Πιερία, ο ιδανικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας

Ανάρτηση από την αναγνώστρια Βαφάκου Ελευθερία

Σημείο συνάντησης η παλιά γαλαρία (σταθμός τρένου). Περνάς μέσα από το τούνελ, περπατώντας στις παλιές γραμμές του τρένου και νιώθεις πως μπαίνεις σε κάψουλα του χρόνου. Το φως σου φανερώνει νέες παραλίες. Η πηγή με το κρύο νερό που κατεβαίνει από τον Όλυμπο σου χαρίζει ανάσες δροσιάς. Μα και τι αγαλλίαση να κολυμπάς έχοντας απέναντί σου το βουνό με λίγα χιονάκια ακόμα και τον Ιούλιο στην κορυφή. Πλάκα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυά, Πλαταμώνας, μέρη μη διαφημισμένα, εκλεκτά, για γνώστες!

Μετά το μπάνιο, αναζητάς χώρους δροσιάς. Η Αγία Κόρη, δίπλα στην Αγία Τριάδα είναι αυτό που ζητάς. Κατεβαίνεις λίγα σκαλιά και φτάνεις σε ένα γραφικό εκκλησάκι, δίπλα σε ποταμάκι. Παγκάκια προσφέρουν σωματική ξεκούραση. Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, επόμενος σταθμός! Μοναστήρι παλιό, πνευματικό καταφύγιο. Όσοι αντέχουν φτάνουν στο ασκηταριό του Αγίου με μια πεζοπορία μικρής διάρκειας.

Απόγευμα προς βραδάκι, είναι η ώρα να επισκεφτούμε τον Παλιό Παντελεήμονα. Χωριό παραδοσιακό. Σπίτια με κεραμοσκεπές, καφενεία και ταβέρνες μέσα στο αεράκι. Στην κεντρική πλατεία, μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου. Ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι, χαμογελαστοί. Δε θα ξεχάσω την κυρία Παρασκευή που μας καλοδέχτηκε στο μαγαζί της και μας εκμυστηρεύτηκε κι ένα μυστικό της!

 

Επόμενο ραντεβού φθινόπωρο- χειμώνα. Να περπατήσουμε στα χιονισμένα πλακόστρωτα και να αντικρύσουμε τα μέρη αυτά τα αγαπημένα σκεπασμένα με πορτοκαλί, κίτρινα και καφέ φύλλα!

Ελλάδα- κάθε μέρος και μια έκπληξη!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ