Αυτά είναι τα τελευταία trends στις αντιγηραντικές τροφές – Δείτε τις 7 καλύτερες που αναστρέφουν τη γήρανση

Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να κάνουν θαύματα για το δέρμα μας, βοηθώντας μας να γυρίσουμε το ρολόι πίσω και να επιτύχουμε μια νεανική λάμψη.

Για παράδειγμα, η ένταξη στη διατροφή μας τροφών πλούσιων σε αντιφλεγμονώδη συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες όπως A, C, E και K είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς, νεανικής εμφάνισης.  Ας εξερευνήσουμε μερικές από αυτές τις απολαύσεις που μπορούν αναστρέψουν την ηλικία.

Οι 5 αντιγηραντικές τροφές

  1. Ταυρίνη
  2. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
  3. Μύρτιλα
  4. Λιπαρά ψάρια
  5. Πράσινο τσάι

Ταυρίνη

Παρόλο που η ταυρίνη αναγνωρίζεται ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, υπάρχει περιορισμένη έρευνα που καταδεικνύει την ικανότητά της να καθυστερεί τη γήρανση, ειδικά στους ανθρώπους. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition δείχνει ότι το αμινοξύ ταυρίνη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα ευεργετικό συμπλήρωμα διατροφής για πιθανή καθυστέρηση της έναρξης της γήρανσης. Σύμφωνα με την έκθεση της Holland & Barrett’s (H&B), οι αναζητήσεις για το «ανερχόμενο φυσικό ενεργειακό συστατικό» αυξήθηκαν στον ιστότοπό της κατά 1174% το 2023.

Πώς να την απολαύσετε: Οι κύριες πηγές ταυρίνης είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια (τα οστρακοειδή, ο τόνος και το χταπόδι είναι πλούσια σε ταυρίνη) και τα φύκια για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή. Μελέτες δείχνουν ότι το μαγείρεμα δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα σε ταυρίνη ενός φαγητού.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη σε ο,τι αφορά στην αντιγήρανση. Πλούσια σε προβιοτικά, διασφαλίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, απαραίτητο για τη σωστή πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, που μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες γήρανσης.

Επιπλέον, η ζύμωση διασπά πολύπλοκα μόρια, καθιστώντας τα θρεπτικά συστατικά πιο βιοδιαθέσιμα και υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία και ζωτικότητα μας. Αυτές οι τροφές περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και μετριάζουν προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και η γνωστική έκπτωση. Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν στην πέψη και την αποτοξίνωση, ενισχύοντας τις σωματικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη μακροζωία και έχουν αντιγηραντικά αποτελέσματα.

Πώς να τα απολαύσετε: Δοκιμάστε λίγο kimchi, μια κορεάτικη λιχουδιά που αποτελείται από αλατισμένα και ζυμωμένα λαχανικά, όπως κορεάτικο ραπανάκι ή λάχανο νάπα.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού άγρια μύρτιλα παρέχει 13.427 συνολικά αντιοξειδωτικά, περίπου 10 φορές υψηλότερα από τη συνιστώμενη πρόσληψη του USDA. Αυτά τα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος. Η ενσωμάτωση μιας χούφτας μύρτιλα στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αναζωογονήσετε το δέρμα σας εκ των έσω.

Πώς να τα απολαύσετε: Αν ψάχνετε για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη βατόμουρου. Χρησιμοποιήστε τη για να φτιάξετε γιαούρτι, smoothies, σέικ πρωτεΐνης, πλιγούρι βρώμης, δημητριακά ή granola, σαλάτες, ντιπ ή ακόμα και να τη βάλετε στις συνταγές σας.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υψίστης σημασίας για την υγεία του δέρματος. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στη διατήρηση του λιπιδικού φραγμού του δέρματος, διατηρώντας το ενυδατωμένο και ελαστικό. Επιπλέον, αυτά τα υγιεινά λιπαρά μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, δύο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος. Στόχος να συμπεριλάβετε λιπαρά ψάρια στη διατροφή σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για βέλτιστα οφέλη για το δέρμα.

Πώς να τα απολαύσετε: Μια φρέσκια σαλάτα σπανάκι, αβοκάντο, και μύρτιλλο με ψητό σολομό είναι γεμάτη με αντιγηραντικές ιδιότητες. Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, για υγιές δέρμα και μαλλιά, καθώς και βιταμίνη C, για τη δημιουργία και τη συντήρηση του κολλαγόνου. Τα βατόμουρα είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, καθώς και σε βιταμίνη C. και για επιπλέον αντιγηραντική δράση, ρίξτε λίγους σπόρους λιναριού.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιγηραντικών του ιδιοτήτων. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, το πράσινο τσάι βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Επιπλέον, το πράσινο τσάι περιέχει ενώσεις που βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνουν την εμφάνιση των ρυτίδων. Αντικαταστήστε τον απογευματινό σας καφέ με μια αναζωογονητική κούπα πράσινο τσάι για να αποκτήσετε νεανικό δέρμα από μέσα προς τα έξω.

Πώς να το απολαύσετε: Πιείτε λίγο matcha, ένα είδος πράσινου τσαγιού σε σκόνη που παρασκευάζεται από λεπτά αλεσμένα φύλλα τσαγιού. Το Matcha περιλαμβάνει όλο το φάσμα των θρεπτικών συστατικών από ολόκληρο το φύλλο τσαγιού και διαθέτει υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης και αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με το παραδοσιακό πράσινο τσάι.

Το Matcha είναι επίσης απίστευτα εύκολο στη χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαγητών και ποτών. Σκεφτείτε τηγανίτες matcha, βάφλες matcha με βατόμουρα, κέικ matcha mousse, matcha latte, dressing σαλάτας matcha και μπάλες ενέργειας matcha.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πηγές θρεπτικών συστατικών, που διαθέτουν μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά απαραίτητα για την υγεία του δέρματος. Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και προάγει την αναγέννηση των κυττάρων. Ομοίως, οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε σελήνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Ενσωματώστε μια ποικιλία από ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σας ως σνακ ή στις σαλάτες για λαμπερό, νεανικό δέρμα.

Πώς να απολαύσετε την τάση: Ρίξτε λίγους σπόρους λιναριού στα γλυκά και αλμυρά πιάτα σας. Οι σπόροι λιναριού είναι ωφέλιμοι για την υγεία του δέρματος λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και λιγνάνες, που βοηθούν στην πρόληψη των λεπτών γραμμών. Επιπλέον, τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους σπόρους λιναριού συμβάλλουν στην υγρασία και την απαλότητα του δέρματος.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα που θωρακίζουν την υγεία του δέρματος. Αυτά τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει τον κυτταρικό κύκλο και βοηθά στη διατήρηση μιας λείας, νεανικής επιδερμίδας. Επιπλέον, τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, γνωστής για την ικανότητά της να μειώνει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Προσθέστε μια γενναιόδωρη μερίδα φυλλωδών λαχανικών στα γεύματά σας για να θρέψετε το δέρμα σας από μέσα προς τα έξω.

Πώς να τα απολαύσετε: Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν μερικοί απίστευτα νόστιμοι τρόποι για να απολαύσετε φυλλώδη λαχανικά που δεν είναι σαλάτες. Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν smoothies, stir fries, σούπες, πέστο, ομελέτες και wraps.

Πηγή: oloygeia.gr

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι ο φίλος σας είναι ενεργειακό βαμπίρ – Ακόμα κι αν είστε κολλητοί

Πρωτεΐνη: 6 συνέπειες της υπερβολικής πρόσληψης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ