Πάμε Αθήνα

Πλατεία Αβησσυνίας

Μια από τις πιο γνωστές πλατείες του ιστορικού τριγώνου της Αθήνας είναι η πλατεία Αβησσυνίας ή Γιουσουρούμ ή Μαγγανάρια ή Γύφτικα. Βρίσκεται στο κέντρο του Μοναστηρακίου, μεταξύ των οδών Ερμού, Ηφαίστου και Αγίου Φιλίππου. Τα οθωμανικά χρόνια η περιοχή ονομαζόταν Γύφτικα, γιατί εκεί υπήρχαν σιδηρουργεία και συνήθως οι μεταλλουργοί ήταν μελαψοί, Αιγύπτιοι. Το 1860 διαμορφώθηκε η πλατεία και μία εκδοχή για το όνομά της είναι πως το πήρε από τους Αιθίοπες της Αβησσυνίας που κατοικούσαν στους γύρω δρόμους. Μέχρι το 1875, η περιοχή ονομαζόταν και «Μαγγανάρια», επειδή ήταν μαζεμένοι εκεί οι τεχνίτες του μεταξιού, οι μαγγανάρηδες.

Το 1912 ξεκίνησε η λειτουργία του Γιουσουρούμ, της Κυριακάτικης υπαίθριας αγοράς μεταχειρισμένων, η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Τα όνομα Γιουσουρούμ, το πήρε η πλατεία  από έναν Εβραίο έμπορο, που η ιστορία λέει πως  μία Κυριακή, γυρίζοντας ο Γιουσουρούμ βρεγμένος από τη βροχή, μόλις βγήκε ο ήλιος άπλωσε τα ρούχα του να στεγνώσουν, στο σπίτι του που ήταν μπροστά στην πλατεία. Κάποιοι περαστικοί ρωτούσαν αν τα ρούχα ήταν για πούλημα. Όταν κατάλαβε το ενδιαφέρον του κόσμου, το έκανε επάγγελμα, μάζευε μεταχειρισμένα ρούχα και τα πουλούσε τις Κυριακές, έτσι το παζάρι ονομάστηκε Γιουσουρούμ, που στα εβραϊκά σημαίνει «άνθρωπος του Θεού».

 

Μετά από αυτό πολλοί ήταν οι μικροπωλητές που προωθούσαν το εμπόρευμά τους και το οποίο δεν ήταν μόνο ρούχα, αλλά και έπιπλα, βιβλία, παλιά αντικείμενα οικιακής χρήσης, δίσκοι και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί  ο ανθρώπινος νους. Η επίσκεψη στην πλατεία Αβησσυνίας τις Κυριακές για κάποιους έχει γίνει θεσμός, χωρίς να είναι αυτοσκοπός η αγορά κάποιου αντικειμένου.

Μοιράσου το:

espa banner