• Έρευνα: Το LSD «αντιμετωπίζει» την κατάθλιψη

  12:46 μμ, Παρασκευή 07 Μάρ 2014 12:46 μμ, Παρασκευή 07 Μάρ 2014

  Έρευνα: Το LSD «αντιμετωπίζει» την κατάθλιψη

  Εδώ και περίπου 50 χρόνια ήταν ταμπού στον επιστημονικό κόσμο η πραγματοποίηση ερευνών πάνω στην «κακόφημη» ψυχεδελική (παραισθησιογόνο) ουσία LSD, η οποία έγινε διάσημη από την εποχή των χίππις, όμως είχε ξεκινήσει πολύ πριν από αυτούς ως ένα πιθανό φάρμακο για θεραπευτικούς σκοπούς στο πεδίο της ψυχιατρικής. Τώρα, αυτό το κομμένο νήμα επιστημονικής έρευνας ξανασυνδέεται, καθώς η πρώτη κλινική δοκιμή με LSD κρίθηκε θετική από θεραπευτική άποψη.

  Η ελεγχόμενη πιλοτική δοκιμή, με επικεφαλής τον Ελβετό ψυχίατρο, Πέτερ Γκάσερ, έγινε σε μια μικρή ομάδα 12 ανδρών και γυναικών εθελοντών και τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Nervous and Medical Diseases", σύμφωνα τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ».

  Το πείραμα χορήγησης LSD -που έλαβε χώρα στον ήσυχο χώρο μιας ιδιωτικής κλινικής κοντά στη Βέρνη, παρουσία γιατρού- έγινε στο πλαίσιο συνεδριών ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάθλιψης σε καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς τελικού σταδίου. Όσοι εθελοντές πήραν μεγάλες δόσεις LSD (200 μικρογραμμάρια), εμφάνισαν μια κατά 20% μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, χωρίς να παρουσιάσουν κάποιες σοβαρές παρενέργειες.

  Όσοι πήραν μικρές δόσεις LSD (20 μικρογραμμάρια), τα συμπτώματά του άγχους τους επιδεινώθηκαν, αντί να βελτιωθούν. Όταν όμως, στη συνέχεια, και αυτοί πήραν την κανονική δόση, εμφάνισαν επίσης βελτίωση.

  «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι όταν το LSD χορηγείται με ασφάλεια και υπό αυστηρή ιατρική επιτήρηση, τότε μπορεί να μειώσει το άγχος, συνεπώς απαιτούνται μεγαλύτερες ελεγχόμενες μελέτες πάνω στο θέμα», έγραψαν οι ερευνητές.

  Από τους 12 εθελοντές, μόνο ένας είχε πάρει LSD στο παρελθόν και γι’ αυτό οι περισσότεροι παραδέχτηκαν ότι προηγουμένως είχαν φόβους πως τα πράγματα μπορεί να εξελιχτούν άσχημα. Όμως όλοι μετά το πείραμα συμφώνησαν πως θα ήθελαν να ξαναδοκιμάσουν το ψυχεδελικό και είπαν ότι θα το σύστηναν σε άλλους ασθενείς σε παρεμφερή κατάσταση.

  Όπως είπε ο Πέτερ Γκάσερ, οι όποιες παρενέργειες ήσαν ήπιες και παροδικές, καθώς δεν διήρκεσαν για πάνω από μια ημέρα, ενώ η βελτίωση της κατάθλιψης διήρκεσε τουλάχιστον ένα έτος μετά τη λήψη του LSD (οι περισσότεροι εθελοντές είχαν πεθάνει μέσα σε αυτό το έτος).

  Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο με ασθενείς τελικού σταδίου, ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, προτού το LSD κηρυχτεί παράνομο από την αμερικανική κυβέρνηση το 1966.

  Το LSD συνέθεσε στο εργαστήριο του ο Eλβετός χημικός Άλμπερτ Χόφμαν το 1938, ενώ οι παραισθησιογόνες ιδιότητές του ανακαλύφθηκαν το 1943. Στη συνέχεια, κατά τη δεκετία του ’50, δοκιμάστηκε ως θεραπευτικό μέσο, ώσπου να καταντήσει διάσημο ναρκωτικό και να οδεύσει στην παρανομία και τη λήθη.

  Εδώ και λίγα χρόνια, μια ομάδα γιατρών (κυρίως ψυχιάτρων) και άλλων ερευνητών έχουν αρχίσει πάλι να ασκούν πιέσεις στις αρμόδιες κρατικές Αρχές για να σταματήσει το «εμπάργκο» στις ψυχεδελικές ουσίες. Ήδη έγινε κλινική δοκιμή του «Έκστασι» για την θεραπεία του μετα-τραυματικού στρες, ενώ και άλλες κλινικές δοκιμές με παρεμφερείς ουσίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

  «Η προσπάθειά μας είναι ταυτόχρονα πολιτική και επιστημονική», δήλωσε ο Ρικ Ντόμπλιν, διευθυντής του Πολυεπιστημονικού Συλλόγου Ψυχεδελικών Μελετών, ενός ιδρύματος που έχει χρηματοδοτήσει αρκετές μελέτες αυτού του είδους τελευταία. «Θέλουμε να απελευθερώσουμε αυτές τις ουσίες από τα δεσμά της υποκουλτούρας και να τις επαναφέρουμε στο εργαστήριο, ως μέρος μιας ψυχεδελικής αναγέννησης».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα