Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1990 η Λευκορωσία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ..

324 – Μάχη της Αδριανούπολης: ο Κωνσταντίνος Α΄ νικά τον Λικίνιο, ο οποίος διαφεύγει στο Βυζάντιο.

987 – Ο Ούγος Καπέτος στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας, ο πρώτος του οίκου των Καπετιδών που θα κυβερνήσει τη Γαλλία μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση το 1792.

1035 – Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής γίνεται δούκας της Νορμανδίας.

1608 – Ο Γάλλος εξερευνητής Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν ιδρύει την Πόλη του Κεμπέκ.

1754 – Πόλεμος Γάλλων και Ινδιάνων: ο Τζορτζ Ουάσινγκτον παραδίδει το οχυρό Νεσέσιτυ στις γαλλικές δυνάμεις.

1767 – Σε εξερευνητικό ταξίδι με διοικητή τον Φίλιπ Κάρτερετ, ο 15χρονος δόκιμος Ρόμπερτ Πίτκαιρν γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που αντικρίζει τα νησιά Πίτκαιρν.

1775 – Αμερικανική Επανάσταση: ο Τζορτζ Ουάσινγκτον αναλαμβάνει τη διοίκηση του Ηπειρωτικού Στρατού στο Κέμπριτζ (Μασαχουσέτη).

1821 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Αγωνιστές Ακαρνάνες υποχρεώνουν σε υποχώρηση τον Ισμαήλ Πασά.

1824 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Επιτυχή απόβαση του ελληνικού στόλου με 1500 άνδρες στα Ψαρά επιτυγχάνει την απελευθέρωση της νήσου.

1826 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Κιουταχής φθάνοντας στην Αθήνα ξεκινά την πολιορκία της Ακρόπολης.

1863 – Κατά την τρίτη μέρα της Μάχης του Γκέτυσμπεργκ, αποτυγχάνει η τελευταία προσπάθεια του στρατηγού των Νοτίων, Ρόμπερτ Λη, να διασπάσει τις γραμμές του μετώπου των Βορείων, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η πιο σημαντική μάχη του Αμερικανικού Εμφυλίου.

1896 – Η Εθνική Εταιρεία χωρίς έγκριση της κυβέρνησης συγκροτεί και αποστέλλει στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία οκτώ ανταρτικές ομάδες.

1907 – Μακεδονικός Αγώνας: Οι ελληνικές ανταρτικές ομάδες των Τόμπρα και Πλατανιά συμπλέκονται με βουλγαρική συμμορία στα Κορέστια.

1921 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το ύψωμα Τσαούς Τσιφλίκ ενώ οι Τούρκοι υποχωρούν προ το Δορύλαιο.

1943 – Β’ Π.Π. Οι Γερμανοί εκτελούν στη Θεσσαλονίκη 50 Έλληνες πατριώτες.

1945 – Β’ Π.Π. – Επιχείρηση Έψιλον ‘Εναρξη επιτήρησης 10 Γερμανών πυρηνικών επιστημόνων.

1962 – Η Γαλλία ανακηρύσσει ανεξάρτητη την Αλγερία.

2013 – Ο αιγυπτιακός στρατός καταλαμβάνει με πραξικόπημα την Αίγυπτο και διορίζει υπερησιακή κυβέρνηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK