DEMO ΑΒΕΕ: «Αιμοδότης» της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις ύψους 356 εκατ. ευρώ

Το «φάρμακο» της ανάπτυξης επιστρατεύει η DEMO ΑΒΕΕ μέσω ενός πολύπλευρου επενδυτικού σχεδίου που… απαντά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της υγείας, αλλά και της οικονομίας συνολικά.

Η εταιρεία, η οποία από τον Νοέμβριο του 2021 έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης ένα σημαντικό πλάνο επενδύσεων ύψους 356 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, καθίσταται πρωταγωνίστρια στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ αφήνει σημαντικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία.

Η «βεντάλια» των επενδύσεών της εντός των ελληνικών τειχών ανοίγει όλο και περισσότερο και περιλαμβάνει 4 βασικούς άξονες:

• Την παραγωγή δραστικών γενόσημων φαρμάκων
• Την παραγωγή πρώτων υλών
• Την Έρευνα και την Ανάπτυξη
• Τη Βιοτεχνολογία

Η DEMO ABEE, έχοντας «χτίσει» ένα ισχυρό brand name με τα σκευάσματά της και με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, δίνει… απαντήσεις στο πρόβλημα των ελλείψεων σε βασικές δραστικές ουσίες που παρατηρήθηκαν μετά τα lockdown σε Ινδία και Κίνα – σημαντικές παραγωγούς φαρμάκων και πρώτων υλών από τις οποίες εξαρτάται η Ε.Ε. και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα – ξεκινώντας για πρώτη φορά την παραγωγή πρώτων υλών σε ελληνικό έδαφος, καθιστώντας τη χώρα μας πιο αυτάρκη.
Ταυτόχρονα έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη βιοτεχνολογικών σκευασμάτων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ δημιουργεί θέσεις εργασίας (900 άμεσες θέσεις σε βάθος 10ετίας, 800 έμμεσες κατά την κατασκευή των μονάδων και 3.700 κατά τη λειτουργία τους) σε μια χρονική συγκυρία που «μαστίζει» το brain drain. Μεταξύ άλλων ανοίγει «παράθυρο» αύξησης και των εθνικών εσόδων στον χώρο των κλινικών δοκιμών, ενώ το συνολικό επενδυτικό πλάνο θα συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.
Οι μεγάλες επενδύσεις και τα οφέλη

Το big project στην Τρίπολη με 4 παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών και 4 παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων θα στρέψει αφενός στην περιοχή τα «βλέμματα» των εκπροσώπων της αγοράς φαρμάκου από όλον τον κόσμο και αφετέρου θα δώσει ώθηση και στην τοπική οικονομία. Σε βάθος 10 ετών θα δημιουργηθούν περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Για πρώτη φορά δε, θα παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες.
Η επέκταση του τμήματος Έρευνας και ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και έγινε για να αξιοποιηθεί το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της Βόρειας Ελλάδας. Η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται, θα μεταφερθεί μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού, στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρεία στην Τρίπολη.
Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Χημικών μορίων στην Θέρμη με τα 13 ξεχωριστά εργαστήρια, τους 34 βοηθητικούς χώρους και τα 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας μεταξύ άλλων, καθίσταται στο μεγαλύτερο κέντρο Φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στην περιοχή. Έχουν ήδη αρχίσει οι ερευνητικές δραστηριότητες και στόχος είναι η ανάπτυξη πέντε νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο. Το Κέντρο είναι στελεχωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό και σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

Άλλη μια σημαντική επένδυση της DEMO ΑΒΕΕ είναι η δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Ο βασικός «κορμός» του project αποτελείται από τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, την πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες και τη δημιουργία Βιο- Ακαδημίας, όπου μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα ελληνικά Πανεπιστήμια ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η έναρξη έρευνας και ανάπτυξης τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων έως το 2027.
Άλλωστε η Βιοτεχνολογία αποτελεί έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο παγκοσμίως με σημαντικά πλεονεκτήματα στην Υγεία και την Οικονομία και η Ελλάδα μπαίνει στο διεθνές «κάδρο» και σε αυτό το… κομμάτι.
Σημειώνεται ότι βιοτεχνολογικά φαρμακευτικά προϊόντα μονοκλωνικών αντισωμάτων, ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών και ορμονών χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων, λοιμωδών νοσημάτων, νοσημάτων του αναπνευστικού και νευρικού συστήματος, κληρονομικών και σπάνιων ασθενειών κ.ά. Η χώρα μας δε, αποκτά «παρουσία» και στα βιοομοειδή φάρμακα που θα συμβάλουν στην επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Τα φάρμακα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με το φάρμακο αναφοράς όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τη βιολογική δράση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ εξαιτίας της δομικής και κατασκευαστικής τους πολυπλοκότητας, τα συγκεκριμένα βιολογικά προϊόντα θεωρούνται ισοδύναμα αλλά όχι γενόσημα των πρωτοτύπων.
Εν κατακλείδι, η DEMO ABEE είναι μία από τις εταιρείες του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας που συνεχίζει να διαθέτει σημαντικά κεφάλαια σε R&D έργα αλλά και στην κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ