Άλση

Λόφος Λυκαβηττού

Ο λόφος του Λυκαβηττού, με ύψος 278 μέτρων, είναι ο υψηλότερος λόφος της Αθήνας. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης  και προσφέρει υπεροχή πανοραμική θέα,  από την Ακρόπολη μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα. Ο λόφος διαθέτει εξαιρετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, πλούσια βλάστηση με ψηλά πεύκα, διάφορα είδη δέντρων και θάμνων. Προσφέρεται για ωραίες αποδράσεις στη φύση, για πεζοπορία στα στενά μονοπάτια του λόφου μέχρι την κορυφή, για τρέξιμο, άσκηση, αλλά κυρίως για χαλάρωση. Μία θεωρία για το όνομά του είναι, πως κάποτε στο μέρος υπήρχαν λύκοι.

Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στην κορυφή με δύο τρόπους. Αν προτιμήσει να περπατήσει, θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μάλλον δύσκολη ανάβαση, μέσα από ένα ελικοειδές μονοπάτι, με σκαλοπάτια  και πλατύσκαλα. Η διαδρομή θέλει γερά πνευμόνια και γόνατα, αλλά σε αποζημιώνει η διαρκής εναλλαγή της θέας και του πλούσιου πράσινου, με τα μικρά και μεγάλα δέντρα και τους θάμνους.  Εκτός από την ανάβαση,  ο επισκέπτης έχει και την επιλογή ενός καλαίσθητου τελεφερίκ.

Περίπου στα μέσα του Λόφου υπάρχει το Θέατρο του Λυκαβηττού. Είναι  3000 θέσεων, σχεδιασμένο από τον καταξιωμένο Έλληνα αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέττο και από το 1998 έχει ανακηρυχθεί  Διατηρητέο ως Σύγχρονο Μνημείο. Πρέπει να το επισκεφτεί κάποιος για να απολαύσει την αρχιτεκτονική του.

Ακόμα δύο σημεία που μπορεί κάποιος να δει είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του Λόφου, και ο Ιερός Ναός των Αγίων Ισιδώρων, ο οποίος βρίσκεται στην κυριολεξία μέσα στα σπλάχνα των βράχων.

Μοιράσου το:

espa banner