Πάμε Αθήνα

Πλατεία Μοναστηρακίου

Η Πλατεία Μοναστηρακίου έχει ζωή, από το 1834 και συγκεκριμένα από τότε που η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Βρίσκεται μεταξύ των συνοικιών  Ψυρρή, Πλάκας και Θησείου και είναι ανάμεσα στις οδούς Ερμού, Αθηνάς και Πανδρόσου.

Στην αρχή την ονόμαζαν Πλατεία της Παλιάς Στρατώνας, επειδή κοντά της υπήρχαν οι Φυλακές της Παλιάς Στρατώνας. Μετά πήρε το όνομα  Πλατεία Αδριανού, λόγω της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Τέλος, λόγω του Μεγάλου Μοναστηριού της Παντάνασσας που βρισκόταν στην περιοχή και ήταν μόνο για γυναίκες μοναχές, μετονομάσθηκε σε Μοναστηράκι. Πλέον το μόνο κτίσμα που έχει διασωθεί από αυτή τη μονή μετά τις ανασκαφές του 1885, είναι ο ενοριακός ναός Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται επάνω στην πλατεία.

Στο βόρειο μέρος της πλατείας βρίσκεται το Τζαμί του Τζισταράκη, κάποιοι το ξέρουν και Κουρσουνού Τζαμί ή το τζαμί του «Κάτω Παζαριού» ή του «Κάτω Σιντριβανιού», επειδή υπήρχε ένα μαρμάρινο σιντριβάνι μπροστά του και κτίστηκε το 1759 από τον βοεβόδα Μουσταφά Αγά (Τζισταράκη). Είναι το μοναδικό επισκέψιμο τζαμί της Αθήνας.

Η πλατεία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό παλαιοπωλείων, παλαιοβιβλιοπωλείων,  δισκοπωλείων, καταστημάτων με κοσμήματα, σουβενίρ, είδη λαϊκής τέχνης, αντίγραφα μουσειακών εκθεμάτων, με ρούχα, χειροποίητα σανδάλια, δερμάτινα είδη κ.ά. Στην πλατεία και γύρω της  υπάρχουν καφέ, εστιατόρια, καταστήματα για ποτό, διασκέδαση κλπ.

 

Σε κοντινή απόσταση μπορείτε να δείτε, τη Ρωμαϊκή βιβλιοθήκη του Ανδριανού, το κτίριο του σταθμού του μετρό που κατασκευάστηκε το 1868, αλλά και μοντέρνα κτίρια.

Εκτός από την υπέροχη αίσθηση που δημιουργείται στην πολυπολιτισμική αυτή πλατεία, θα απολαύσετε και την υπέροχη θέα της Ακρόπολης, μέρα – νύχτα, που βρίσκεται πάνω από την πλατεία και είναι ορατή από οποιαδήποτε σημείο της.

Μοιράσου το:

espa banner