Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία όταν το ημερολόγιο έδειχνε 9 Ιουνίου.

 

-1815: Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Βιέννης. Υπό την προεδρία του Αυστριακού πολιτικού, Κλέμενς φον Μέτερνιχ, οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής προσπάθησαν να αναδιατάξουν τον πολιτικό χάρτη της γηραιάς ηπείρου μετά την ήττα του Ναπολέοντα.

-1916: Ο συμμαχικός στόλος καταπλέει στο Φάληρο και επιδίδει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη για την διάλυση της βουλής, την προκήρυξη εκλογών, την αποστράτευση του ελληνικού στρατού και την απομάκρυνση των γερμανόφιλων αξιωματικών.

-1930: Συνωστισμός επικρατεί στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας καθώς διακόπτεται η κυκλοφορία από το πλήθος που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.

-1935: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα με αποχή όλων των βενιζελικών κομμάτων. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός, Τσαλδάρη – Κονδύλη.

-1965: Δημοσιεύεται στις εφημερίδες η υποτιθέμενη κομουνιστική δολιοφθορά σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου. Πρόκειται για σκευωρία που έχει στήσει και οργανώσει ο μετέπειτα δικτάτορας, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

-1968: Γεννιέται η Νίκη Μπακογιάννη, ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ