Θεσσαλονίκη, Χρόνια Πολλά

Ανάρτηση από τον αναγνώστη Βελιγράκη Σταύρο.

Η Θεσσαλονίκη ή νύφη του Θερμαϊκού, στις 26 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, γιορτάζει την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό (κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου) και τον προστάτη της πόλης, τον Άγιο Δημήτριο.

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της βασιλείας του Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ἐρκούλιου (284-305 μ.Χ), ο οποίος ήταν μεγάλος διώκτης των Χριστιανών.

Το Ιερό του Ναού του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Το 1988 η UNESCO τον ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη,  στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς της ίδιας περιόδου στην Ελλάδα. Μετά το 313 μ.Χ. ιδρύθηκε το πρώτο προσευχητάριο στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου, τον 5ο αι. μία τρίκλιτη βασιλική που κάηκε τον 7ο αιώνα και στη θέση της χτίστηκε η πεντάκλιτη βασιλική, που κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το 1917 και αναστηλώθηκε μέχρι το 1948.

Διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου. Από τα ψηφιδωτά του, ξεχωρίζει αυτό που απεικονίζει τον ίδιο τον Άγιο με δύο μικρά παιδιά και ένα άλλο, που απεικονίζει τον Άγιο ανάμεσα στον επίσκοπο και στον έπαρχο, οι οποίοι ανακαίνισαν το ναό τον 7ο αιώνα.

Υπόγειες διαδρομές στην κρύπτη του Ιερού Ναού του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Εδώ εικάζεται ότι μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.
Εσωτερικό Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου
Η αψίδα του Γαλερίου, η γνωστή Καμάρα.

 

“ΕΝ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΜΕΤΑΒΕΝΕΙ ΔΙ’ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ”
εφημ. Εμπρός 27/12/1912
Ο ανδριάντας του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄. Έφιππος στην πλατεία Δημοκρατίας στον Βαρδάρη.

Θεσσαλονίκη

Ρωμαϊκή Αγορά
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Βουκεφάλα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. ” Ο ανδριάς εφιλοτεχνήθη υπό του καλλιτέχνου κ. Ε. Μουστάκα. Η χίτευσις του δε εγένετο εις την Ιταλίαν.” Εφημ. Μακεδονία 30/8/1974

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

“ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ! ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ
Η Α.Β.Υ. Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΙΣΗΛΘΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ
εφημ. Σκριπ 27/12/1912
Λευκός Πύργος

Το ιστορικό αξιοθέατο Ροτόντα, παρόμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ