Πεζοπορία σε ελληνικά νησιά

Επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Στερεά, αλλά και τα υπέροχα νησιά με τις αναρίθμητες ομορφιές και το ιδανικό κλίμα, στο αφιέρωμα αυτό θα κάνουμε προτάσεις πεζοπορίας σε κάποια από αυτά.

ΥΔΡΑ

Η  Ύδρα βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ του Μυρτώου Πελάγους και του Αργολικού Κόλπου και είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας.  Είναι ένα νησί το οποίο έχει  υιοθετήσει την οικολογική φιλοσοφία και δεν έχει αυτοκίνητα.

Δύο είναι οι πιο γνωστές  διαδρομές πεζοπορίας στο νησί, του όρους Έρως και της Λιμνιόνιζας.

Όρος Έρως

Το όρος Έρως είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια πεζοπορίας στο νησί και είναι το πιο ψηλό σημείο της Ύδρας με ύψος μέχρι 588 μέτρα και χαρακτηρίζεται (και λόγω ονόματος) ως το πιο ρομαντικό και ερωτικό βουνό της Ελλάδας. Προσφέρει στους πεζοπόρους εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, ειδικά από την ίδια την κορυφή.

Το μονοπάτι έχει βαθμολογηθεί μέτριο έως δύσκολο. Ξεκινά από τον οικισμό της Ύδρας και εκτείνεται συνολικά σε 20 χιλιόμετρα, διάρκειας περίπου έξι ωρών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μικρών στάσεων.

 

Λιμνιόνιζα

Η διαδρομή έχει επαρκή σήμανση και ξεκινάει από το κέντρο της Ύδρας, διασχίζει όλο το νησί και καταλήγει σε μία μαγευτική παραλία. Η κατάβαση στην παραλία προσθέτει άλλο ένα επίπεδο δυσκολίας στην πεζοπορία και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Έχει βαθμολογηθεί μέτρια συνολικά. Η πεζοπορία με την επιστροφή της είναι περίπου 10 χιλιόμετρα και έχει ποικιλομορφία στο έδαφος με μικρές και μεγάλες κλίσεις.

ΘΗΡΑ

Η Σαντορίνη δεν χρειάζεται συστάσεις και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στον κόσμο. Το νησί προσελκύει πολλούς τουρίστες όλο τον χρόνο λόγω των αξιοθέατων, των υποδομών και του κλίματος. Νησί το οποίο προσφέρει εναλλακτικές διαδρομές πεζοπορίας που συνήθως καταλήγουν σε μία από τις πολυάριθμες και ιδιαίτερες παραλίες.

Οία προς Φηρά

Η διαδρομή μεταξύ των πόλεων της Οίας και των Φηρών έχει μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα, διάρκειας  3 έως 5 ώρες περίπου και είναι ιδανική για όλα τα επίπεδα πεζοπόρων. Λόγω της μορφολογίας του εύκολου εδάφους, θεωρείται μία από τις πιο όμορφες δραστηριότητες στο νησί. Στη διαδρομή υπάρχουν πολλά σημεία για εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Σκάρος/Παναγία Θεοσκέπαστη

Διαδρομή μικρής απόστασης από τον βράχο του Σκάρου, προς την εκκλησία της Παναγίας της Θεοσκέπαστης η οποία όμως θεωρείται επικίνδυνη και θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γι’ αυτό υπάρχουν και κάποιες απαγορευτικές πινακίδες. Η αρχή της είναι από το Ημεροβίγλι και φτάνει μέσω ενός μονοπατιού στην άκρη ενός γκρεμού με μία μοναδική θέα. Από το Ημεροβίγλι, υπάρχουν περίπου 10 σκαλοπάτια που κατηφορίζουν για να φτάσετε στο σημείο εισόδου δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο ίδιος ο βρόχος έχει μήκος 1,4 χιλιόμετρα.

Καμάρι προς Αρχαία Θήρα

Η πεζοπορία από το Καμάρι στα Φηρά προσφέρει στους πεζοπόρους μοναδικά τοπία που δεν συναντάει κάποιος συχνά. Η πεζοπορία ξεκινά από την Περίσσα, ανεβαίνοντας σε ένα μικρό οροπέδιο στην πλαγιά του όρους. Διαδρομή μέτριας δυσκολίας 11 χιλιομέτρων περίπου, κατά την οποία ο πεζοπόρος διασχίζει το αρχαίο νεκροταφείο με θέα τους οικισμούς Καμάρι και Περίσσα.

 

ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη, ως το μεγαλύτερο νησί του ελληνικού αρχιπελάγους, προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική ποικιλία διαφορετικών οικοσυστημάτων και προσφέρει αξέχαστες και μοναδικές περιπέτειες πεζοπορίας.

Φαράγγι Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι στην Ευρώπη και ένα καταφύγιο βιόσφαιρας της UNESCO. Η διαδρομή είναι μέσα σε πυκνό πευκοδάσος  με ποικιλία στη μορφολογία και παράλληλα σε ένα ποτάμι. Μία διαδρομή 14 χιλιομέτρων, η οποία ξεκινάει από τον Ομαλό και καταλήγει στην παραλία στην Αγία Ρουμέλη. Χαρακτηρίζεται ως δύσκολη πεζοπορία, επειδή δεν έχει συχνά κάποιος τη δυνατότητα να  βγει από το φαράγγι και έχει και απότομη κατάβαση.

 

Παραλία Πρέβελης

Η παραλία στην Πρέβελη είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής απομονωμένη παραλία, που βρίσκεται στα νότια του νησιού. Βρίσκεται στις εκβολές του φαραγγιού Πρέβελη και μπορεί κάποιος να προσεγγίσει με δύο τρόπους την παραλία. Ο πρώτος είναι ξεκινώντας από τη Μεγάλη Γέφυρα και περπατώντας κατά μήκος του φαραγγιού για 7,5 χιλιόμετρα μέχρι το τελικό σημείο της παραλίας και η δεύτερη είναι από την κορυφή του βράχου που βρίσκεται δίπλα, μέσω ενός σχετικά απότομου μονοπατιού.

 

Μονή της  Κυρίας των Αγγέλων του Γουβερνέτου

Η πεζοπορία προς τη Μονή Γουβερνέτου είναι 8 χιλιομέτρων και χαρακτηρίζεται ως μέτριας  δυσκολίας.  Ξεκινά από το χωριό Χορδάκι, μέσω ενός μονοπατιού σε λόφο και προσφέρει στους πεζοπόρους την ευκαιρία να δουν την κρητική άγρια ​​φύση, τις σπηλιές και τις παραλίες, καθώς και τη μαγευτική θέα των Χανίων και των γύρω περιοχών. Αν θελήσετε να επισκεφτείτε το μοναστήρι, θα πρέπει να έχετε φροντίσει να είσαστε αναλόγως ενδεδυμένοι.

Φαράγγι Ρίχτη

Το φαράγγι του Ρίχτη είναι μια πεζοπορία 5 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από το χωριό Έξω Μουλιανά. Αν και αυτή η πεζοπορία έχει μέτρια βαθμολογία δυσκολίας στο σύνολο, σε κάποια σημεία κατά τα οποία απαιτείται αναρρίχηση, θα τα κατατάσσαμε στα δύσκολα, αλλά αξίζει για να θαυμάσετε τους παλιούς νερόμυλους, την βλάστηση και έναν καταρράκτη.

 Φαράγγι  Ίμπρου

Η πεζοπορία ξεκινάει από το χωριό Ίμπρος, έχει μήκος 11 χιλιόμετρα και χαρακτηρίζεται εύκολη. Στη διαδρομή θα σας εντυπωσιάσουν τα πλαϊνά τοιχώματα, οι διάσπαρτες σπηλιές, η βλάστηση που αποτελείται από κυπαρίσσια, πρίνους, σφεντάμια και από  την πέτρινη καμάρα Ξεπητήρα.

 ΠΑΡΟΣ

 Βυζαντινή Οδός

Η Βυζαντινή Οδός χρονολογείται από το 1000 μ.Χ. και είναι το παλαιότερο μονοπάτι του νησιού απόστασης 6 χιλιομέτρων, το οποίο ξεκινάει από το χωριό Λεύκες και καταλήγει στον Πρόδρομο.  Διαδρομή πλούσια σε χλωρίδα με ελαιώνες και εκπληκτική θέα στη θάλασσα, τα βουνά και τα χωριά. Η συγκεκριμένη πεζοπορία χαρακτηρίζεται ως εύκολη.

Πάρκο

Γνωστή διαδρομή πεζοπορίας απόστασης περίπου 6 χιλιομέτρων, είναι και στο Πάρκο του νησιού. Ξεκινώντας από τη Νάουσα στη οποία θα θαυμάσει ο πεζοπόρος το παρθένο νησιωτικό τοπίο.

ΝΑΞΟΣ

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων , η οποία διαθέτει αρκετές επιλογές πεζοπορίας σε πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους, σε διάσημες παραλίες και αξιοθέατα.

Σπήλαιο Δία

Η πεζοπορία ξεκινά από το χωριό Φιλώτι και καλύπτει μια απόσταση 8 χιλιομέτρων μέχρι τα 600 μέτρα υψόμετρο του όρους Ζας που βρίσκεται η σπηλιά του Δία. Η πεζοπορία θεωρείται δύσκολη. Υπάρχει και εναλλακτική μικρότερη διαδρομή 5 χιλιομέτρων, χωρίς να φτάσετε στη σπηλιά και φτάνει μέχρι τα 400 μέτρα περίπου υψόμετρο. Αυτή η πεζοπορία θεωρείται ευκολότερη από εκείνη προς το σπήλαιο του Δία και είναι εξίσου εντυπωσιακή.

 

ΣΙΦΝΟΣ

Πλατύς Γιαλός  στον Φικιάδα

Αυτή είναι η μεγαλύτερη κυκλική πεζοπορία που μπορείτε να κάνετε στα νότια του νησιού με αφετηρία τον Πλατύ Γιαλό και περνώντας από τον Προφήτη Ηλία Κοντού και τη Φικιάδα. Με μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα, θα χρειαστείτε περίπου 4,5 ώρες για να την πραγματοποιήσετε, ατενίζοντας την φανταστική θέα στην παραλία της Φικιάδας. Θεωρείται εύκολη πεζοπορία στο σύνολο, αλλά και με κάποια μικρά τμήματα που θεωρούνται λίγο δύσκολα.

Μονοπάτι Προφήτη Ηλία

Το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Απολλωνία και οδηγεί στην κορυφή του υψηλότερου λόφου του νησιού στα 700 μέτρα συνολικής απόστασης 6,5 χιλιομέτρων και διάρκειας 2,5 ωρών. Εκεί εκτός από την εντυπωσιακή θέα που μπορείτε να δείτε όλο το νησί, τη γύρω θάλασσα και όλα τα κοντινά νησιά, μπορείτε να επισκεφθείτε και την Ιερά Μονή του  Προφήτη Ηλία. Χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας.

 

ΜΗΛΟΣ

Κλέφτικο

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναφέρουν πως όταν πάει κάποιος στη Μήλο και δεν επισκεφτεί το σπήλαιο Κλέφτικο το οποίο αποκαλούν και «Θαλασσινά Μετέωρα» , είναι σαν να μην πήγε!! Μία διαδρομή 2,5 χιλιομέτρων περίπου, μέτριας δυσκολίας από τη Μήλο μέχρι το σπήλαιο.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακρωτήριο Δράστης

Με αφετηρία τον οικισμό Περουλάδες και απόσταση 3,5  χιλιομέτρων περίπου μέσα από ελαιώνες και δασύλλια, θα φτάσει ο πεζοπόρος στο ακρωτήριο Δράστη, ακολουθώντας μία εύκολης βαθμολογίας διαδρομή.

 

Παραλία Ερημίτη

Εύκολης βαθμολογίας πεζοπορία 7 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό Άγιος Στέφανος στις Σινιές προς την παραλία Ερημίτης περνώντας δίπλα από τρεις λίμνες και αρκετές όμορφες παραλίες.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Στο νησί πολλές είναι οι διαδρομές για πεζοπορία, μία όμως θεωρείται η επικρατέστερη για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Η πεζοπορία στο βουνό Αίνος. Όταν φτάσει στην κορυφή , στα  1.628 μέτρα, ο πεζοπόρος ανταμείβεται με την μοναδική θέα του νησιού, των υπολοίπων νησιών του Ιονίου και της Πελοποννήσου. Χαμηλής έως μέτριας δυσκολίας διαδρομή, με διάρκεια περίπου 3 ώρες.

 

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Πεζοπορία στον λόφο Σκοπός. Μία αρκετά κοπιαστική διαδρομή απόστασης 13 χιλιομέτρων περίπου, με ακόμη μία υπέροχη θέα από την κορυφή του λόφου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ