Τα γεγονότα… σαν σήμερα
Σαν σήμερα το 1824 πραγματοποιείται η Ναυμαχία της Σάμου. Ο ελληνικός στόλος κατατροπώνει τον οθωμανικό.
25 – Μετά από μία περίοδο πολιτικών αναταραχών, ο Γκουανγκού γίνεται αυτοκράτορας της δυναστείας Χαν μετά την κατάρρευση της βραχύβιας δυναστείας Ξιν.
642 – Στη Μάχη του Μέισερφιλντ, μεταξύ των Αγγλοσαξώνων βασιλέων Πέντα της Μερκίας και Όσβαλντ της Νορθουμβρίας, ο Πέντα νικά και ο Όσβαλντ φονεύεται.
910 – Οι συμμαχικές δυνάμεις της Μερκίας και του Ουέσσεξ, με επικεφαλής το βασιλιά Εδουάρδο τον Γηραιό και τον κόμη Έθελρεντ της Μερκίας, νικούν τους Δανούς Βίκινγκς στη μάχη του Τέτενχολ.
1463 – Ενωμένες Χριστιανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Ναύπλιο χωρίς αντίσταση των Τούρκων.
1583 – Η Αγγλία ανακηρύσσει τη Νέα Γη δική της κτήση και ιδρύει επισήμως την πόλη του Αγίου Ιωάννη.
1716 – Μάχη του Πετερβαντάϊν. Ο Πρίγκιψ Ευγένιος της Σαβοΐας Αρχιστράτηγος των Αυστριακών δυνάμεων κατατροπώνει τους Τούρκους.
1909 – Διαλύεται η Πανελλήνιος Οργάνωσις, που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1908 για τη συνέχιση του Μακεδονικού Αγώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα υφέσεως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
1914 – Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στο γερμανικό Ράιχ.
1915 – Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Βαρσοβία. (Α΄ Π.Π.)
1944 – Στη Βαρσοβία αντάρτες ελευθερώνουν 348 Εβραίους σκλάβους εργάτες από ένα στρατόπεδο εργασίας.
1960 – H Μπουρκίνα Φάσο γίνεται από γαλλική αποικία ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Δημοκρατία του `Ανω Βόλτα»
1962 – Στη Νότια Αφρική φυλακίζεται ο ηγέτης του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και μελλοντικός πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα. Απελευθερώνεται το 1990.
1969 – Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 7 σημειώνει την κοντινότερη προσέγγιση στον πλανήτη Άρη (3524 χιλιόμετρα) που είχε επιτευχθεί ως τότε από τεχνητό αντικείμενο.
