Το νέο πρόσωπο του Πειραιά και τα διαμάντια του Αργοσαρωνικού-Το στοίχημα του ΕΒΕΠ

Καθώς ο Πειραιάς, το επίνειο της Αθήνας, αναπτύσσεται μέσα στα χρόνια, σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, αλλά και σε μια πόλη γεμάτη ζωή, με ακμαία αγορά και επιχειρήσεις, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) στηρίζει στην πράξη την επιχειρηματικότητα στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρειά της, η οποία εκτείνεται από τις ακτές του Σαρωνικού Κόλπου ως τα νησιά του.

Από τα αρχαιότερα Επιμελητήρια της χώρας, ιδρύθηκε το 1905 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αποτελεί θεσμοθετημένο γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας και των επιχειρήσεων – μελών του, σε θέματα εμπορίου, βιομηχανίας και γενικά της εθνικής οικονομίας. Από το 1919, το Ε.Β.Ε.Π. λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Με τις δράσεις και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του, στέκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων της περιφέρειάς του, ως σημαντικός αρωγός, στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις – μέλη

Μέλη του Ε.Β.Ε.Π. εγγράφονται οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην επιμελητηριακή του περιφέρεια, τόσο στον κεντρικό Δήμο Πειραιά όσο και στους περιφερειακούς Δήμους: Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Περάματος, Κορυδαλλού, Σαλαμίνος, Τροιζηνίας, Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Σπετσών, Πόρου, Ύδρας, Λαυρεωτικής, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγάρων και Ασπροπύργου.  Οι επιχειρήσεις κατατάσσονται, ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους σε τέσσερα τμήματα: Εμπορικό, Μεταποιητικό, Υπηρεσιών, καθώς και Ναυτιλιακών Δραστηριοτήτων και Ναυπηγοεπισκευής.
Οι υπηρεσίες του επιμελητηρίου στεγάζονται σε ένα διατηρητέο Μέγαρο, πραγματικό κόσμημα για την πόλη. Πρόκειται για ένα κτίριο που συγκαταλέγεται μεταξύ των θαυμαστών αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων του Πειραιά.

Ο σκοπός

Το Ε.Β.Ε.Π. έχει σκοπό την  προστασία και την ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας – μεταποίησης, των υπηρεσιών και κάθε εν γένει οικονομικής δραστηριότητας. Οι ενέργειές του έχουν ως γνώμονα τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας. Βρίσκονται πάντα στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προόδου της οικονομίας της χώρας, έχοντας συνεχή και ενεργό συμμετοχή στο δημόσια διάλογο, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις στα θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα.
Ο Πειραιάς, με το μεγάλο λιμάνι, τα επιβατικά και εμπορικά πλοία και τις πολύβουες αγορές αποτελεί σημαντικό εμπορικό και τουριστικό κέντρο της Ελλάδας. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς στέκεται δυναμικά στο πλευρό των πειραϊκών επιχειρήσεων, με σκοπό τη συνεχή ανάπτυξή τους, προωθώντας παράλληλα πρωτοβουλίες βελτίωσης και αναβάθμισης της πόλης του Πειραιά αλλά και της ευρύτερης περιφερειακής ενότητας.

Το έργο

Το Ε.Β.Ε.Π. παραμένει αρωγός σε κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό και λειτουργεί ως νομοθετημένος Σύμβουλος της Κυβέρνησης. Παράλληλα αποτελεί κι έναν ισχυρό  θεσμό ουσιαστικής συμπαράστασης των επιχειρηματιών στην περιφέρεια του Πειραιά. Παρεμβαίνοντας σε φορείς και Οργανισμούς, προτείνει λύσεις και συμβάλλει στη συγκρότηση ενός ανταγωνιστικού και σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το Επιμελητήριο Πειραιά υποστηρίζει και προωθεί την έρευνα και τη διάδοση της καινοτομίας, διατηρώντας έναν διαρκή δίαυλο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μεταξύ της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης.

Με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις, το Ε.Β.Ε.Π. επιδιώκει την ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά ως σημαίνοντα παγκόσμιο ναυτιλιακό κόμβο με την  αναβάθμιση των Μεταφορών και των Logistics, την προώθηση των εξαγωγών, τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, αλλά και την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, με την παράλληλη εφαρμογή οικολογικών τεχνολογιών για μία πράσινη Ελληνική Ναυτιλία

Το σύγχρονο Ε.Β.Ε.Π. εξελίσσεται καθημερινά, αποτελώντας ένα σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης και ενιαίας εξυπηρέτησης της επιχειρηματικότητας σε όλο τον Πειραιά.

Οι μέθοδοι

Για να πετύχει τους στόχους του το Ε.Β.Ε.Π. υποβάλλει εμπεριστατωμένες προτάσεις και υπομνήματα και συμμετέχει σε διαβουλεύσεις. Βρίσκεται πάντα σε διάλογο με την κυβέρνηση, αλλά και κάθε Δημόσια Αρχή. Οργανώνει συναντήσεις και συζητήσεις που αφορούν στην τοπική, αλλά και την ευρύτερη οικονομία και επιχειρηματικότητα.
Διεξάγει έρευνες και εκπονεί μελέτες. Διοργανώνει εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια και άλλα επιχειρηματικά γεγονότα, ενώ προωθεί και διακρατικές επιχειρηματικές συνεργασίες.

Ιδιαίτερες είναι οι σχέσεις συνεργασίας του Ε.Β.Ε.Π. με τον Δήμο Πειραιά και τους γειτονικούς δήμους, όπως επίσης με την Περιφέρεια και τoν Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Εκ του νόμου, το Ε.Β.Ε.Π. συμμετέχει στα Δ.Σ. των Οργανισμών Λιμένα Λαυρίου και Λιμένα Ελευσίνας. Οι πρωτοβουλίες του δεν είναι μόνον ομαδικές ή συλλογικές. Η στήριξη, η πληροφόρηση και η συμβουλευτική συχνά είναι εξατομικευμένες και αφορούν ακόμα και εκείνους που δεν είναι επιχειρηματίες, αλλά θέλουν να γίνουν. Το Ε.Β.Ε.Π. καλύπτει με την υποστήριξή του εν δυνάμει επιχειρηματίες, εργαζόμενους, ανέργους, σπουδαστές, ακόμα και απλούς πολίτες για θέματα οικονομικά, φορολογικά, θέματα νομοθεσίας, κ.α.

Αναπτύσσει παραγωγικές συνεργασίες και συνέργειες με άλλους φορείς και οργανισμούς, εκπροσωπώντας υπεύθυνα την ελληνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Ε.Β.Ε.Π. διαμορφώνει και εξελίσσει καινοτόμες υπηρεσίες και σύγχρονες δομές ψηφιακής οικονομίας, για την εξυπηρέτηση, την προβολή και εν γένει την υποστήριξη των επιχειρήσεων – μελών του.

Για το Λιμάνι και τη Ναυτιλία

Το Επιμελητήριο εκπονεί ειδικές δράσεις με στόχο την ανάδειξη του Λιμανιού του Πειραιά και την περαιτέρω ανάπτυξη της Ναυτιλίας, αναγνωρίζοντας τη σημαίνουσα συμβολής τους στην εθνική οικονομία. Είναι από τους ιδρυτές  του 1°ου Ναυτιλιακού Cluster στην Ελλάδα, του “Maritime Ηellas”, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και  το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Κι επειδή δεν αναπτύσσεται η ναυτιλία μόνη της, το Ε.Β.Ε.Π. συνεργάζεται συστηματικά και με τους συναφείς με τη Ναυτιλία κλάδους, με προτεραιότητα και έμφαση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, τα Logistics και άλλες παραναυτιλιακές δραστηριότητες.

Στο ίδιο πλαίσιο προωθεί τις «επτά θύρες ανάπτυξης» που έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής που στοχεύουν στην ενίσχυση των logistics σε Ασπρόπυργο, Θριάσιο, αλλά και στην ενίσχυση των “citγ logistics”, καθώς και στη δημιουργία “Open Malls” στα εμπορικά κέντρα των πόλεων, όπως και στη  δημιουργία της «Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων» στο λιμάνι του Πειραιά.

Το Ε.Β.Ε.Π. εμπλέκεται ενεργά και σε ακόμα έναν τομέα δραστηριότητας, τη Λιμενική Πολιτική, υποστηρίζοντας δυναμικά την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευής και των νέων προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου, με πρωταρχικό στόχο την επιστροφή των πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία και τη δημιουργία νέων θέσεις εργασίας στον Πειραιά, με σύγχρονες θέσεις εργασίας και εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ο Πειραιάς  είναι το μεγαλύτερο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι της χώρας. Με τις γραφικές ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ-μπαρ και τα clubs, αλλά και τις αγορές που σφύζουν από ζωή, αποτελεί ένα πολυσύχναστο κέντρο, με χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες που φτάνουν τα 20 εκατομμύρια τον χρόνο.

– Ο Πειραιάς εκτείνεται από τον κόλπο της Ελευσίνας μέχρι τον όρμο του Φαλήρου, απέναντι από το νησί της Σαλαμίνας. Κεντρικό γεωγραφικό του στοιχείο αποτελεί η Πειραϊκή Χερσόνησος, στην οποία βρίσκονται το Πασαλιμάνι ή λιμένας Ζέας, το Μικρολίμανο και ο λόφος της Καστέλλας. Bρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Αθήνας, και προς τη θάλασσα καταλήγει στις βορειοανατολικές ακτές του Σαρωνικού κόλπου. Το κεντρικό λιμάνι είναι ανάμεσα στην Πειραϊκή χερσόνησο και στη Δραπετσώνα. Σε μια τέτοια πόλη είναι πολλά τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να έχουν μεγάλη ευχέρεια επιλογής, αναζητώντας τον καλύτερο λόγο στη σχέση Ποιότητα/Τιμή (value for money).

– Λόγω του μεγέθους, της θέσης του και της πανάρχαιας σχέσης των Ελλήνων με τη θάλασσα, ο Πειραιάς εξελίχθηκε σε μεγάλο διεθνές ναυτιλιακό και εφοπλιστικό κέντρο. Μάλιστα, μέσω αυτού, είναι δυνατή η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου.
– Στην  Φρεαττύδα διασώζονται τμήματα του αρχαίου Πειραϊκού Τείχους (στην παραθαλάσσια ζώνη).
Στον Πειραιά, αξίζει να επισκεφθείς τη Μαρίνα Ζέας (Πασαλιμάνι), όπου αγκυροβολούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γιοτ. Η ακτή είναι γεμάτη  εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και εμπορικά καταστήματα.  Το Μικρολίμανο συγκεντρώνει κόσμο από όλη την Αττική. Πρόκειται για ένα πανέμορφο λιμανάκι γεμάτο ψαροκάικα, μικρά σκάφη, αλλά και πολυτελή γιοτ. Εάν σου αρέσει το ψάρι και τα θαλασσινά, δοκίμασε μια από τις φημισμένες ταβέρνες του.
Η Καστέλλα, κομψή και δημοφιλής συνοικία του Πειραιά, κτισμένη στο λόφο του Προφήτη Ηλία.  Από την κορυφή του λόφου η θέα του κεντρικού λιμανιού, της Ζέας και του Μικρολίμανου είναι μοναδική. Στην περιοχή, υπάρχει ακόμα το υπαίθριο θέατρο «Βεάκειο», το οποίο το καλοκαίρι φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ κι εκεί υπάρχουν πολλά καταλύματα για τουρίστες.

Το Δημοτικό Θέατρο δεσπόζει σε μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης, στην πλατεία Κοραή. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1880 σε νεοκλασικό στυλ από τον αρχιτέκτονα Ι. Λαζαρίμο. Είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη και σύνηθες σημείο συνάντησης των κατοίκων του Πειραιά.

Η πόλη έχει Αρχαιολογικό Μουσείο και πολύ ωραίο Ναυτικό Μουσείο (Στην Ακτή Μουτσοπούλου).

Στον Πειραιά η ζωή έχει άλλο χρώμα. Μπορείς να απολαύσεις ουζάκι και μεζέδες με θέα τη θάλασσα στην Πειραϊκή, ή γύρω από το Χατζηκυριάκειο. Ολόφρεσκο ψάρι, εκλεκτά κρασιά, καφές και ποτό υπάρχουν στις ψαροταβέρνες και στα καφέ-μπαρ του Μικρολίμανου που θυμίζει νησί. Δημιουργική κουζίνα θα βρει ο επισκέπτης στην Καστέλλα. Για Clubbing θα πρέπει να φτάσει κανείς στις αποθήκες, πίσω από την Ακτή Κονδύλη.

Ο Πειραιάς στα παλιότερα χρόνια ήταν φημισμένος για τα παραδοσιακά του καφενεία, τα στέκια, τα ρεμπετάδικα. Σήμερα ορισμένα από αυτά διατηρούνται σε περιοχές, όπως το Χατζηκυριάκειο, τη Δραπετσώνα, την αγορά απέναντι από τον ντόκο του Σαρωνικού, τα Καμίνια, αλλά και κοντά στην κεντρική πλατεία Κοραή.

Η αγορά

-Καταστήματα με ρούχα και αξεσουάρ θα βρεις στις λεωφόρους Βασιλέως Γεωργίου, Γρηγορίου Λαμπράκη, Ηρώων Πολυτεχνείου. Ο πιο γνωστός εμπορικός πεζόδρομος του Πειραιά είναι η Σωτήρος Διός, όπου λειτουργούν και καφέ.

– Πολλά μαγαζιά υπάρχουν και στους κάθετους με την Σωτήρος Διός δρόμους, όπως η Κολοκοτρώνη, η Καραΐσκου, η Αλκιβιάδου, η Υψηλάντου, η Πραξιτέλους.

– Πολλά χρυσοχοεία θα βρεις συγκεντρωμένα στη Βασιλέως Γεωργίου.

– Πολυσύχναστος δρόμος είναι και η Τσαμαδού, κοντά στο Δημοτικό θέατρο: εκεί λειτουργούν και βιβλιοπωλεία, καταστήματα με είδη ταξιδιού, γλυκά, ξηρούς καρπούς κ.α.

– Στον Πειραιά υπάρχουν πολλές παραδοσιακές αγορές, από όπου μπορείς να αγοράσεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά.

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Τα έξι νησιά, Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα και οι Σπέτσες, είναι προορισμοί που συνδυάζουν όμορφα τοπία, μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αρχοντικά σπίτια, γραφικούς οικισμούς και θαυμάσιες παραλίες. Εξίσου δημοφιλείς προορισμοί λόγω της εγγύτητάς τους με την Αθήνα, αλλά και της ομορφιάς τους.

Αγκίστρι

Το Αγκίστρι είναι ένα μικρό πευκόφυτο νησί, με πεντακάθαρες θάλασσες, που αποτελεί μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της ποδηλασίας, της ιστιοπλοΐας, του καγιάκ και της ιππασίας. Έχει καθημερινώς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού, με φέρι μποτ είναι 1,5 ώρα, ενώ με το «Ιπτάμενο δελφίνι», 55 λεπτά.

Η πρωτεύουσα του νησιού, το Μεγαλοχώρι, είναι ένας οικισμός, όπου θα βρεις ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αποτελεί φυσικό λιμάνι για τα ιπτάμενα δελφίνια και τα πλοία που φτάνουν στο νησί. Επιπλέον, το νησί διαθέτει και ένα ακόμα λιμάνι, στο βορειοανατολικό τμήμα του, στην Σκάλα. Εκεί υπάρχει μια αμμουδερή και αβαθής, τουριστική παραλία στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Πάνω στην παραλία της Σκάλας βρίσκονται ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και καφετέριες.

Στο Αγκίστρι ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι θα γευτείς φρέσκο ψάρι και θα δοκιμάσεις αρκετές παραδοσιακές συνταγές στις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία. Υπάρχουν και πιτσαρίες, οι οποίες φτιάχνουν ελληνικές πίτσες με ντόπια πατάτα και σκόρδο και ψήνονται σε ξυλόφουρνο.

Στο Αγκίστρι υπάρχουν πολλοί όρμοι και κολπίσκοι, στους οποίους μπορείς να επιδοθείς στο θαλάσσιο σπορ που σε ενδιαφέρει: Κολύμπι, wind-surfing, θαλάσσιο σκι και ψάρεμα. Ο βραχώδης βυθός σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται για πολύ καλό υποβρύχιο ψάρεμα. Στο νησί μπορείς να νοικιάσεις μικρό σκάφος για να κάνεις θαλάσσιες βόλτες.

Αίγινα

-Η Αίγινα είναι ιδιαίτερα γραφική, με καθαρές θάλασσες, μοναστήρια, σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, γοητευτική πρωτεύουσα και όμορφα χωριά. Φημίζεται για τα φιστίκια της, τα κεραμικά της και τις δαντέλες.

– Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Αίγινας, όπου τα κτίρια αποτελούν  δείγματα Νεοκλασικής Αρχιτεκτονικής με έντονο το λαϊκό στοιχείο, χτισμένα τον 19ο αιώνα. Θυμίζουν ότι η Αίγινα υπήρξε για 2 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας. Πολλά από αυτά τα κτίρια στεγάζουν στο ισόγειό τους παραδοσιακά καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, μαγαζιά και τα καταστήματα των τραπεζών. Όλη η οικονομική και κοινωνική ζωή της Αίγινας είναι συγκεντρωμένη στον παραλιακό δρόμο και στους παράλληλους εσωτερικούς δρόμους.

– Μη χάσεις τη ψαραγορά με τα παραδοσιακά ουζομεζεδοπωλεία της, στα οποία θα γευτείς ολόφρεσκα θαλασσινά εδέσματα με ούζο ή τσίπουρο. Μην ξεχάσεις να αγοράσεις τα περίφημα φιστίκια, από τις μοναδικές φιστικιές της Αίγινας, στις οποίες στηρίζεται ένα τμήμα της οικονομίας του νησιού.

Τι αξίζει να επισκεφθείς

Τον Ναό της Αφαίας, την Παλαιοχώρα (ο “νησιωτικός” Μυστράς), τα υπολείμματα του ναού του Ελλανίου Διός, τον προϊστορικό/ιστορικό οικισμό της Κολώνας, τον Πύργο του Μαρκέλλου. Δημοφιλές τουριστικό κέντρο αποτελεί επίσης το επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, μαζί με τον υπερμεγέθη ιερό ναό. Πολύ γνωστές παραλίες του νησιού είναι ο Μαραθώνας, η Αγία Μαρίνα, η Πέρδικα και η Σουβάλα.

Θαλάσσια σπορ
-Στην Αίγινα ο βραχώδης βυθός σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται για πολύ καλό υποβρύχιο ψάρεμα ή ακόμη για ψάρεμα με το καλάμι ή την πετονιά από βάρκα ή τα βράχια. Οι πολλοί όρμοι και κολπίσκοι, επιτρέπουν σχεδόν κάθε θαλάσσιο σπορ, όπως σκι θαλάσσης, κανό, καταδύσεις, windsurf, kite-surf και jet ski.

Πόρος

Ο Πόρος βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη του Σαρωνικού κόλπου, κοντά στην Πελοπόννησο και αποτελείται από δύο μικρότερα νησιά, τη Σφαιρία (πρωτεύουσα – λιμάνι) και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζονται από μια μικρή διώρυγα. Η “επικράτειά” του, περιλαμβάνει και μία έκταση 26τ. χλμ στην Πελοπόννησο, από το τέλος της πόλης του Γαλατά έως τις ακτές απέναντι από την Ύδρα. Ο Πόρος είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το σπουδαίο λεμονοδάσος που βρίσκεται στην πλευρά αυτή της Πελοποννήσου. Απέχει από τον Πειραιά 29 ναυτικά μίλια και η επικοινωνία είναι καθημερινή, είτε με τα ιπτάμενα δελφίνια (1 ώρα), είτε με τα συμβατικά πλοία (2,5 ώρες).

Είναι προσβάσιμος και με αυτοκίνητο (2 ώρες),  από τον Γαλατά, ο οποίος απέχει μόλις 150 χλμ. από την Αθήνα κι έχει συνεχή σύνδεση με το νησί του Πόρου ανά μισή ώρα, με φέρι μποτ.

Το νησί έχει ξενοδοχειακές υποδομές

Τι αξίζει να επισκεφθείς: Τον Ρωσικό Ναύσταθμο, το  Ναό του Ποσειδώνα, τη Μονή της  Ζωοδόχου Πηγής, το Ρολόι κ.α.  Για μπάνιο πας στο Ασκέλι, στο Νεώρειο, στο Λιμανάκι της Αγάπης, στον Ρωσικό Ναύσταθμο (με σκάφος), στην Πλαζ: Ακριβώς στο γεφυράκι που ενώνει Καλαυρία και Σφαιρία.

-Ο παραδοσιακός οικισμός του Πόρου, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο της Σφαιρίας, με το ιστορικό Ρολόι, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά νεοκλασικά στην παραλία, προσφέρει μια ωραία εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής, ενώ η προκυμαία, γεμάτη ζωή, είναι ιδανική για απογευματινούς περιπάτους.

Φαγητό και ποτό 

Ψώνισε στα γραφικά μικρομάγαζα με είδη λαϊκής τέχνης, κάνε τις βόλτες με τις βαρκούλες που βρίσκονται στην προκυμαία, ξεναγήσου στις γαστρονομικές απολαύσεις του νησιού με ούζο, τσίπουρο, ψαρομεζέδες και τοπικά εδέσματα σε γραφικές ταβέρνες, ουζερί, μεζεδοπωλεία και διασκέδασε στα μπαράκια που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας ή χόρεψε με τα παραδοσιακά νησιωτικά συγκροτήματα στις ταβέρνες του Πόρου.
Mη λησμονήσεις να δοκιμάσεις τα τοπικά γλυκά εδέσματα “αμυγδαλωτά”, φτιαγμένα με μια πανάρχαια συνταγή από αμύγδαλα και ροδόνερο.

Θαλάσσια σπορ

Ο Πόρος είναι ιδανικός προορισμός για θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως κολύμπι στο Μικρό και το Μεγάλο Νεώριο, καθώς και στο Λιμανάκι της Αγάπης, ψαροντούφεκο, καταδύσεις στα κρυστάλλινα νερά και ιστιοπλοΐα στα κοντινά νησιά και στις ακτές της Πελοποννήσου.
Ο Πόρος προσφέρεται, επίσης, για ποδηλασία και πεζοπορία στα πευκοδάση του νησιού. Εάν σου αρέσει η πεζοπορία κάνε μια επίσκεψη στο Ασκέλι και στο Γαλατά.

Η Σαλαμίνα

Είναι το βορειότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού, με πευκόφυτα δάση, όμορφες παραλίες, μοναστήρια και αρχαιολογικούς χώρους. Είναι γνωστή γιατί εκεί έγινε η ενδοξότερη ναυμαχία της Ελλάδας, μεταξύ Ελλήνων και Περσών, το 480 π.Χ. . Αν και σύγχρονη πόλη, η Κούλουρη, η πρωτεύουσα του νησιού διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα, με τα ενδιαφέροντα νεοκλασικά κτίρια και τις γραφικές γωνιές, με έντονο νησιώτικο χαρακτήρα.
Αν πάτε, αξίζει να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πλατέτσι (λαδόπιτα), το κουγκουλούαρι (κολοκυθόπιτα), τα μουστοκούλουρα, τις τηγανίτες, και ψωμί ψημένο στα ξύλα. Στην ιχθυαγορά θα βρεις φρέσκα ψάρια κατευθείαν από τα ψαροκάικα.

Αγαπημένα στέκια που κερδίζουν την καρδιά του επισκέπτη και των καλοφαγάδων υπάρχουν πολλά στο κέντρο της πόλης, καθώς και σε άλλες περιοχές, όπως: Σελήνια, Βασιλικά, Ρέστη, Αγ. Γεώργιο, Αιάντειο και Κακή – Βίγλα. Στα παραδοσιακά ουζερί θα δοκιμάσεις φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα.

Η νυχτερινή ζωή στο νησί είναι έντονη. Υπάρχουν κλαμπ, καθώς και μαγαζιά με ζωντανή μουσική για γλέντι έως το πρωί.

Τα αξιοθέατα είναι πολλά. Oι διάσημοι ανεμόμυλοι, είναι από τα πλέον γραφικά αξιοθέατα.  Tο σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικιελιανού, ο τάφος του αγωνιστή Γεώργιου Καραϊσκάκη, ο πέτρινος φάρος στο ακρωτήρι Λυκόπουλο, το σπήλαιο του Ευριπίδη, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας, κα. Στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχουν όμορφες παραλίες και κολπίσκοι, όπως: H παραλία ΝΑΤΟ στο Αιάντειο, τα Κανάκια, το Πυργιακόνι, το Λαμπρανό, η Ψιλή Άμμος, το Στενό Φανερωμένης, και τα Βασιλικά. Κι εδώ υπάρχουν επιχειρήσεις ενοικίασης δωματίων.

Σπέτσες

Το νησί των Σπετσών κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέψεις, λόγω της γεωγραφικής θέσης του, της Ιστορίας, των πανέμορφων παραλιών, της καταγάλανης θάλασσας, των Ιστορικών μουσείων, των παλιών αρχοντικών και του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα που έχει διατηρήσει. Από τον Πειραιά εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια, με τη διάρκεια του ταξιδιού με δελφίνι να είναι περίπου δύο ώρες, όπως κι από το Πορτοχέλι, που όμως διαρκεί 15 λεπτά. Πέντε λεπτά σε χωρίζουν από τον προορισμό σου από την Κόστα με φέρι μποτ.  Στις Σπέτσες, απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ταξί και ιππήλατες άμαξες. Οι Σπέτσες αναδείχθηκαν σε μια από τις ισχυρότερες ναυτικές κι εμπορικές δυνάμεις στο Αιγαίο, ενώ στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, πολλοί Σπετσιώτες καπεταναίοι, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, κατέθεσαν τη σημαντική ναυτική τους δύναμη στον Αγώνα.

Τι αξίζει να επισκεφθείς

– Την ιστορική πλατεία της Ντάπιας, το σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη, πρώτου άρχοντα και ευεργέτη των Σπετσών. Σήμερα είναι μουσείο και από το 1939  λειτουργεί ως αρχαιολογική ιστορική και λαογραφική συλλογή, με κειμήλια της Επανάστασης, επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Αθανάσιου Διάκου και τα οστά της Μπουμπουλίνας.

-Το επίσης ιστορικό  κτίριο “Ποσειδώνιο”, όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Σπετσών, βρίσκεται στην πλατεία της Μπουμπουλίνας, στην οποία πραγματοποιούνται όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις του νησιού, με γνωστότερη την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών το 1822, γνωστή ως “Αρμάτα”.

-Πίσω από την Ντάπια, το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα, που ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο από το 1992.
– Επίσης, πίσω από την Ντάπια, το διώροφο νεοκλασικό και λιθόκτιστο σπίτι του ευεργέτη των Σπετσών, Σ. Ανάργυρου.
– Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας χτισμένη το 1793, παλιά μητρόπολη του νησιού, στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Ένα από τα γνωστότερα τοπικά προϊόντα στις Σπέτσες είναι τα περίφημα αμυγδαλωτά.
Τα αμυγδαλωτά έτσι όπως φτιάχνονται στις Σπέτσες, χωρίς βούτυρο και αυγά δεν αλλοιώνονται και μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα. Έτσι ήταν ιδανικά για  γλυκό των πληρωμάτων των εμπορικών ιστιοφόρων των Σπετσών, που διέσχιζαν την μεσόγειο για μήνες.

Για μπάνιο οι καλύτερες παραλίες είναι Άγιος Μάμας,  Άγιος Νικόλαος, Αγία Μαρίνα, Κουνουπίτσα, Σχολές, Αγία Παρασκευή, Λιγονέρι, Ζωγεριά, Βρέλλος, ‘Αγιοι Ανάργυροι, Ξυλοκέριζα.

Ύδρα

Ύδρα

Τα ανακαινισμένα αρχοντικά, το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια, η ναυτική σχολή, συνθέτουν την εικόνα του νησιού της Ύδρας. Μεγάλοι πλοιοκτήτες, ναυμάχοι του 1821 και πολιτικοί κατάγονται από το νησί. Ανάμεσά τους οι Ανδρέας Μιαούλης, Κουντουριώτης, Κριεζής, Τσαμαδός, Σαχίνης, Τομπάζης και Σαχτούρης. Η πόλη της Ύδρας, είναι η μοναδική πόλη του νησιού που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια ή τα μουλαράκια, γεγονός που κάνει το νησί ακόμα πιο γραφικό. Η Ύδρα έχει ήρεμη ζωή την ημέρα, αλλά έντονη κοσμοπολίτικη ζωή τη νύχτα. Τα καταλύματα που ενοικιάζονται είναι πολλά. Υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες.

Αξίζει να επισκεφθείς:
-Το χάλκινο άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη,  με την πανοραμική θέα του νησιού.
-Τους προμαχώνες με τα κανόνια δεξιά και αριστερά του λιμανιού.
-Το Αρχοντικό των Γεώργιου & Παύλου Κουντουριώτη.
-Το σπίτι του Λάζαρου Κουντουριώτη που λειτουργεί ως μουσείο.
-Το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Εκκλησιαστικό-Βυζαντινό μουσείο.
-Την Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών “Μελίνα Μερκούρη” που φιλοξενεί έργα διάσημων καλλιτεχνών.
-Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.
-Το Αρχοντικό του Τομπάζη (ανήκει από το 1936 στη Σχολή Καλών Τεχνών και λειτουργεί ως παράρτημά της).
-Το πρώτο φαρμακείο που ιδρύθηκε στο νησί, το 1890. Αποτελεί μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης.
Καλύτερες παραλίες είναι οι  Σπηλιά, Υδρονέτα, Καμίνι, Βλυχός, Μανδράκι, Μπίστι, Αγ. Νικόλας.

Ο γαστρονομικός χάρτης της Ύδρας σήμερα περιλαμβάνει πίτες με γλυκά χόρτα του βουνού, σαλιγκάρια μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα ή στιφάδο, σουπιές και καλαμάρια με πιλάφι στο μελάνι τους, μπαρμπούνια ή ζαργάνες σαβόρο και το αρνάκι καπαμά.

– Από αλεύρι και νερό φτιάχνονταν και οι γκόγκλες, δηλαδή τα χερίσια ζυμαρικά σαν αχιβάδες που περιχύνονταν με φρέσκο βούτυρο.
-Η γαστρονομική παράδοση και τιμή του νησιού σώζεται από τα αλιεύματα και ειδικά τα υδραίικα καλαμάρια, τις σουπιές τα χταπόδια και τα πετρομπάρμπουνα.
– Φημισμένα είναι τα υδραίικα αμυγδαλωτά (ζαχαρομπακλαβάδες, σκαλτσούνια, αχλαδάκια και κουραμπιέδες), αλλά και οι λαλαγγίτες (σπιτικές τηγανίτες).

Θαλάσσια σπορ
Στην Ύδρα υπάρχουν πολλοί όρμοι και κολπίσκοι στους οποίους μπορείτε να επιδοθείτε στο θαλάσσιο σπορ που σας ενδιαφέρει.
Κολύμπι, wind-surfing, καταδύσεις και ψάρεμα. Ο βραχώδης βυθός σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ