Πάμε Αθήνα

Πλατεία Κοτζιά

Η Πλατεία Κοτζιά, επισήμως γνωστή ως «Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως» είναι πλατεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, μεταξύ των οδών Αθηνάς και Αιόλου, και πολύ κοντά στις πλατείες Ομονοίας και Μοναστηρακίου.

Κατασκευάστηκε το 1874 και το πρώτο όνομα που της δόθηκε, ήταν «Πλατεία Λουδοβίκου» προς τιμήν του Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας. Αργότερα ονομάστηκε Πλατεία Κοτζιά, προς τιμήν του δημάρχου της πόλης Κωνσταντίνου Κοτζιά, γνωστού και για την κατασκευή των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκειμένου να στεγαστούν οι Έλληνες πρόσφυγες από την Τουρκία. Το 1977, η πλατεία πήρε τη σημερινή της ονομασία, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, αλλά οι περισσότεροι την ξέρουν ως Κοτζιά.

 

Στη συγκεκριμένη πλατεία βρίσκονται, το δημαρχιακό μέγαρο Αθηνών και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα όπως ο εξωτερικός χώρος οχύρωσης της αρχαίας πόλης, εργαστήρια κεραμικής, ό,τι έχει απομείνει από κατοικίες, αλλά και ένα εκτεταμένο νεκροταφείο της αρχαίας περιόδου, τα οποία έδωσαν σπουδαίες   πληροφορίες για τις δραστηριότητες των αρχαίων Αθηναίων. Δίπλα στην πλατεία υπάρχει η Δημοτική Αγορά Αθηνών, από το 1886. Στη μέση της πλατείας, μπορείτε να θαυμάσετε το σιντριβάνι με το  γλυπτό του Θησέα.

 

 

Μοιράσου το:

espa banner