Τα οφέλη της σάουνας στον ανθρώπινο οργανισμό

Οι άνθρωποι που κάνουν σάουνα τακτικά, έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων ή να κολλήσουν γρίπη, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιβάσκιλα, με επικεφαλής τον δρα Γιάρι Λαουκάνεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της αμερικανικής Κλινικής Μάγιο (Mayo Clinic Proceedings), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες πάνω στις φινλανδικές σάουνες, όπου η θερμοκρασία φθάνει τους 80 έως 100 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία το 10% έως 20%.

Διαπιστώθηκε ότι η συχνή σάουνα, όπου ο αέρας είναι πολύ ξηρός, σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων χρόνιων προβλημάτων υγείας και με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Πέρα από την απόλαυση και τη χαλάρωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η σάουνα έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, που περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου για αγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό και οι ασθένειες της μνήμης. Επίσης η σάουνα σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, όπως άσθμα, πνευμονία και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», δήλωσε ο Λαουκάνεν.

Μια μελέτη βρήκε ότι η σάουνα τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα σχετίζεται με μείωση κατά περίπου 50% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο, καθώς και κατά 40% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία.Πηγή: Ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ