Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης, όπως η αναιμία ή ο καρκίνος. Ορισμένα διατροφικά μέτρα και συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της.
Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.
Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια ή όταν αυτά σταματούν να λειτουργούν σωστά. Η αναιμία οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου στο σώμα, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Γιατί έχετε χαμηλή αιμοσφαιρίνη;
Ένα άτομο μπορεί να έχει χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και αναιμία για διάφορους λόγους. Ορισμένες αιτίες περιλαμβάνουν:
- εγκυμοσύνη
- έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Β-12 ή φυλλικού οξέος
- σημαντική απώλεια αίματος
- καρκίνους που επηρεάζουν τον μυελό των οστών, όπως η λευχαιμία
- νεφρική νόσος
- ηπατική νόσος
- θαλασσαιμία
- ασθένεια του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός
- γενετική, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία
- κατανάλωση αλκοόλ
Όταν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλά: συμπτώματα
Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορεί να έχουν αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- δυσκολία στην αναπνοή
- γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό
- χλωμό δέρμα και ούλα
- κούραση
- αδυναμία
- ζάλη
- συχνοί ή ανεξήγητοι μώλωπες
- επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι
Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα αιμοσφαιρίνης;
O γιατρός σας θα ελέγξει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης με μια εξέταση αίματος, η οποία μετράται σε γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο (g/dL). Τα χαμηλά επίπεδα διαγιγνώσκονται όταν πέφτουν κάτω από τα φυσιολογικά όρια, δηλαδή 13,5 – 18 g/dL για τους άνδρες και 12 – 15 g/dL για τις γυναίκες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κατάλληλα επίπεδα αιμοσφαιρίνης για τα παιδιά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, σε γενικές γραμμές όμως οι φυσιολογικές τιμές ορίζονται σε 11 -16 g/dL.
Πώς να αυξήσετε την αιμοσφαιρίνη: 4 τρόποι
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορούν να τα αυξήσουν .
- Αυξήστε την πρόσληψη σιδήρου
- Αυξήστε την πρόσληψη φυλλικού οξέος
- Μεγιστοποιήστε την απορρόφηση σιδήρου
- Πάρτε συμπληρώματα σιδήρου
1. Ενισχύστε την πρόσληψη σιδήρου
Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας. Ο σίδηρος ενισχύει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία βοηθά επίσης στο σχηματισμό περισσότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μεταφέρεται αρκετό οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Ένα άτομο με χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορεί να ωφεληθεί από την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως:
- κρέας, ψάρι και πουλερικά
- βιολογικό κρέας
- φασόλια
- όσπρια
- αυγά
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το μπρόκολο
- ξηρούς καρπούς και σπόρους
2. Αυξήστε την πρόσληψη φυλλικού οξέος
Το φυλλικό οξύ είναι ένας τύπος βιταμίνης Β που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Το σώμα χρησιμοποιεί φυλλικό οξύ για να παράγει αίμη, ένα συστατικό της αιμοσφαιρίνης που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν θα είναι σε θέση να ωριμάσουν εάν ένα άτομο δεν λαμβάνει αρκετό φυλλικό οξύ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία ανεπάρκειας φυλλικού οξέος και χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης.
Καλές πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν:
- σπανάκι
- φασόλια
- φιστίκια
- φρούτα
- τρόφιμα ολικής αλέσεως
- ηλιόσπορους
- αυγά
Επίσης, μπορείτε να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, το οποίο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό. Το σώμα απορροφά το 85% της βιταμίνης όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, σε σύγκριση με το 50% στα τρόφιμα.
3. Μεγιστοποιήστε την απορρόφηση σιδήρου
Η κατανάλωση ορισμένων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο, όπως:
- βιταμίνη C
- βιταμίνη Α
- β-καροτίνη
Τα συμπληρώματα βιταμίνης C, βιταμίνης Α και β-καροτίνης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση της απορρόφησης σιδήρου.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περίσσεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως υπερβιταμίνωση Α. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις, έντονους πονοκεφάλους και αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο.
4. Πάρτε συμπληρώματα σιδήρου
Ένας γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει ένα άτομο με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης να λάβει συμπληρώματα σιδήρου. Αυτά λειτουργούν αυξάνοντας σταδιακά τα επίπεδα σιδήρου του σώματος μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει τη λήψη τους για αρκετούς μήνες για να αυξηθούν τα αποθέματα σιδήρου του σώματος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μπορεί να προκαλέσει αιμοχρωμάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο και να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:
- δυσκοιλιότητα
- ναυτία
- εμετός
Η δοσολογία θα εξαρτηθεί από τα τρέχοντα επίπεδα σιδήρου ενός ατόμου.
Πηγή: oloygeia.gr
Το αρωματικό βότανο που δίνει λάμψη, σφίγγει το δέρμα και προλαμβάνει την ακμή