Άλση

Κήπος του Ζαππείου

Ο Κήπος του Ζαππείου  βρίσκεται δίπλα από τον Εθνικό Κήπο και καταλαμβάνει συνολική έκταση 126,4 στρεμμάτων, εκ των οποίων  83 στρέμματα είναι με μαλακές επιφάνειες πρασίνου, 41 στρέμματα με σκληρές επιφάνειες και 2,4 στρέμματα αίθρια και εσωτερικές αυλές.  Μέσα σε αυτό τον ιδιαιτέρως όμορφο και προσεγμένο χώρο, συμπεριλαμβάνεται και το μοναδικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας Ζάππειο Μέγαρο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Θ. Χάνσεν (1874-1888) μετά από παραγγελία του Πατριώτη Έλληνα Βορειοηπειρώτη Εθνικού Ευεργέτη, Ευαγγελή Ζάππα, που είχε όραμα, την αναγέννηση του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και αφιέρωσε τη ζωή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του πανελληνισμού, καθώς και στην προαγωγή των τεχνών.

Κήπος του Ζαππείου

Ο κήπος του Ζαππείου

Η πρώτη δεντροφύτευση του κήπου έγινε το 1857. Αρχικά φυτεύτηκαν περίπου 200 πλάτανοι και αρκετοί ευκάλυπτοι. Τα  σιντριβάνια, τα αγάλματα και οι φανοστάτες είναι δημιουργήματα του διακεκριμένου γλύπτη Γ. Δημητριάδη.

Κήπος του Ζαππείου
Κήπος του Ζαππείου

Το 2005 εισήχθη ο όρος της ΒΙΟ-ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ, με την εφαρμογή των αρχών της Βιολογικής Γεωργίας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί ο ηλεκτροφωτισμός και να αντικατασταθούν τα παγκάκια του Ζαππείου Κήπου. Επίσης, υπάρχει μία νέα περιφραγμένη με πέτρινο τοιχίο και παραδοσιακά κάγκελα Παιδική Χαρά  και με εγκαταστάσεις παιχνιδιού, για χρήση από άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Κατασκευάσθηκε ράμπα για την πρόσβαση αναπήρων και υπάρχουν χώροι παιχνιδιού με βότσαλο.

Το 2020 έγινε ανακαίνιση στο μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, ο οποίος πλέον είναι κατασκευασμένος από φυσική ξυλεία και όλα τα δάπεδα  από  υδατοπερατά υλικά. Όλος ο περιβάλλοντας χώρος είναι επενδυμένος με φυσικό χλοοτάπητα.

Μοιράσου το:

espa banner