Πάμε Αθήνα

Πλατεία Ψυρρή

Η Πλατεία Ψυρρή ή αλλιώς Πλατεία Ηρώων είναι μία γραφική και ιστορική πλατεία. Βρίσκεται στην παλαιότερη συνοικία της Αθήνας, τον Ψυρρή, και κατοικείται από τα μεσαιωνικά χρόνια. Εκεί καταλήγουν οι πέντε πιο σημαντικοί οδοί της συνοικίας, η Μιαούλη, η Καραΐσκάκη, η Αγίων Αναργύρων, η Αριστοφάνη και τέλος η οδός Αισχύλου.

Η πλατεία αυτή όπως και όλη η ομώνυμη συνοικία κάνει τον επισκέπτη  να χάνεται χρονικά και να μεταφέρεται, κατά έναν ανεξήγητο τρόπο, σε μία άλλη-παλιά εποχή. Αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί όλα τα κτίρια και τα καταστήματα, γεμάτη μαγαζιά, εστιατόρια/μεζεδοπωλεία και μπαρ, είναι σαν από μια παλιά εποχή και λειτουργούν τα περισσότερα,  όπως τότε. Παραδοσιακά!

Κατά μία άποψη η ονομασία της περιοχής έχει τις ρίζες της στα μεσαιωνικά χρόνια και προέρχεται από το επώνυμο Ψυρρής,  ο οποίος έχτισε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία Ηρώων, όπως έκτισε και άλλες εκκλησίες της Αθήνας. Το επώνυμο του ευεργέτη σήμαινε Ψαριανός, δηλαδή αυτός που κατάγεται από το νησί Ψαρά, που τα αρχαία χρόνια το έλεγαν Ψύρα ή Ψυρίη. Η άλλη ονομασία της πλατείας, πλατεία Ηρώων, δόθηκε για να τιμηθούν οι ήρωες του 1821 και γι’ αυτό υπάρχουν και τα ονόματά τους  στις γύρω οδούς.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις  βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής που σώζονται. Στον περίβολο της εκκλησίας των Άγιοι Αναργύρων, έχουν ταφεί πολλοί από τους αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την Ελλάδα.

Μοιράσου το:

espa banner