DEMO: “Αντίδοτο” οι επενδύσεις στις ελλείψεις φαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη – Το νέο big project στην Τρίπολη

Το «αντίδοτο» στην έλλειψη ακόμη και βασικών φαρμάκων από την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, βρήκε η DEMO ΑΒΕΕ.

Η πρωτοπόρος φαρμακοβιομηχανία με σημαντικό αποτύπωμα στην Ελλάδα και με εξαγωγικό προσανατολισμό (εξάγει το 85% της παραγωγής της) καθώς προμηθεύει με τα σκευάσματά της ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη, τη Unicef και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα που θα δίνει λύση στο θέμα της επάρκειας φαρμάκων.

DCIM100MEDIADJI_0437.JPG

«Απαντά» στο πρόβλημα δυναμικά, βρίσκοντας «αντίδοτο» στις νέες επενδύσεις, μέσα από ένα πλάνο συνολικού ύψους 356 εκατ. ευρώ και ειδικά με το νέο project του παραγωγικού campus τελικών φαρμακευτικών προϊόντων και πρώτων υλών στην Τρίπολη. Μια επένδυση που έρχεται να «κουμπώσει» με τις υπόλοιπες της DEMO ABEE και να την καταστήσει νευραλγικό παίκτη στην παραγωγή τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη.

Η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdown σε χώρες τις Ασίας, που βρίσκονται οι βασικότεροι παραγωγοί δραστικών ουσιών και γενοσήμων που τροφοδοτούν την ευρωπαϊκή αγορά, προκάλεσαν αρρυθμίες στην παραγωγή και διακίνηση των φαρμάκων και των πρώτων υλών που παράγονται στις μονάδες της Ασίας και προορίζονται για τη διεθνή αγορά. Οι σημαντικές ελλείψεις που καταγράφηκαν σε αντιβιοτικά, αναλγητικά, αναισθητικά και άλλα φάρμακα, ανάδειξαν ταυτόχρονα τη σημασία της επαναφοράς της παραγωγής δραστικών ουσιών και τελικών φαρμάκων στην Ευρώπη.

Έτσι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO με τις νέες επενδύσεις, αποτελούν εγγύηση επάρκειας φαρμάκων τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για το εξωτερικό. Η δημιουργία του σύγχρονου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, η εκ του μηδενός δημιουργία κλάδου Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα μέσω του σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής και το μεγάλο παραγωγικό campus στην Τρίπολη αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους μιας αλυσίδας που θα αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της φαρμακευτικής παραγωγής και τοποθετεί την DEMO στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Ευρωπαϊκό hub φαρμάκων η Τρίπολη

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιείται παραγωγή δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων με «όχημα» τη νέα μεγάλη επένδυση της DEMO στην Τρίπολη. Εκεί όπου θα λειτουργήσουν τέσσερις παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων, δυναμικότητας 270 τόνων και τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324.000.000 τεμαχίων σε ένα campus 74.000 τ.μ. συνολικά, όπου σε πλήρη ανάπτυξη θα «ανοίξουν» περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας.

Ένα έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκων και που θα εξασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, θα αποκτήσει έτσι τις προϋποθέσεις για σταδιακή επάρκεια, αυτονομία και απεξάρτηση από τρίτες χώρες στον νευραλγικό τομέα της Υγείας.

Η δυναμικότητα της παραγωγής των μονάδων της Τρίπολης θα μπορεί να καλύπτει το 30% των αναγκών της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα σκευάσματα και το 37% σε ογκολογικά φάρμακα.

Δύο από τις οχτώ μονάδες θα μειώσουν το αρνητικό ισοζύγιο της χώρας στα προϊόντα που θα παράγουν, τρεις από τις οχτώ μονάδες θα παράξουν τελικά φάρμακα που σήμερα δεν παράγονται στην Ελλάδα, ενώ και οι 8 μονάδες θα έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού θα κατασκευαστούν και με προδιαγραφές GMP των ΗΠΑ καλύπτοντας την παγκόσμια αγορά.

Η παραγωγή πρώτων υλών θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στην Θεσσαλονίκη, που είναι το μεγαλύτερο Κέντρο φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή. Έχουν ήδη μάλιστα αρχίσει οι ερευνητικές δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη 5 νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων σε ετήσια βάση.

Άλλωστε η επέκταση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στη συμπρωτεύουσα συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και έγινε για να αξιοποιηθεί το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της Βορείου Ελλάδος. Η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται, θα μεταφερθεί μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού της εταιρείας στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζονται στην Τρίπολη. Εκεί όπου ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες θα παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα δραστικές πρώτες ύλες σε μεγάλες ποσότητες.

 

Η δυνατότητα αυτή τοποθετεί την Ελλάδα αλλά και την DEMO σε στρατηγική θέση στην παγκόσμια «σκακιέρα» της αγοράς φαρμάκου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ