Οι φιγούρες της τράπουλας έχουν όνομα

Οι φιγούρες της τράπουλας έχουν όνομα

Η γνωστή μας «τράπουλα», που σημαίνει «δεσμίδα παιγνιοχάρτων», προέρχεται από την ιταλική λέξη «trappola», που σημαίνει «παγίδα» και «δόλος». Η τράπουλα αποτελείται από τα «τραπουλόχαρτα» και προήλθε από το ιταλικό παιχνίδι «ταρόκ» ή «ταρόκο», που παιζόταν με τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα χαρτιά με αριθμημένες φιγούρες για ψυχαγωγία αλλά και για κέρδος.

Υπήρξαν πολλές παραλλαγές μέσα στον χρόνο αλλά επικράτησε το γαλλικό «σύστημα» (french pak), που έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 16ου αιώνα, γι’ αυτό και οι φιγούρες είναι ντυμένες με ενδυμασίες αυτής της εποχής. Οι φιγούρες είναι βασιλιάς, ιππότης και υπηρέτης, ενώ αργότερα προστέθηκε η βασίλισσα ενώ η τρίτη φιγούρα, ο βαλές, πήρε τα χαρακτηριστικά και του ιππότη και του υπηρέτη.

Οι φιγούρες αναφέρονται σε γνωστές ιστορικές ή μυθικές μορφές και γι’ αυτό έχουν όνομα.

Συγκεκριμένα οι ρηγάδες είναι οι: Καρλομάγνος (ρήγας κούπα), Ιούλιος Καίσαρας (ρήγας καρό), Μέγας Αλέξανδρος (ρήγας σπαθί) και Δαβίδ (ρήγας μπαστούνι).

Οι ντάμες είναι: η Παλλάδα Αθηνά (ντάμα μπαστούνι), η Ιουδήθ (η Εβραία που σκότωσε τον Ολοφέρνη), η Αρζίν (Argine, αναγραμματισμός της λέξης regina που σημαίνει βασίλισσα) και η Ραχήλ (η σύζυγος του Ιακώβ).

Τέλος, οι βαλέδες είναι: ο Έκτορας (βαλές καρό), ο Λάνσελοτ, ο Οζιέ και ο Λαϊρ.

Υπήρξε και ελληνική τράπουλα, η οποία χρονολογείται από το 1822 και οι τέσσερις ρηγάδες απεικονίζονται με τις μορφές των Αλέξανδρου Υψηλάντη, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γεωργάκη Ολύμπιου και Γεωργίου Καντακουζηνού.

 

Πηγή: perierga.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ