Άλση

Λόφος Φιλοπάππου

Ο Λόφος του Φιλοπάππου, βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη και πήρε το όνομά του από τον Φιλοπάππο, οποίος ήρθε με αρκετό πλούτο και άρχισε να τον μοιράζει στην αρχαία Ελλάδα. Ονομάστηκε Αθηναίος πολίτης και τέλος ανακηρύχτηκε και Ύπατος της πόλης. Οι Αθηναίοι τίμησαν την αγάπη του για την πόλη τους με την κατασκευή ενός μεγάλου μνημείου ύψους  12 μέτρων, στον συγκεκριμένο λόφο, ο οποίος από αυτό πήρε το όνομά του λόφου. Το μνημείο ήταν διακοσμημένο με ανάγλυφες παραστάσεις οι οποίες έδειχναν τον ίδιο τον Φιλόπαππο πάνω σε άρματα.

 

Πρόκειται για σύμπλεγμα τριών λόφων.  Τον λόφο των Μουσών –ο σημερινός γνωστός  λόφος Φιλοπάππου,  τον λόφο των Νυμφών που σήμερα φιλοξενεί το Αστεροσκοπείο στην κορυφή του και τον λόφο της Πνύκας, με το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη.

Από τον λόφο των Νυμφών ξεκινά και η διαδρομή που συνέδεε την Ακρόπολη με το λιμάνι του Πειραιά στην αρχαία Ελλάδα πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια και σε ορισμένα σημεία μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα σημάδια που άφησαν οι τροχοί από τις άμαξες.

Και οι τρεις λόφοι έχουν πυκνή βλάστηση, πολλά μεγάλα και μικρά δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια και όλα αυτά πάνω σε ένα υπέροχο πράσινο “χαλί” που δημιουργεί η χαμηλή βλάστηση και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για περπάτημα, τρέξιμο ή απλώς χαλαρή βόλτα σε ένα γαλήνιο περιβάλλον.

 

Δεν είναι τυχαίο πως είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός προορισμός την Καθαρά Δευτέρα για να καθίσουν οι οικογένειες να γευματίσουν στην ύπαιθρο και να επιδοθούν στο παραδοσιακό πέταμα του χαρταετού.

Μοιράσου το:

espa banner