Πάμε Αθήνα

Πλατεία Εξαρχείων 

Πλατεία του δήμου η οποία θεωρείται και το κέντρο της ομώνυμης συνοικίας. Βρίσκεται ανάμεσα από το παλιό κτήριο του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, την πλατεία Κάννιγγος, τον Λυκαβηττό και τον Λόφο Στρέφη, και ανάμεσα στις οδούς Στουρνάρα, Σπύρου Τρικούπη και Θεμιστοκλέους.  Στο κέντρο της πλατείας θα θαυμάσετε ένα ορειχάλκινο γλυπτό έργο τέχνης, του 1909, με τρία ανάγλυφα αγοριών, τους Τρεις Έρωτες και έναν φανοστάτη στην κορυφή ενός στύλου. Είναι πεζοδρομημένη και μπορείτε να απολαύσετε φαγητό, καφέ και ποτό, σε ένα από τα πολλά καταστήματα.

 

Το όνομα της περιοχής δόθηκε λόγω ενός Ηπειρώτη εμπόρου, με το όνομα Βασίλειος Έξαρχος , ο οποίος άνοιξε ένα μεγάλο παντοπωλείο στα τέλη του 1800 με πολύ οικονομικές τιμές, με αποτέλεσμα όλοι να πηγαίνουν εκεί για τις προμήθειές τους. Μέχρι τότε η περιοχή ονομαζόταν Πιθαράδικα, καθώς από εκεί αγόραζαν πιθάρια για τα σπίτια τους.

Τα ονόματα των οδών στην περιοχή, έχουν σχέση με την Επανάσταση, όπως Τζαβέλλα, Μεσολογγίου, Μάνης, Ναυαρίνου, Βαλτετσίου, Δερβενίων, Ζαλόγγου, Νικηταρά, Μαυροκορδάτου, Γραβιάς, Κωλέττη, Λόντου κ.α.

Μοιράσου το:

espa banner