Το αρχαιότερο άστρο του Σύμπαντος

Το αρχαιότερο άστρο του Σύμπαντος

Το αρχαιότερο άστρο του σύμπαντος υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Αυστραλοί αστρονόμοι της Σχολής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα.

Το άστρο που υπολογίζεται ότι είναι ομήλικο με το ίδιο το Σύμπαν βρίσκεται πολύ κοντά με τη Γη, σε απόσταση έξι χιλιάδων ετών φωτός. Η ηλικία του εκτιμάται στα 13,6 δισ. έτη -του Σύμπαντος στα 13,7-13,8 δισ. έτη-, ενώ το δεύτερο αρχαιότερο έχει ηλικία 13,2 δισ. έτη.

Την ανακάλυψη έκανε το τηλεσκόπιο SkyMapper του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο πενταετούς μελέτης με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού χάρτη του ουράνιου θόλου στο Νότιο Ημισφαίριο της Γης.

Το αρχαίο άστρο εντοπίστηκε ανάμεσα σε 60 εκατομμύρια ακόμα που φωτογραφήθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του SkyMapper και έλαβε την κωδική ονομασία SMSS J031300.36-670839.3. Την ανακάλυψη επιβεβαίωσε το Μαγγελανικό Τηλεσκόπιο στη Χιλή.

Πώς προσδιορίζεται η ηλικία;

Από το χημικό αποτύπωμα του φωτός που εκπέμπει το άρθρο και συγκεκριμένα από τα επίπεδα σιδήρου. Όσο λιγότερος σίδηρος εντοπιστεί τόσο αρχαιότερο είναι στο άστρο και στη συγκεκριμένη περίπτωση η παρουσία του μετάλλου ήταν ελάχιστη: λιγότερη από το ένα εκατομμυριοστό εκείνης του Ήλιου μας και τουλάχιστον 60 φορές μικρότερη σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο γνωστό άστρο.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να δηλώσουμε μετά βεβαιότητος ότι διαθέτουμε τη χημική υπογραφή ενός άστρου της πρώτης γενιάς. Η ανακάλυψη ρίχνει φως στα θεμέλια του Σύμπαντος. Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι ο τόπος καταγωγής της ύλης που βρίσκεται γύρω μας και από την οποία εξαρτάται η ύπαρξή μας» αναφέρει ο Στέφαν Κέπλερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ωστόσο, το εν λόγω άστρο εκτιμάται ότι είχε “πατέρα” ένα ακόμα αρχαιότερο: έναν υπερκαινοφανή (supernova) αστέρα χαμηλής ενέργειας με μάζα 60 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου του ηλιακού μας συστήματος.

 

Πηγή: econews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ