Αλλαγές και βελτιώσεις στις διαδικασίες και αρχές ποιότητας των μεταμοσχεύσεων

«Βελτιώνοντας τις Διαδικασίες και την Ποιότητα των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει  ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στις 14-15 Οκτωβρίου. Στην ημερίδα θα συζητηθούν οι βασικές  διαδικασίες και αρχές ποιότητας των μεταμοσχεύσεων,  καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας όλων των εμπλεκομένων  φορέων.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΜ, για τη βελτίωση του χώρου των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, είναι δεδομένο ότι  απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις υποστήριξης στο σύστημα υγείας, αλλά και βελτίωση και/ή αναδιοργάνωση των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα της πολύπλοκης  και πολύπλευρης αυτής προσπάθειας. Οι μεταμοσχεύσεις είναι πολύτιμα «δώρα  ζωής», που σώζουν ή βελτιώνουν κομβικά τις ζωές των ασθενών, έχουν ανάγκη  όμως, εκτός από την κοινωνική αποδοχή, την ενσωμάτωση στο εθνικό σύστημα  υγείας, με σαφείς προϋποθέσεις και αναβαθμισμένες διαδικασίες.

Ο ΕΟΜ, μέσω συγχρηματοδοτούμενης πράξης ΕΣΠΑ, διαμορφώνει ένα σύνολο  βελτιστοποιημένων διαδικασιών στη δωρεά και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων,  ιστών και κυττάρων, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και  λειτουργίας των μεταμοσχευτικών μονάδων και το Εθνικό Σύστημα Ποιότητας και  Ασφάλειας, που θα εφαρμοστεί σε όλες τις μεταμοσχευτικές δομές και θα οδηγήσει στην πιστοποίησή τους.

Στο πλαίσιο της Διημερίδας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, όπου θα βραβευθούν  πρόσωπα, που έχουν συμβάλει επιστημονικά ή θεσμικά στην ανάπτυξη των  μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων ή οργάνων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και  Διεθνώς. 

Συγκεκριμένα:

❖ Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Πρόεδρος του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας»

❖ Αντώνιος Παπαδημητρίου

Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»

❖ Καθ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης,

Δ/ντης της Αιματολογικής Κλινικής & Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών  Κυττάρων του Π.Γ.Ν. Πατρών & Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου  Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του  Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή»

❖ Καθ. Ιωάννης Μπολέτης,

Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Γ.Ν.Α.  «Λαϊκό»

❖ Καθ. Ανδρέας Τζάκης,

Ακαδημαϊκός Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων

 Η παρακολούθηση της Διημερίδας μπορεί να γίνει και διαδικτυακά κατόπιν εγγραφής  στο https://eomevent2022.fohevents.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ