Πάμε Αθήνα

Πλατεία Αγίου Θωμά

Βρίσκεται στην περιοχή του Γουδή και είναι χωροθετημένη από το 1867. Έχει πάρει το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία που δεσπόζει στο βορεινό τμήμα της.   Υπάρχει ένας ακόμα μικρός ναός,  ο οποίος είναι εκεί από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Τα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821,  περί το 1867,  μια παρέα Αθηναίων που βρέθηκε στο περιβόλι (ιδιοκτησίας της Μονής Πεντέλης) που περιέβαλε τον ναΐσκο, θέλησε να καλλωπίσει  την εκκλησία, που ήταν πνιγμένη στα βάτα και παραμελημένη, μοιάζοντας με σπηλιά περισσότερο.  Σε συνεννόηση με τον τότε μητροπολίτη Αθηνών Θεόφιλο, με τη βοήθεια πολλών πιστών και με τη συναίνεση του αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Μονής Πεντέλης Διονυσίου Βερσή, έβαλαν μπροστά ένα φιλόδοξο σχέδιο να σουλουπωθεί το εκκλησάκι. Με πρόταση του αρχιμανδρίτη το εκκλησάκι αποδόθηκε στη μνήμη του Αγίου Θωμά και καθιερώθηκε και πανηγύρι. Ένα πανηγύρι, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα της Αττικής και από τα πρώτα χρονιά έλαβε έντονο λαϊκό χαρακτήρα.

Τα χρόνια περνούσαν, το πανηγύρι καθιερώθηκε και πολλοί άνθρωποι έρχονταν για να προσκυνήσουν. Μάλιστα, διανυκτέρευαν κάτω από τα πεύκα, και έπιναν από το νερό της Καισαριανής που αντλούσαν από το διερχόμενο παλιό υδραγωγείο δια μέσου του πηγαδιού που βρισκόταν 2-3 μέτρα δεξιά και έξω από το ιερό του μικρού ναού, προς την σημερινή οδό Παπαδιαμαντοπούλου, το οποίο δυστυχώς στη συνέχεια καλύφθηκε.  Στις 27-1-1948 εκδίδεται Βασιλικό Διάταγμα περί τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της πλατείας του Αγίου Θωμά. Με την τροποποίηση αυτή επιτρέπεται πλέον η ανοικοδόμηση του νέου ναού, γιατί από το 1930 κιόλας, η περιοχή είχε κατοικηθεί και το μικρό ανακαινισμένο εκκλησάκι δεν κάλυπτε τις ανάγκες του κόσμου.

Σήμερα, η πλατεία διαθέτει επαρκή φωτισμό, τμήματα στρωμένα με γρασίδι, δέντρα, συντριβάνι, παιδική χαρά και πολλά καταστήματα για γεύμα, καφέ, ποτό, σνακ, παγωτό που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις επιθυμίες των επισκεπτών της.  Στην περιοχή βρίσκονται  τα κτίρια των πανεπιστημιακών Σχολών Ιατρικής, Νοσηλευτικής και  Οδοντιατρικής.

Μοιράσου το:

espa banner