Πάμε Αθήνα

Πλατεία Συντάγματος ή Σύνταγμα 

Είναι η κεντρική πλατεία του Δήμου και η μεγαλύτερη της Αθήνας. Μέχρι το 1843 ονομαζόταν πλατεία Ανακτόρων. Πήρε το όνομά της λόγω της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, από την οποία ο βασιλιάς Όθωνας υποχρεώθηκε από την στρατιωτική φρουρά της Αθήνας, που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία, υποστηριζόμενη από μεγάλο πλήθος λαού, να συγκαλέσει Εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει την έκδοση του θεμελιώδους νόμου της πολιτείας, που είναι το Σύνταγμα. Η πλατεία Συντάγματος διαθέτει μαρμάρινο σιντριβάνι του 19ου αιώνα και περιβάλλεται από σημαντικά κτίρια της πρωτεύουσας, όπως το κτίριο της Βουλής (που είναι τα Παλαιά Ανάκτορα), με το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη,  τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών και το ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Γύρω από την πλατεία υπάρχουν η λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, η οδός Βασιλέως Γεωργίου Α΄, η οδός Όθωνος και η οδός Πλατεία Συντάγματος, η οποία συνδέει την οδό Σταδίου με την οδό Φιλελλήνων.

Ο δήμος της Αθήνας τον τελευταίο καιρό έχει πραγματοποιήσει έργα ανάπλασης στην πλατεία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και επισκεπτών, με κύριο μέλημα να διατηρηθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά της και παράλληλα να διασυνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, εξυπηρετώντας την κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και την ανάγκη των Αθηναίων για μία φιλική, προσβάσιμη και βιώσιμη πόλη.

Η αρχική επιφάνεια της κάτω πλατείας ήταν 2.300 τ.μ. Πλέον προστέθηκαν 1.300 τ.μ., νέου ζωτικού δημόσιου χώρου. Πραγματοποιείται μεγάλη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, με μία αποκλειστική λεωφορειολωρίδα και με 5 στέγαστρα λεωφορείων που ενισχύουν τη βιώσιμη κινητικότητα.  Θα γίνει φύτευση συνολικά 24 νέων δέντρων που θα συνεισφέρουν στο μικροκλίμα της πλατείας και τη σκίαση.  Θα μονιμοποιηθούν τέσσερις  λωρίδες κυκλοφορίας (από έξι) με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου και τη δημιουργία έξυπνης, ασφαλούς και ορατής διάβασης πεζών.

Με τη δημιουργία μιας περισσότερο φιλικής διάβασης πεζών, στον ιστορικό άξονα της Ερμού, θα διαμορφωθούν συνθήκες πρόσθετης οδικής ασφάλειας.  Θα υπάρχουν ακόμα σύγχρονες υποδομές για την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των ΑμΕΑ, μεγάλα καθιστικά, κοντά στα νέα δέντρα, για άνετη στάση, νέος αστικός εξοπλισμός (κάδοι απορριμμάτων, δύο δημόσιες κρήνες, σχάρες όμβριων, σχάρες δέντρων κλπ.) 50 φωτιστικά σώματα με υλικά τελευταίας τεχνολογίας LED, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σύγχρονης πόλης που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλή φωτορύπανση.

Επίσης, κατασκευάστηκαν δύο διαμήκεις πέργκολες ανάμεσα στα δέντρα, συνολικής επιφάνειας 262 τ.μ., για πρόσθετη σκίαση και οργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων. Για την επίστρωση της κάτω πλατείας χρησιμοποιήθηκαν ψυχρά υλικά, τα οποία επιτυγχάνουν τη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας και την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Επίσης ολοκληρώνεται η κατασκευή των δύο μικρών σιντριβανιών, εκατέρωθεν της Ερμού, τα οποία θα συμβάλλουν στο μικροκλίμα της πλατείας, δίνοντας ανάσες δροσιάς στους περαστικούς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάθε σιντριβάνι θα έχει τέσσερις πίδακες με φωτισμό.

Μοιράσου το:

espa banner