είναι εύκολο να είσαι μαζί του στην τάξη;
  9. Στο σχολείο, σε ποιον μπορείτε να πάτε όταν είστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή δυστυχισμένοι;
  10. Ποιος είχε πρόβλημα σήμερα;

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ